Biegunki i miękkie bobki
Moderator: Dzima
Re: Biegunki i miękkie bobki
Dzięki za odp, warzywa odstawiłam od razu, węgiel podałam, mam nadzieje ze mu się poprawi 

Bardzo dziękuje za odpowiedź. Świnka czuję się lepiej, a po podaniu jej węgielka powoli wszystko wraca do normy 

- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Przy biegunkach warto podać probiotyk - jeśli nie ma się świnkowego (bio-lapis czy provita) to można dać ludzki (np. lakcid).
Mam problem ze świnką. Ostatnio zaczęła piszczeć przy siusianiu, pojechałam z nią do weta, dostała antybiotyk - Enroxil. Podaję jej ten antybiotyk od 5 dni, od początku dostaje też probiotyk, ale dzisiaj rano zobaczyłam, że ma lekką biegunkę. Odstawiłam mokre jedzenie, dostała Trilac, ale zastanawiam się, czy ta biegunka może być spowodowana antybiotykiem ? Świnka dostaje go drugi raz, wcześniej nic się po nim nie działo, nie wiem, czy mam jej dzisiaj podać kolejną dawkę
i co mogę jej jeszcze dać, żeby ta biegunka minęła ??

- gren
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Czy Trilac podałaś dopiero kiedy pojawiła się biegunka, czy cały czas podczas kuracji antybiotykowej?
Dawna grenouille 

- Inez
- Miejscowość: Niedzica
- Kontakt:
Probiotyk najwcześniej 2 godziny po antybiotyku.
Wcześniej dostawała inny probiotyk, ale przeczytałam, że najlepiej Trilac albo Lakcid, to kupiłam.
Czyli mam jej na razie nie dawać tego antybiotyku ?
Może jestem przewrażliwiona i panikuję, ale wydaje mi się , że ona jakby mniej je - poskubała trochę karmy i trochę sianka, ale jakoś tak bez przekonania i głównie leży. Kurczę, jutro nawet nie ma jak do weta pojechać
Czyli mam jej na razie nie dawać tego antybiotyku ?
Może jestem przewrażliwiona i panikuję, ale wydaje mi się , że ona jakby mniej je - poskubała trochę karmy i trochę sianka, ale jakoś tak bez przekonania i głównie leży. Kurczę, jutro nawet nie ma jak do weta pojechać

- Inez
- Miejscowość: Niedzica
- Kontakt:
Ja bym nie przerywała antybiotyku bez konsultacji z wetem, może da się skonsultować telefonicznie lub podjechać na dyżur weterynaryjny? W końcu Wrocław to duże miasto, może któryś z polecanych wetów przyjmuje http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewforum.php?f=32 ?
Jak świnka nie je to dokarmiaj papką ze strzykawki, to konieczne (zmielony i rozmoczony granulat z płatkami owsianymi). Może daj jej do klatki termofor lub butelkę z ciepłą wodą zawiniętą w kocyk.
Jak świnka nie je to dokarmiaj papką ze strzykawki, to konieczne (zmielony i rozmoczony granulat z płatkami owsianymi). Może daj jej do klatki termofor lub butelkę z ciepłą wodą zawiniętą w kocyk.
Nie jestem z Wrocławia, tylko z wioski jakieś 40 parę km od Wrocławia.
Nie jest tak , że ona w ogóle nie je - tylko jakby mniej, zważę ją zaraz i będę kontrolować co parę godzin. Nie wiem właśnie co z tym antybiotykiem - czy jej dawać, czy się dzień wstrzymać - bo jeśli ma od antybiotyku biegunkę, to może jej się pogorszyć, a jutro będzie bardzo ciężko o kontakt z wetem.
Nie jest tak , że ona w ogóle nie je - tylko jakby mniej, zważę ją zaraz i będę kontrolować co parę godzin. Nie wiem właśnie co z tym antybiotykiem - czy jej dawać, czy się dzień wstrzymać - bo jeśli ma od antybiotyku biegunkę, to może jej się pogorszyć, a jutro będzie bardzo ciężko o kontakt z wetem.