Ojciec i syn

ODPOWIEDZ
Katrinka

Ojciec i syn

Post autor: Katrinka »

Witam. Jestem tu nowa i chcę zasięgnąć porady. Mam możliwość przygarnięcia dwóch samców skinny, jest to ojciec i syn (starszy ma rok, a młodszy 10 m-cy chyba). W obecnym domu świnki mieszkają w oddzielnych klatkach, ponieważ kiedyś tam się nie dogadywały i właścicielka ich rozdzieliła. Czy jest szansa, że jak ich u siebie wsadzę do jednej klatki (nowej) to wszystko będzie ok? Czy może lepiej trzymać i osobno obok siebie?
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Ojciec i syn

Post autor: Bulletproof »

Nie można pod żadnym względem po prostu wrzucać 2 świnki do jednej klatki!
Szansa zawsze jest, może u poprzedniego właściciela biły się o samiczki?
Na forum istnieje cały wątek poświęcony łączeniu.
Na pewno musi ono przebiec na neutralnym, nie znanym przez żadnego z nich, dużym, ogrodzonym terenie- nie w klatce! Nic do wybiegu nie wrzucać, tylko sianko i fura żarcia na środek. Oba samce do 2 przeciwnych ścian i koniec. Daj im czas, może to potrwać nawet kilkanaście godzin. Wszelkie wskakiwanie, podgryzanie, gonienie, piszczenie, gwałcenie itd. jest całkowicie normalne, świnki rozdziela się dopiero go pojawi się krew!
Po pewnym czasie powinni ustalić chierarchię, jeśli zobaczysz że przestali się ganiać i razem jedzą, śpią i żyją obok siebie to możesz zmniejszyć im przestrzeń. Jeśli nadal będzie dobrze to znów po jakimś czasie możesz włożyć ich do wyczyszczonej octem z wodą klatki, pozbawionej mebelków i zapachów i obserwować czy będzie dobrze. Jeśli pierwszy dzień objedzie się bez krwi, dalej powinno być już dobrze, ale mimo to pozostaw ich na obserwacji.
Wiele osób z forum brało wręcz urlop na czas łączenia ;)
Powodzenia! :D
Katrinka

Post autor: Katrinka »

Ok, wszystko rozumiem. Jak będę brała świnki to na pewno w weekend, więc będzie dużo czasu na ich oswajanie. Tylko czy potem na noc po pierwszym dniu nawet jak wszystko będzie dobrze mam włożyć ich do osobnych klatek?
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Nienie, po łączeniu już nie rozdzielać. Chyba że w klatce pojawi się krew. Ganianie się i pogryzanie może jeszcze jakiś czas potrwać, niektóre całe życie się gonią. Jeśli pierwsze łączenie okaże się niepowodzeniem, spróbuj znowu za kilka dni. Jeśli po takim czasie nadal nie będą się dogadywać często w łączeniu pomaga wspólna kąpiel- wspólny stres zbliża nie tylko ludzi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”