Pusia i Umka,Lusia za TM
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Pusia i Umka,Lusia za TM
Zdarza się, że świnki mają cały brzuszek usiany guzami tłuszczowymi. To się nazywa lipoma, czyli tłuszczak. Nie są groźne i nic nie trzeba z nimi robić, dopóki nie są tak duże, że przeszkadzają.
Dziękuję, uspokoiłaś mnie, bo po Lusi straciłam zaufanie do tej weterynarz 

Właśnie wracam od weterynarza z Pusią. Ma małego guzka, Pani weterynarz tylko nakłuła go. No i bez dodatkowych badań stwierdziła, że trzeba usunąć. Jednak nie chciałabym narażać świnki na narkozę, dlatego zastanawiam się, jakie badania można wykonać, które mogłyby wykluczyć konieczność operacji? Zamierzam jeszcze udać się na konsultację do dr. Judyty.. 

- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
A u kogo byłaś? Guzek może być wszystkim- kaszakiem, tłuszczakiem, albo (oby nie!) zmianą nowotworową. Lepiej idź do dr Judyty. Każdą zmianę lepiej usunąć, bo sama nie zniknie, a może zezłośliwieć. Może wystarczy drobny zabieg. Robiony na wziewce nie będzie uciążliwy dla Pusi.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +22 w DT
Byłam u obu Pań, na Apisa u dr. Zalewskiej, oraz u dr. Judyty. Obie raczej zaleciły operację, chociaż dr. Judyta stwierdziła, że sprawy nie trzeba załatwiać od zaraz, ale najlepiej byłoby, dla pewności, jednak usunąć. Teraz tylko zastanawiam się u kogo?
Dziękuję bardzo silje za radę
Dziękuję bardzo silje za radę