Nawyki żywieniowe

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
szkodnik

Nawyki żywieniowe

Post autor: szkodnik »

Hej ! Posiadam od dwóch miesięcy dwie samiczki które się od siebie bardzo różnią pod względem zachowania . Największe różnice widać w apetycie i zaanagażowaniu podczas jedzenia . Jedna świnka je dużo , łapczywie i strasznie śmieci . Można ją dowolnie dotykać tak długo jak coś żuje . Druga je powściągliwie , czyściej i wolniej ,a przede wszystkim mniej . Nawet nie walczy tak ambitnie o jedzenie (np ostatni kawałek jabłka etc) . Liczyłem nawet i wygląda to tak , że karmiąc z ręki suchym pokarmem pierwsza zje 6 pałeczek i ma dość a druga w tym czasie 10 i szuka dalej . Tak było od początku i nie przywiązywałem uwagi ale obecnie jedna mieści się w dłoni a druga nie .
- rozdzielać je do karmienia?
- zmienić dawkowanie ?
- da się przekarmić prosiaka suchą karmą ?
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: Nawyki żywieniowe

Post autor: Lilith88 »

Świnka mieszcząca się w dłoni to mała świnka, ta druga pewnie mimo, że się nie mieści nie jest dużo większa? Młode świnki powinny mieć pokarmu pod dostatkiem i nie powinno się im nic ograniczać, one przecież rosną (do około 1-1,5 roku życia). Każda świnka ma inny charakter i dlatego się różnią ich zachowania tak jak piszesz, kup wagę kuchenną i sprawdzaj czy ta mniejsza przybiera na wadze, może jeść mniej i może wolniej rosnąć, ważne żeby w ogóle rosła.
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Nawyki żywieniowe

Post autor: Asita »

Moje też się tak różniły w jedzeniu i po 3 latach nadal się tak różnią.
Sucha karma powinna być dodatkiem, raczej nie jako podstawa, bo jeśli nie jest grainless to jest tucząca w za dużej ilości. Co do ilości na kilogram świniaka, to musisz doczytać na stronce o żywieniu.
Najwięcej nawalaj siana, to będą miały zajęcie na dłużej, a tak to polecam oczywiście trawkę plus inne zielone roślinki. Wybieraj raczej małokaloryczne, unikaj owoców i warzyw bogatych w cukry - te w bardzo małych ilościach. Suche zioła (dobrze wysuszone) jeszcze dawaj. Generalnie uważam, że jak dasz więcej mniej kalorycznego jedzonka, to lepiej.
Ale jak pisze Lilith- jeśli są młode, to rosną i potrzebują różnych pokarmów, ale dobrej jakości.
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”