nać selera
Moderator: pastuszek
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
nać selera
Czy natka zwykłego selera (nie naciowego) ma dużą zawartość wapnia (podobnie jak natka pietruszki) i nie należy jej zbyt często podawać?
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: nać selera
No nie, zwykły seler ma ogromny jadalny korzeń i nać, której się raczej nie je. To znaczy my jej nie jemy, świnki morskie mogą zjeść, jak chcą. Seler naciowy ma soczyste, duże łodygi, które je się razem z wiotkimi liśćmi. Korzeń nie jest jadalny - a przynajmniej nigdy nie widziałam go w sprzedaży.
Nota bene, jeśli w tekście angielskim mamy "celery", oznacza to selera naciowego. Seler korzeniowy to "celeriac root".
Podobnie jest z pietruszką - samo słowo "parsley" oznacza natkę, a korzeń pietruszki to "parsley root".
Nota bene, jeśli w tekście angielskim mamy "celery", oznacza to selera naciowego. Seler korzeniowy to "celeriac root".
Podobnie jest z pietruszką - samo słowo "parsley" oznacza natkę, a korzeń pietruszki to "parsley root".
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
Moim świnkom smakuje natka z selera korzeniowego ale jedna z nich ma dużo osadu w moczu więc zastanawiam się czy mogę jej tą nacią zastąpić nać pietruszki
- habibi
- Miejscowość: Reda
- Kontakt:
moje maluszki jakoś zupełnie nie-naciowe są )))