świnkowa gimnastyka

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Ania13

świnkowa gimnastyka

Post autor: Ania13 »

Hej :) zaadoptowaliśmy świnka himalaja. Zastanawia nas jego zachowanie gdyż świnek staje na dwóch łapkach i utrzymuje się tak przez bardzo długo :P żadna poprzednia świnka nie była aż tak wygimnastykowana. Nigdy wczesniej nie mieliśmy również białaska, a zauważyliśmy że ma zupełnie inny typ pazurków. Czy to charakterystyczne dla tej rasy? Świnek ma po prostu nieco szczurkowe zachowania :D
Nejvii

Re: świnkowa gimnastyka

Post autor: Nejvii »

Himalaya wcale nie jest rasą. To umaszczenie. Prawdopodobnie jakiś sprytny hodoffca wprowadził Was w błąd.
Pazurki każda świnka ma takie same, a jej zachowanie to cecha indywidualna :)`
Ania13

Post autor: Ania13 »

Przykro mi, ale się nie zgodzę. Świnki morskie razem to jeden gatunek (Cavia porcellus) ale mają różne rasy i odmiany. Rasy głównie różnią się barwą, umaszczeniem i włosiem. Tak więc mamy rasy himalaya, aguti, peruwiańską czy rozetkę. Jako że to jeden gatunek, w obrębie ras mogą się krzyżować dając płodne potomstwo. Stąd świnki np. w sklepach zoologicznych to często mieszańce ;)

A świnka nie jest od "hodoffcy" tylko zaadoptowana po labkach z SPŚM. Ma czerwone oczka, brązowe uszka i łapki. Więc typowe cechy himalaya.
Ale zastanawiam się czy też typowe dla tej rasy są krótsze i ostrzejsze pazurki, bo 4 poprzednie moje świnki miały pazurki dłuższe i mniej ostre. A świnek już wyszedł z okresu "dziecięcego" więc pazurki powinny mu zacząć rosnąć bardziej :think:

Jak już wspomniałam, jest też o wiele lepiej wygimnastykowany, staje na dwóch łapkach jak prosi o jedzonko :love:

(o rasach na podstawie: Świnka morska Eva Maria Bartenschlager)
Nejvii

Post autor: Nejvii »

Jestem hodowca zrzeszonym w klubie CCP. O rasach uczyc mnie nie trzeba.

Himalaya nie jest rasa. Jest to umaszczenie wywolane przez gen ca, ktory powoduje wyrugowanie garwnika z ciala (poza miejscami narazonymi na zimno,). Umaszczenie to wystepuje u swinek roznych ras.

Rasa sa np. Skinny, crestedy, coronety, sheltie itd. Nawiazujac do Twojej swinki, jest to swinka nierasowa, gladkowlosa (?) O umaszczeniu himalaya.
Karenik

Post autor: Karenik »

Jest dokładnie tak jak pisze Nejvi, himalaya NIE JEST rasą, jest to umaszczenie.
Np. Skinny o umaszczeniu himalaya
Obrazek
Peruwianka
Obrazek
Czy np Crested
Obrazek

Tak samo sprawa ma się z UMASZCZENIEM agouti (czyli tak zwany ticking - jasna końcówka włosa):
Młody sheltie o umaszczeniu GREY AGOUTI
Obrazek

Malenki texel o umaszczeniu srebrny agouti z bielą
Obrazek

Jak widzisz AGOUTI ani HIMALAYA nie są rasami.
Tutaj możesz się zapoznać z istniejącymi rasami świnek morskich :)... http://elidocaviary.vot.pl/articles.php?article_id=33
... a tutaj poznać UMASZCZENIA :) http://elidocaviary.vot.pl/articles.php?article_id=32
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Myślę, że nieporozumienie wzięło się stąd, że stare książki o świnkach morskich (a w Polsce niemal wszystkie są przestarzałe) rzeczywiście wyróżniały "rasy" takie jak "albinos', "angora", "rozetka", mieszając umaszczenia i rodzaje sierści.
U świnek morskich nie ma tak wyodrębnionych ras, różniących się wielkością, wyglądem i temperamentem, jak u psów. Pod względem wyglądu, rasy świnek różnią się od siebie rodzajem i ułożeniem włosa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”