Witam
Cały czas staram się urozmaicić moim świniakom dietę, aby była różnorodna, ciekawa.
Ostatnio zaczęłam podawać liście buraka (botwinkę), zajadają ze smakiem, ale czasami ciężko jest mi zdobyć na przykład fajną trawę, świeżą, czy liście mniszka lekarskiego. Pod blokiem tego nie mam, bo regularnie koszą trawę, poza tym za dużo psów załatwia się na te trawniki, a czasu za bardzo nie mam, aby chodzić po łąkach. Kiedyś z Partnerem specjalnie wybraliśmy się w tygodniu po mniszka na górkę, spacer sobie przy okazji zrobiliśmy. Nie ufam za bardzo trawnikom w na osiedlach, ponieważ te psy oraz zanieczyszczenia. Trawa przy rzeczach, potoczkach? Prędzej.
Ale pytanie moje też brzmi, czy można podawać świnką kapustę pekińską? Czytałam, że świnki ogólnie kapusty jeść nie powinny, że jest niezdrowa, że wzdyma, tak samo sałaty różnego typu. Chciałam zakupić kapustę pekińską, ale nie wiem czy można podawać.
Tak samo rzecz się ma do sałaty rzymskiej. Czy można podawać? W sklepie, w którym najczęściej kupuję jest podpisana: kapusta rzymska, nie sałata, czy to to samo? Stara baba ze mnie, a nie wiem takich rzeczy...
Pozdrawiam
Kapusta pekińska
Moderator: pastuszek
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Kapusta pekińska
Kapusty czasem, niewiele podać, można. Ale ostrożnie, bo wzdyma. Warto mieć pod ręką koperek, albo espumisan.
Z sałat, jeśli koniecznie trzeba, to rzymską. Też niewielkie ilości, bo chemia. O kapuście rzymskiej nie słyszałem...
Z sałat, jeśli koniecznie trzeba, to rzymską. Też niewielkie ilości, bo chemia. O kapuście rzymskiej nie słyszałem...
Zawsze słyszałam o sałacie rzymskiej, nie kapuście, ale tak, jak wspomniałam, w sklepie, w którym na co dzień robię zakupy jest kapusta
, dlatego też nie chciałam ryzykować. Ile razy idę i kupuję coś świniakom patrzę na to: kapusta rzymska i tak - kupić, nie kupić... po prostu nie wiem, bo ta nazwa mnie myli. Może kiedyś zrobię zdjęcie i wstawię 

Ja słyszałam i o tej, i o tej nazwiekorni89 pisze:Zawsze słyszałam o sałacie rzymskiej, nie kapuście, ale tak, jak wspomniałam, w sklepie, w którym na co dzień robię zakupy jest kapusta, dlatego też nie chciałam ryzykować. Ile razy idę i kupuję coś świniakom patrzę na to: kapusta rzymska i tak - kupić, nie kupić... po prostu nie wiem, bo ta nazwa mnie myli. Może kiedyś zrobię zdjęcie i wstawię