Re: Żywienie w trakcie ciąży
: 21 lis 2013, 13:01
Buraki i inne warzywa korzeniowe zawierają azotany, które są trujące w większych ilościach dla ludzi - nie wiem jak tam świnki morskie. Ale pamiętam z toksykologii, że np sok buraczany należy zawsze pić świeży, tak samo marchwiowy, ponieważ zawarte w nich azotyny się utleniają do azotanów i można się pochorować porządnie po tym.
Nie wiem czy do świnek to się także odnosi, zapewne ostrożność nie zaszkodzi.
Z drugiej strony buraczek jest polecany na anemię, tworzenie krwinek, wspomaganie regeneracji szpiku kostnego.
Pewnie trzeba wypośrodkować, jak ze wszystkim
Nie wiem czy do świnek to się także odnosi, zapewne ostrożność nie zaszkodzi.
Z drugiej strony buraczek jest polecany na anemię, tworzenie krwinek, wspomaganie regeneracji szpiku kostnego.
Pewnie trzeba wypośrodkować, jak ze wszystkim