CZY MÓJ SAMIEC TO SAMICA I JEST W CIĄŻY ???

Regulamin forum
Regulamin forum
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
ODPOWIEDZ
prosiaczki

CZY MÓJ SAMIEC TO SAMICA I JEST W CIĄŻY ???

Post autor: prosiaczki »

Długo miałam 1 świnkę a od pół roku mam 2.niestety wcześniej nie znałam SPŚM i kupiłam prosiaczka w zoologu.Miał wtedy 3 miesiące i pani zapewniała mnie że to samiec i że jest na 100% zdrowy.miał roztocza ale to dawno i już ich nie ma.Zawsze młody biegał za starszym i gruchał itp. a od kilkunastu dni ...........
-zaokrąglił mu się brzuszek Mocno..........
-jest spokojniejszy ( w jego przypadku to normalne nie jest)
-ma widoczniejsze sutki
-nie pozwala się zbyt często brać na ręce....
Może jest w ciąży ???? Bo na to WSZYSTKO wskazuje...Jak rozpoznać samemu ciążę ? Do weta idę po niedzieli a do tego czasu nie wiem jak zajmować się nim(nią).........POMOCY!!!! :o
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: CZY MÓJ SAMIEC TO SAMICA I JEST W CIĄŻY ???

Post autor: porcella »

Normalnie się zajmować, ale nie brac na ręce poza koniecznością. Dobrze karmić. zajrzeć do watków poświęconych temu tematowi i spokojnie czekać, co sie wydarzy.
Tu czytaj: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewforum.php?f=22
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
prosiaczki

Dzięki :)
prosiaczki

więc......byłam u weta i zapewniła mnie że to samiec i że nie jest za gruby...ale za doświadczona to ona nie była . zwłaszcza po tym jak zobaczyłam jak sprawdzała płeć czy choćby trzymała prosiaki ............skoro moje maleństwo nie jest w ciąż to ma nadwagę!każdy tak powie ! poczekamy,zobaczymy może się prosiaki urodzą.....wizyta u weta tylko pogłębiła moje wątpliwości....może wypowie się na ten temat ktoś bardziej doświadczony niż ta pani...
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

A ile waży ta świnka, że każdy powie, że jest za gruba?

To, że jest spokojniejsza nic nie znaczy, świnki najbardziej rozrabiają do około roku, później większość się uspokaja (w większym lub mniejszym stopniu ale zawsze). Jak sprawdzała płeć, że się niepokoisz o jej kompetencje? Przecież sama nie umiesz sprawdzić płci więc skąd podejrzenie, że lekarz zrobił to niepoprawnie?

Z tego co piszesz twoja świnka ma około 8 miesięcy (świnki w zoologicznym są z reguły młodsze niż informują sprzedawcy), więc płeć jest już widoczna gołym okiem, prawdopodobnie nie musiałabym nawet podnosić twojej świnki żeby sprawdzić płeć, chyba, że jest długowłosa. Może zrób zdjęcie genitaliów i wstaw nam tu to Ci powiemy czy to samiec czy samica.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża i wychowywanie młodych”