biegunka i 'bąbelki" z odbytu

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
Kizunia

biegunka i 'bąbelki" z odbytu

Post autor: Kizunia »

Cześć, dziś rano zauważyłam u mojej 8 letniej świnki biegunkę, świnkę wykąpałam a w klatce zmieniłam dokładnie ściółkę. Podałam tez mojej Niunci węgiel leczniczy rozrobiony z wodą około 2,5 ml. Biegunka przeszła, zamieniając się w wydostające się co jakiś czas 'bąbelki' z odbytu. Niuncia ma apetyt, pozwala dotknąć/pomasować brzuszek, który nie sprawia wrażenia twardego.Jaka może być przyczyna tych problemów? Dodam, że jesteśmy w trakcie leczenia zapalenia łapek.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: biegunka i 'bąbelki" z odbytu

Post autor: sosnowa »

bąbelki to po prostu gazy, bardzo dobrze, że się wydostają.
czy podajesz śwince antybiotyk? bardzo często wtedy są problemy z przewodem pokarmowym.
Przy biegunce należy podać probiotyk, najlepiej biolapis lub enteroferment (fermactiv), może byc ludzki trilac lub lakcid. Odstawić warzywa i owoce. Obserwować. Możesz podac smectę, tak ok. 1/4 saszetki.Biegunka może być niebezpieczna nawet dla życia, gdyby nie mijała, bobki były nieuformowane, półpłynne, a już zwłaszcza przy brzydkiej won,i koniecznie do dobrego weterynarza. Pilnuj, żeby świnka dużo piła. i jadła, jeżeli nie ma apetytu dokarmiaj.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Co ostatnio świnka jadła? I jaką karmę dostaje?
Kizunia

Apetyt ma, jest w trakcie antybiotykoterapii dostaje na łapkę w miejscu zapalenia Neomycinum. Ponieważ w wyniku choroby schudła weterynarz zalecił dokarmiac ją płatkami owsianymi lub kaszką manną (oczywiście na wodzie) dla przybrania na wadze. Nawet przy dzisiejszej biegunce apetyt jej dopisuje. Karmiona jest karmą VERSELE-LAGA Cavia Nature wymieszaną z Vitapol Economic. Jak na razie na biegunkę pomógł wegiel, pozostaly tylko wydobywające się gazy. Dostaje też kropelki z witaminą C, a chora nóżka jest dodatkowo smarowana maścią z witaminą A dla natłuszczenia
Kizunia

Bulletproof pisze:Co ostatnio świnka jadła? I jaką karmę dostaje?
Wczoraj standardowo jak każdego dnia: karma, liść sałaty, kawałek jabłka, natka pietruszki i marchewka + kasza manna około łyżki, plus jak co dzień 5 kropelek wit. C
Dzisiaj zauważyłam biegunkę dlatego tylko sucha karma sucharek, podałam jej też niedawno troszkę płatków owsianych i 2 razy po 2,5 ml. węgla leczniczego rozrobionego z wodą
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Przy gazach bardzo pomaga espumisan lub bobotic w kroplach, podawaj strzykawką bez igły nawet 1 ml. I koniecznie probiotyjk,bo ewidentnie problemy wywołał antybiotyk, to jest bardzo częste. Możesz też podać zioła, świetnym preparatem jest diaro herb http://hipcio.sklep.pl/produkt/dr-ziete ... -herb-75ml, a na problemy z perystaltyką i brak apetytu szczerze polecam digest herb http://hipcio.sklep.pl/produkt/dr-ziete ... -herb-75ml Bardzo wydajne i wygodne w podawaniu, cenowo też spoko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”