Dry bed - co gdzie i jak? :)

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

PALATINA

Re: Dry bed - co gdzie i jak? :)

Post autor: PALATINA »

A propos czyszczenia wstępnego przed wrzuceniem do pralki.
Ja wyczesuję siano, sierść i inne śmieci gumową szczotką. Taką: http://animalia.pl/produkt,19020,61,tri ... yliow.html
Szybko i wygodnie. Polecam. ;)
ania.d
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: ania.d »

Odkąd mam dry beda nie wymieniłabym go na nic innego. Dla mnie bez różnicy czy świnki krótkowłose czy długowłose - jeden i drugi trzeba wyczyścić szczotą i odkurzyć żeby nie zapchać pralki kłaczkami. A co do zapachu - to może mocniejszy proszek? No i ja zawsze dodaje płynu do płukania o delikatnym zapachu. Dry bed ma wtedy przyjemny zapach, ale ważne, żeby płyn nie miał zbyt intensywnego zapachu. No i nie polecam prać ręcznie - schnie przez tydzień a jak jest mokry to waży tone i wylewa z siebie hektolitry wody pomimo wyżymania :P Pod drybed najlepszy żwirek drewniany, seni mam tylko na półce, ale codziennie trzeba wymieniać bo nie jest zbyt chłonne i potem dry bed zaczyna namakać. No i świnki kochają dry beda bo wszędzie jest miękko. :love: Piorę go raz na dwa-trzy tygodnie ale mam dużą klatkę na dwie świnki i czyszczę go poza tym dokładnie co kilka dni.
Rzadko bywam na forum, więc jak coś pilnego to PW albo smsy ;)
Nataliaa

Post autor: Nataliaa »

Powiem szczerze ,że dry bed posiadam od 3 lat ten sam przy dwóch samcach :P obecnie mam 3 dry bedy w tym właśnie ten jeden 3 letni i jeden kupiony rok temu .W tym 3 letnim zmian nie widzę nadal włos jest gęsty itp. guma co prawda po licznych praniach ,suszeniach na słońcu itp. jest miejscami lekko "odkruszona " ale to jest na prawdę prawie nic .Co do zapachu - jak wspomniałam mam 2 samce i klatkę 100 i piorę go co tydzień pod spód daję żwirek drewniany i na prawdę żadnych brzydkich zapachów brak .Czyszczę najpierw ręką potem biorę trzepaczkę (taką jak do dywanów ) i do pralki ja piorę w płynie od początku i żadnych problemów nie ma .Nie zamieniłabym dry bedu na nic innego ,miałam również matę i osobiście polecam dry bed z całego serca .
Świniomaniaczka

Post autor: Świniomaniaczka »

A w ilu stopniach pierzecie? :D
Andzia

Post autor: Andzia »

w 40 :D
Andzia

ania.d

dry bed prany recznie tez szybko wysycha,byle pogoda byla :D

szybko scieknie i na balkon, kilka godzin i git
kasiula2612

Post autor: kasiula2612 »

Ja też do tej pory prałam ręcznie i wysychały całkiem szybko, tylko trzeba jakiś pojemnik pod spód podstawić, bo woda mocno ścieka.
Teraz wyczytałam tutaj na forum o praniu w poszewkach - w pralce - i mam zamiar to przetestować :)

Myślę, że właśnie dla długowłosych nadają się w szczególności, bo nie robią im się kołtuny i dredy - tak miałam kiedy używałam trocin. Poza tym każda świnka będzie zadowolona, bo wszędzie sucho i miękko w kuper :102:
katzarzyna

Post autor: katzarzyna »

A jaki spod lepiej się sprawdza do klatki? Ten z gumą, czy zielony?
Andzia

mam oba i kazdy sie dobrze sprawdza,z tym ze na zielonym spodzie wysycha expresowo :D
a guma suszy sie dluzej
Świniomaniaczka

Post autor: Świniomaniaczka »

Tutaj jest bardzo tani dry bed ---> http://allegro.pl/drybed-vetbed-dry-bed ... 44204.html Może ktoś z Was tutaj kupował? Co myślicie? Widziałam też w innych kolorach... :think:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”