dozownik do karmy

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
LidiaInez

dozownik do karmy

Post autor: LidiaInez »

Cześć!

Proszę o poradę doświadczonych "świnkowiczów" :)
Czy istnieje coś takiego jak dozownik pokarmu dla świnek morskich? Taki, żeby powiedzmy raz na 12 godzin wypuszczał określoną ilość pokarmu. Widziałam coś takiego dla psów, ale dla świnek nie słyszałam :)

Chciałabym kupić świnkę, ale czasem muszę wyjechać na 2-3 dni, a niestety nie będę miała jej z kim zostawić. Oczywiście najchętniej zabierałabym ją ze sobą, ale boję się mrozów, poza tym nie wiem czy 3 godzinna podróż autobusem będzie dla niej odpowiednio znośna.

Dlatego chciałabym zostawiać jej czystą klatkę, zapas wody w poidełku, ale mam problem z jedzeniem. Słyszałam, że świnki są łasuchami i zjedzą wszystko pierwszego dnia:) W związku z tym pomysł z dozownikiem.

Proszę Was o pomoc :)

Pozdrawiam, początkujący świnkowicz :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: dozownik do karmy

Post autor: kimera »

Powinnaś mieć przynajmniej dwie świnki, bo one bardzo potrzebują towarzystwa. Samotna świnka w pustym domu przez kilka dni to już poważne zaniedbanie tego zwierzęcia. Lepiej byłoby już z nimi podróżować. Jeśli wyjeżdżasz samochodem, podróż nie będzie dla świnki problemem. Wygodny, duży transporter, do środka materacyk albo kocyk, albo tzw. norka, zapas siana na drogę i ogórek zamiast wody, i możecie jechać.
Jazda autobusem jest trochę mniej wygodna, ale głównie dla ciebie, bo ten transporter będziesz musiała nosić ze sobą. Świnkom będzie tak samo wygodnie :).
LidiaInez

Post autor: LidiaInez »

Dla mnie to byłaby najlepsza opcja :)

Boję się tylko, że może byłoby jej za zimno, niby futro jest, ale podobno one są bardzo wrażliwe na przeciągi :)
A może są jakieś specjalne podkłady papierowe, żeby wchłaniały dobrze wilgoć? Wtedy mogłaby spokojnie posiedzieć w transporterze te kilka godzin.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Są takie podkłady, i często je stosujemy Są to podkłady higieniczne - dla ludzi np. Seni Soft, albo dla zwierząt My Friend.
http://www.matopat24.pl/podklady-higien ... 689,1.html
Te dla ludzi dostaniesz w każdej aptece, dla zwierząt trzeba zamawiać przez internet.
Joanka
Moderator globalny
Miejscowość: okolice Torunia
Kontakt:

Post autor: Joanka »

Ja kupuję w rosmanie :)
DS:Dora i Boguś[*]Biolchema,Tedi,Abi,Stefan,Filemon,Bonifacy,Tofik,Prosiaczek,Rabarbar[/color]
DT: Fimbria, Nikita, Baltazar i Don Pedro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”