Mam pytanie dotyczące karmienia granulatem. Skierowane głównie do osób karmiących Cavią Complete.
Na opakowaniu jest napisane (z resztą jak na większości karm), żeby podawać 35-50g/dobę. Ale spotkałam się niejednokrotnie z opiniami, że nawet 35g to dużo. Mam dwóch samców, starszy ma ok 9 miesięcy, młodszy ok 4. Razem są od miesiąca. I od tego momentu zauważyłam o wiele większe zużycie karmy. Starszy też zaczął więcej jeść, niż wtedy jak był sam. I zastanawiam się czy to normalne, bo w ostatnim czasie też sporo urósł, czy też po prostu jedzą za dużo. Mam zapisane trzy ważenia 12.05 - 660, 440 ; 26.05 - 672, 485 ; 08.06 - 750, 550. Ostatnio więc więcej przybrali. CC jest ich ulubioną karmą, którą jedzą bardzo chętnie. Ile mam im podawać dziennie? Zmieniać coś czy ciągle sypać na oko, gdy micha pusta? Obecnie dostają 2 miski, czasem 3 na dobę, na jedną porcję ok 30-40g (około, bo nie ważyłam dokładnie porcji,). Jak jest u Was? I w ile czasu przy dwóch świnkach schodzi wam opakowanie np 1,17kg tej karmy?
Karmienie CC i jakie podawać ilości granulatu?
Moderator: pastuszek
- effcien
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Karmienie CC i jakie podawać ilości granulatu?
Ilość granulatu na dobę nie powinna przekraczać 3% wagi świnki. Rodzaj karmy nie ma znaczenia. Źródło: http://jakubkliszcz.com/2014/12/05/jak- ... lo-zdrowe/
Ja nie ważę, aż tak restrykcyjna nie jestem, ale ogólnie suchego jedzenia daję mało - cienką warstwę na dno miseczki.
A Twoje świnki szybko tyją, bo rosną. W wieku około 12 miesięcy proces dorastania się skończy, ich waga też zacznie wolniej przyrastać, o ile w ogóle będzie się jeszcze zwiększać.
Ja nie ważę, aż tak restrykcyjna nie jestem, ale ogólnie suchego jedzenia daję mało - cienką warstwę na dno miseczki.
A Twoje świnki szybko tyją, bo rosną. W wieku około 12 miesięcy proces dorastania się skończy, ich waga też zacznie wolniej przyrastać, o ile w ogóle będzie się jeszcze zwiększać.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
1,17? chyba chodziło o 1,75? U mnie na 5 świń schodzi około 4 kg karmy na miesiąc (ale każda je inaczej). Nie karmię samą CC, dokładnie schodzi u mnie 2kg CC + 1kg gram JR Farm Grainless Herbs ( http://hipcio.sklep.pl/produkt/jr-farm- ... nka-morska ) + około 1kg Versele Laga Snack Nature Fibres ( http://hipcio.sklep.pl/produkt/versele- ... ibres-500g ) lub Versele Laga Crispy Snack Fibres ( http://hipcio.sklep.pl/produkt/versele- ... ibres-650g ) co daje razem 4 kg na 5 świń. Nie porcjuje im, nie ograniczam niczego, zawsze mają pełne miski granulatu a tej karmy z JR Farm dostają po 0,5 miski 2x dziennie, bo inaczej zjedli by te 1kg gram na raz tak ją lubią 
Moje świnki nie są mimo nie wydzielania jedzenia jakieś duże, dwie roczne ważą nieco ponad 900 gram (już nie rosną od jakiegoś czasu), kolejna ciut od nich starsza prawie 1400 (ta jedyna jest duża, może nawet za duża), 8 miesięczny 860 garm a 3 miesięczny 620 gram.
Masz młode świnki w okresie wzrostu, nie ograniczaj im jedzenia, one teraz bardzo potrzebują tych pełnych mich
Myśleć nad wydzielaniem możesz zacząć jak przekroczą 1300 gram i będą chciały dalej tyć 
Aaaa i Twój starszy samiec jest drobny jak na 9 miesięcy, spokojnie mógłby już ważyć 900-1000gram, więc tym bardziej karm go (oczywiście może być taka jego uroda i może wcale już dużo nie przybrać).

Moje świnki nie są mimo nie wydzielania jedzenia jakieś duże, dwie roczne ważą nieco ponad 900 gram (już nie rosną od jakiegoś czasu), kolejna ciut od nich starsza prawie 1400 (ta jedyna jest duża, może nawet za duża), 8 miesięczny 860 garm a 3 miesięczny 620 gram.
