Amputacja łapki - wina weterynarza
Moderator: Dzima
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Amputacja łapki - wina weterynarza
Koniecznie! I niech się dobrze goi i nie pruje! Na pocieszenie popatrz na Foczusia, jak sobie radzi bez obydwu tylnych łapek viewtopic.php?f=99&t=10735&start=10#p528235
- Prosiak Srosiak
- Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
- Kontakt:
Dziękujemy za słowa otuchy Foczuś jest słodziutki
Tak wyglądała łapka zaraz po zdjęciu feralnego bandaża. Poduszeczki stopy były praktycznie przezroczyste. Normalnie ta raciczka była przyjemnie różowiutka.
Po około 10-15 minutach stopa zaczęła mocno podchodzić krwią. Na początku sam palec, który był złamany. Dwa pierwsze zdjęcia są w kiepskiej jakości - robione w stresie.
Po około 20 minutach stopa zaczęła puchnąć, a krwiak poszerzył się na wszystkie trzy palce.
Tak wygląda to po amputacji.
Brakuje mi zdjęć po ustąpieniu opuchlizny i wejściu martwicy. Na początku stopa z góry zrobiła się sino-brązowawa, sączył się z niej płyn. Martwica zaczęła się od środkowego, złamanego palca, potem objęła wszystkie trzy. Jeżeli uda mi się zdobyć zdjęcie martwicy - ma je weterynarz - to też dodam.
Tak wyglądała łapka zaraz po zdjęciu feralnego bandaża. Poduszeczki stopy były praktycznie przezroczyste. Normalnie ta raciczka była przyjemnie różowiutka.
Po około 10-15 minutach stopa zaczęła mocno podchodzić krwią. Na początku sam palec, który był złamany. Dwa pierwsze zdjęcia są w kiepskiej jakości - robione w stresie.
Po około 20 minutach stopa zaczęła puchnąć, a krwiak poszerzył się na wszystkie trzy palce.
Tak wygląda to po amputacji.
Brakuje mi zdjęć po ustąpieniu opuchlizny i wejściu martwicy. Na początku stopa z góry zrobiła się sino-brązowawa, sączył się z niej płyn. Martwica zaczęła się od środkowego, złamanego palca, potem objęła wszystkie trzy. Jeżeli uda mi się zdobyć zdjęcie martwicy - ma je weterynarz - to też dodam.
Prosiak Srosiak[*] Elmo[*] Misia[*] Bisia[*] Emil[*] Amitka[*] Puszilda[*] Dariusz[*] Monster[*] Zuzanna[*] Kędzior[*] Sweety[*] Alicja[*] Gwiazdka[*] Zbysiu[*] Groszek[*] Lusia[*] Onyk[*]
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
No ale to już jest pięknie zagojone!
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Taka wysoka amputacja jest bezpieczniejsza niż odjęcie samej stopy, bo nie ma jak zabezpieczyć kikuta. Świnka ciągnęłaby kikut po podłożu i kaleczyłaby go. Tak nie ma kontaktu, a na trzech łapach zwietzaki radzą sobie bardzo dobrze.