Urszula, na czajki wystarczy przejechać się autostradą, 100% będą, w okolicach AOW na zjazdach masz też różne małe bajora, też mogą być

W przyszłym tygodniu i ja coś podrzuce, beda sieweczki, bedzie zuraw i może coś jeszcze

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Dziękuję za podpowiedźDropsio pisze:Katia, gniazdujace? Po czym wnioskujesz? Ale i tak fajnie
Urszula, na czajki wystarczy przejechać się autostradą, 100% będą, w okolicach AOW na zjazdach masz też różne małe bajora, też mogą być![]()
W przyszłym tygodniu i ja coś podrzuce, beda sieweczki, bedzie zuraw i może coś jeszcze
Też tak uważamProsiak Srosiak pisze: Miałaś dużo szczęścia, żeby przyglądać się małej konfrontacji dwóch jaszczurek
Dzięki. Może się uda wybrać któregoś dniaDropsio pisze:Urszula - najłatwiej je zobaczyć jak latają - mają bardzo charakterystyczny kształt skrzydeł. Poza tym powinny jeszcze tokować - ich popisowy lot jest nie do pomylenia z czymkolwiek, trzepoczą wtedy skrzydłami, kręcą się w powietrzu, spadają i wzlatują. Poza tym głos też mają charakterystyczny, trochę jak strojone radio. Sam wygląd też jest oczywisty. Myślę że bez trudu dasz radę oznaczyc je z daleka, ale lornetka się przyda, wiadomo że fajniej jest je wtedy oglądać![]()
Z tym pochodzeniem to tak średnio, są raczej dość płochliwe kiedy siedzą na polu, zwłaszcza w stadach. Ale zawsze można próbować zajść je przez las, to zawsze działa, a korzyści są obustronne - ty możesz obejrzeć je z dość bliska zachowujące się normalnie, a one nie będą się płoszyć
Wnioskuje stąd, bo drugi rok z rzędu widuje dwa osobniki (zakładam, że to parka) w tym samym miejscu - na wilgotnej łące moich sąsiadów. Nie udało mi się zaobserwować gniazda i młodych, ale tak mi to wygląda, że gdzieś tam są.Dropsio pisze:Katia, gniazdujace? Po czym wnioskujesz? Ale i tak fajnie
Urszula, na czajki wystarczy przejechać się autostradą, 100% będą, w okolicach AOW na zjazdach masz też różne małe bajora, też mogą być![]()
Potwierdzam, to charakterystyczne ptaki, aczkolwiek mnie trochę zajęła identyfikacja. Zaczęłam na nie stawiać ze względu na bardzo ciekawy głos.Dropsio pisze:Urszula - najłatwiej je zobaczyć jak latają - mają bardzo charakterystyczny kształt skrzydeł. Poza tym powinny jeszcze tokować - ich popisowy lot jest nie do pomylenia z czymkolwiek, trzepoczą wtedy skrzydłami, kręcą się w powietrzu, spadają i wzlatują. Poza tym głos też mają charakterystyczny, trochę jak strojone radio. Sam wygląd też jest oczywisty. Myślę że bez trudu dasz radę oznaczyc je z daleka, ale lornetka się przyda, wiadomo że fajniej jest je wtedy oglądać![]()
Z tym pochodzeniem to tak średnio, są raczej dość płochliwe kiedy siedzą na polu, zwłaszcza w stadach. Ale zawsze można próbować zajść je przez las, to zawsze działa, a korzyści są obustronne - ty możesz obejrzeć je z dość bliska zachowujące się normalnie, a one nie będą się płoszyć