Masz młode świnki w okresie wzrostu, nie ograniczaj im jedzenia, one teraz bardzo potrzebują tych pełnych mich

Aaaa i Twój starszy samiec jest drobny jak na 9 miesięcy, spokojnie mógłby już ważyć 900-1000gram, więc tym bardziej karm go (oczywiście może być taka jego uroda i może wcale już dużo nie przybrać).
Dzieki za odpowiedzi.
Tak, chodziło mi o 1,75kg. Ok, widzę że niepotrzebnie zaczęłam przejmować się tym tematem. Po prostu ostatnio karma mi schodzi bardzo szybko, szybciej niż wczesniej, dlatego się zdziwiłam. Oczywiście nie będę im żałować.
Lilith88 - podając jednocześnie kilka karm nie masz problemu z wybieraniem? Bo głównie ze względu na to od początku daję jednolity granulat. Ale zastanawiam się czy dodatkowo nie dawać troszkę innej pod względem składu i struktury karmy, np beaphara albo właśnie jr farm. Starszy już je jadał, choć mniej chętnie niż CC.
A zaczęłam je ważyć odkąd kupiłam taką wagę i było to akurat po połączeniu. Nie robie tego bardzo regularnie, ale raz na jakiś czas jest ok. Myślę, że dobrze to kontrolować.
Starszy fakt faktem od początku był mały, ale też nie wiedziałam ile ma jak go brałam. Także ciężko mi dokładnie ocenic ich wiek, bo z hodowli nie są.
Tak, chodziło mi o 1,75kg. Ok, widzę że niepotrzebnie zaczęłam przejmować się tym tematem. Po prostu ostatnio karma mi schodzi bardzo szybko, szybciej niż wczesniej, dlatego się zdziwiłam. Oczywiście nie będę im żałować.
Lilith88 - podając jednocześnie kilka karm nie masz problemu z wybieraniem? Bo głównie ze względu na to od początku daję jednolity granulat. Ale zastanawiam się czy dodatkowo nie dawać troszkę innej pod względem składu i struktury karmy, np beaphara albo właśnie jr farm. Starszy już je jadał, choć mniej chętnie niż CC.
A zaczęłam je ważyć odkąd kupiłam taką wagę i było to akurat po połączeniu. Nie robie tego bardzo regularnie, ale raz na jakiś czas jest ok. Myślę, że dobrze to kontrolować.
Starszy fakt faktem od początku był mały, ale też nie wiedziałam ile ma jak go brałam. Także ciężko mi dokładnie ocenic ich wiek, bo z hodowli nie są.
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Teraz już nie mam problemu z wybieraniem, bo przez rok próbowania różnych opcji wyeliminowałam to czego nie lubią. Mieszałam CC z CN i wybierali granulki z CN, w końcu znalazłam tą karmę uzupełniającą Versele Laga Snack Nature Fibres która ma w składzie te granulki z CN które akurat moje świnki lubią i mieszam ją z CC i wszystko z misek znika. Ta karma z JR Farm którą daje to zioła z płatkami grochu więc też wszystko znika czasami zostaną jakieś paprochy na dnie miski ewentualnie. Próbowałam też Brita, Trovetu, Burgessa, Beaphar Nature i Beaphar Care +. Beaphare żadnej nie chcą jeść, Trovet jedne jedzą inne nie, Burgess to największa zagadka, najpierw dwa dni zajadali się nim jak żadną inną karmą a później nie chcieli nawet na nią spojrzeć (próbowałam z miesiąc ich przekonać ale wszystko lądowało w śmieciach), oddałam dla świnek z DT i później (po około miesiącu, dwóch) na wystawie dostałam próbki tej karmy na siłę, bo nie chciałam ich brać, bo na co mi skoro świnie nie zjedzą i szok.. Zjedli wszystko i teraz nie rozumiem.. Czy próbki były lepsze jakościowo, takie oszustwo marketingowe? Czy o co chodzi? Zastanawiam się czy znów kupić ale się boje, że znów wzgardzą.. Z wszystkich eksperymentów Brit był jedynie udany, bo wszystkie świnie go lubią ale jak po tych eksperymentach dałam im w końcu CC z Snack Natur Fibres to rzucili się strasznie na miski. Więc teraz już zamierzam się trzymać mojej mieszanki plus czasem zamienić CC na Brit ale nic innego. Moje świnie są wybredne i jak długo dostają to samo to też nie chcą jeść dlatego chciałam sprawdzić wszystkie opcje. Ostatnio też pojawiła się w Polsce karma Vadigran Terra Guinea Pig i zamówiłam ją dziś na próbę, zawiera dużo lucerny a świnie ją lubią więc może