Lusia, Plamka i Frugo - Inka za TM
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Re: Nala, Nutka, Tola i Frugo - inspektor:D
Właśnie są stabilne. Przy dziąśle są równe tylko dalej jakby jej się rozjeżdżały
Postaram się w weekend zrobić zdjęcia

- martuś
- Kontakt:
Dobiły mnie Nutkowe zęby
Prawy idzie do przodu a lewy do tyłu, na dodatek ma dziwne dziąsło, lewy ząb przy dziąśle ma dziwny kolor a na prawy jakby od strony pyszczka coś narastało
Do tego górne zęby ciemne...Od dawna broniłam się od sztucznej witaminy ale chyba będę musiała ją faszerować...Jak w listopadzie byłam z nią na przeglądzie to dr Krzysztof zalecił Nutce i Toli preparat wzmacniający zęby (APL multivitamin)... Będę musiała się skontaktować z dr i zobaczymy co na to powie...

Ojej, rzeczywiście, nie najlepiej ten ząbek wygląda
Chyba za długie są te dole siekacze, jakby dziąsła było mało na tym lewym i co ona ma na zębach, czy to może być kamień? I znowu jest co robić przy świniaczkach, ech
A jak Tolcia z jedzeniem? Bo waga widze nie najgorsza
No i gratulacje dla gwiazdeczek lutego!!!

A jak Tolcia z jedzeniem? Bo waga widze nie najgorsza

No i gratulacje dla gwiazdeczek lutego!!!

- martuś
- Kontakt:
Ona zawsze miała dolne siekacze za długie jak na świnkę - kilka razy pytałam się weta o to ale zawsze mówił, że dopóki nie ma problemów z jedzeniem i innymi zębami to nie ma co skracać bo może mieć później problemy...A teraz faktycznie wygląda jakby dziąsło jej się cofnęło
Porównywałam z Tolą i Nalą to u nich jest inaczej...To coś wygląda jak kamień ale wydaje mi się, że u świnek (ze względu na ciągle rosnące zęby) raczej jest niemożliwe żeby wystąpił
Zwierzaki nie dadzą się nudzić...A ja mam poczucie winy, że szybciej tego nie zauważyłam bo od 2 tygodni jestem prawie po 12 godzin w pracy więc jak przychodziłam wieczorem do domu to tylko sprzątałam i dawałam jeść
A tak dziewczyny "szaleją" po wybiegu
paprykarz zobacz jak Tolci dobrze z Nalą i Nutką

Tola już je ładnie ale próbuję ją zmusić do jedzenia siana. Karmę mają tylko na noc, rano dostają cykorię, czasami jakieś warzywo/zieleninę na wieczór a tak to mają zioła i siano. Ostatnio jak ją ważyłam to miała prawie 740g ale myślę, że te 20g to nie jest tragedia i nie muszę ją bardziej tuczyć karmą...

A tak dziewczyny "szaleją" po wybiegu

Tola już je ładnie ale próbuję ją zmusić do jedzenia siana. Karmę mają tylko na noc, rano dostają cykorię, czasami jakieś warzywo/zieleninę na wieczór a tak to mają zioła i siano. Ostatnio jak ją ważyłam to miała prawie 740g ale myślę, że te 20g to nie jest tragedia i nie muszę ją bardziej tuczyć karmą...
Nie masz sobie absolutnie co zarzucać martuś, zwłaszcza przy takim maratonie jaki miałaś w pracy. Te nasze świnie to sprytne ukrywacze są, nam się wydaje że wszystko jest ok, a one po cichu coś sobie hodują, paskudy 

- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Może to jakieś rozwarstwienie zęba? Jak Żurkowi wyłamał się dolny siekacz, to wyrastały takie "drzazgi", które wetka zawsze usuwała, bo to się zaraz łamało. Może właśnie takie coś dodatkowo" jej urosło i razem z zębem rosło
Ząbki rzeczywiście nie najlepiej wyglądają. Chyba jednak będziesz musiała suplementować wit c...
Ślicznie dziewuszki się przytulają

Ślicznie dziewuszki się przytulają

Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
martuś moja Mili miała takie zęby jak Nutka. Zrobiły jej się takie jak osiągnęła 6 lat. I też jeden siekacz cofnął się do tyłu, tzn. najpierw wypadł, a jak odrósł to już cofnięty i z taką naroślą. Górne jej poszarzały. Dr Kasia Kacprzak Kamińska z MV powiedziała mi, że to oznaka niedoborowych zębów. Zdziwiam się, bo cały czas podawałam Mili cebion i amivit, czyli witaminy i aminokwasy, ale dr mówiła, że czasem tak bywa niezależnie od ilości podawanych witamin i to nie jest niedobór witaminy c. Dostała na to APL strong and bones i praktycznie od razu stan zębów się poprawił diametralnie, ale za to dość szybko pogorszył się pęcherz (duże ilości osadu spowodowanego przechodzeniem wapnia z APL-a do pęcherza). Myślę, że warto spróbować jeśli Nutka nie ma większych problemów z pęcherzem. Za to Nali bym nie polecała w razie czego przez tendencję do kamieni.
Słyszałam, że jest problem z dostępnością tego specyfiku, ale wiem, że w Szczecinie mieli jakby co.
Słyszałam, że jest problem z dostępnością tego specyfiku, ale wiem, że w Szczecinie mieli jakby co.
- martuś
- Kontakt:
Dzięki Pati trochę mnie uspokoiłaś
Zobaczymy co dr Krzysztof na to powie... Nutka w maju będzie kończyła 6 lat więc podobnie to wystąpiło jak u Mili. Nutce nie robią się kamienie ale sika piachem więc te witaminy co podaję to też w małych ilościach właśnie ze względu na wapń (apl multivitamin 2 krople raz w tygodniu). Do tego profilaktycznie rodicare uro i nefroherb. Jak Nutka była młoda (miała ok 1,5 roku) strasznie łamały jej się siękacze pomimo, że dawałam cebion. Pomógł dopiero preparat wapniowy... Jak byłam z nią rok temu w Warszawie to dr Kasia zachwycała się jakie to Nutka ma piękne ząbki jak na świnkę w tym wieku
Jeśli chodzi o Nalę to ona ma ząbki idealne więc jej nic nie muszę podawać. A Tolkowych zębów wolę nie komentować
Siekacze ma ładne a co do trzonowców to mam nadzieję, że się jakoś "naprawią" 
Przyszły tydzień mam trochę luźniejszy w pracy to może bym z nimi pojechała na kontrolę

Przyszły tydzień mam trochę luźniejszy w pracy to może bym z nimi pojechała na kontrolę

- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
a ten jeden ząbek nie jest tyle "do przodu" co po prostu grubszy niż ten drugi?
trzymam kciuki za moją faworytkę

trzymam kciuki za moją faworytkę

Wątek moich Pipulek: 
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215

http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy

Martus nie obwiniaj sie bo ktos przeciez musi harowac na swinki