Świnka grucha kiedy kicham
Moderator: Pulpecja
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Re: Świnka grucha kiedy kicham
Hm, też mnie to zawsze ciekawiło. No bo jak grucha jeden do drugiego pokazując szefostwo, to rozumiem, ale na takie "ludzkie" dźwięki? Mój Żurek grucha, jak dzwoni telefon (tradycyjny dźwięk drrr drrr, przy innym nie grucha...), Alfredo grucha jak zasuwam zasłony, skrzypną drzwi, kichnę albo coś spadnie.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Ja mam dokładnie tak samo. Uważam że świnka grucha kiedy jest zirytowana lub jakiś dźwięk jej przeszkadza.
-
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Podoba mi się ta teoria:) Tym bardziej że mam potwierdzenie jej u innych zwierząt domowych. Kot moich rodziców na dźwięk kichania robi krótkie: mru i kiwa łebkiem w stronę człowieka. Nie mamy pojęcia skąd jej się to wzięło, ale robi to regularnie przy każdym kichnięciu i nie wygląda na poirytowanąjoaś pisze:moje też tak robią! to są kulturalne zwierzątka - mówią "na zdrowie" po prostu
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
Moim zdaniem gruchanie to może być wyraz strachu. Moja świnka grucha kiedy mam czkawkę albo jak słyszy brzęk kluczy.
Irytacja? Niezadowolenie? Skądże!
Gruchanie jest pozytywnym odgłosem
Moje świnki zawsze reagowały tak na niektóre dźwięki. Gdyby były podirytowane to zaczęłyby "szczękać" zębami, a nie gruchotać To najprawdopodobniej dźwięk zaciekawienia. Gdy byłam mała, myślałam sobie, że świnkę po prostu bawi jakiś dźwięk i ona się tak śmieje
Gdy świnka gruchocze podczas głaskania to pokazuje, że jej się to podoba
A to "odpychanie główką" - świnki tak robią. Zwykle jak głaszcze się ją po łebku wzdłuż kręgosłupa
Gruchanie jest pozytywnym odgłosem
Moje świnki zawsze reagowały tak na niektóre dźwięki. Gdyby były podirytowane to zaczęłyby "szczękać" zębami, a nie gruchotać To najprawdopodobniej dźwięk zaciekawienia. Gdy byłam mała, myślałam sobie, że świnkę po prostu bawi jakiś dźwięk i ona się tak śmieje
monika80 pisze: Czasem robią tak jak je głaskam, a głową odpychają moją rękę, więc myślę, że czegoś nie chcą.
Gdy świnka gruchocze podczas głaskania to pokazuje, że jej się to podoba
A to "odpychanie główką" - świnki tak robią. Zwykle jak głaszcze się ją po łebku wzdłuż kręgosłupa
Gruchanie gruchaniu nierówne. Zauważyłam przynajmniej 3 różne tonacje gruchania, każde w innych okolicznościach Moje kiedy usłyszą niepokojący je głośny dźwięk - kichnięcie, dzwonek domofonu, albo jak coś spadnie na podłogę, to z takim burczącym gruchaniem chowają się do norek albo do kąta. Zdecydowanie nie wyglądają wtedy na zaciekawione
Trzeba pamiętać, że to bardzo płochliwe zwierzątka, byle co może je przestraszyć.
Trzeba pamiętać, że to bardzo płochliwe zwierzątka, byle co może je przestraszyć.
Moje gruchają, kiedy jakiś dźwięk je zaniepokoi albo zaciekawi (tak sądzę). Reagują tak zazwyczaj na ciche dźwięki w podobnej tonacji (np. odpowiadają, jak też się do nich zagrucha ) albo na kichanie itp. Kiedy Momo grucha, to aż cała od tego wibruje.
Jedna z moich świnek grucha, gdy słyszy muzykę. I zdecydowanie jest to objaw zadowolenia. Byczy się w hamaczku lub legowisku i sobie grucha, gdy z radia leci Michale Buble Jest podczas tego gruchania zadowolona i rozleniwiona. Nie ma w tym strachu, czy ciekawości.