PASOŻYTY WEWNĘTRZNE (NICIENIE)

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
patrynia99

PASOŻYTY WEWNĘTRZNE (NICIENIE)

Post autor: patrynia99 »

Od 21 dni mam nowego prosiaczka Speedy' ego. Świniak ładnie je, jeszcze trochę jest wystraszony, ale ogólnie wszystko było dobrze do dnia dzisiejszego. Wyciągnęłam go jak co dzień, trzymałam go na rękach i nagle z pupki wypłyną śluz z małą wijącą się glizdą....( wiła się, obły kształt ciała, biała widoczne pierścienie lub człony, ok. 2cm długości). Jutro idę z nim do weterynarza, lecz mam parę pytań: czy ktoś już miał podobny przypadek, co mniej więcej powiedział weterynarz i czy zaraził się tym od swojego prosiaczka, bo czytałam że można się zarazić od psa lub kota, czy tyczy się to również świnek??? PROSZĘ O POMOC!!!!
Pelcia
Miejscowość: Kraków
Kontakt:

Re: PASOŻYTY WEWNĘTRZNE (NICIENIE)

Post autor: Pelcia »

Nicienie pasożytują u psa i kota z domowych zwierzat, i jeśli ta świnka przebywała na podłodze w domu z innymi zwierzętami, to się zaraziła. Mogłaś to też na butach przynieść od znajomych albo z ulicy, także z przedszkola, itd.
Nie martw się teraz sobą bardziej niż świnką :D . Pasożyty są obecne wszędzie. Teraz zamknij go do słoika dla potwierdzenia gatunku u weterynarza. Kupisz lek i ściśle według wagi zastosujesz doustnie u świnki, potem za tydzień powtórzysz. Bardzo dobrze działa Fenbendazol żel dla kotów. Jeśli ten lek kupisz to 0,3-0,4 ml na jeden raz u świnki do pysia. Daj jej potem zagryźć to ogórkiem. Potem za tydzień znowu.
Potem po 10 dniach zaniesiesz kupę do badania. I po wyniku lekarz może zalecić jeszcze 1 dawkę.
Uważaj jednak na dawki, bo może być biegunka, żeby nie za dużo dać.
To samo u siebie i u pozostałych ludzi w domu, także u innych zwierząt.

zalecenia pokarmowe i higieniczne dla świnki:
1. w czasie kuracji czyli w sumie ok. 2 tygodnie ściółkę zmieniasz 2 razy dziennie!!!
2. każdego dnia dajesz śwince dużo siana, wody, i po kilka liści oraz kwiatów i pąków wrotyczu łąkowego
3/ pozostałe jedzenie normalnie, bo ona może potrzebować.

zalecenia dla domowników:
1. podłogę umyć domestosem z wodą albo octem z wodą w stosunku 1/1
2. dywany do prania z octem, domestosem itp. oraz trzepać i wietrzyć
3. samochód podobnie
4. zwierzeta domowe odrobaczyć zgodnie z weterynarzem
5. dieta u ludzi bez większego znaczenia, ale kwiaty wrotyczu można , z tym że chyba jeszcze nie zakwitły :)
6. sedes myć dokładnie! :102:

Nie martw się, nie odrobaczaj świnki w ilości większej niż można, bo jej to zaszkodzi.
Wkrótce wszystko będzie dobrze. Trzymam!

Jeszcze dopisuje, że:
Ja podaję świnkom przeróżne ziele w ilościach niezbyt dużych, ale każdego dnia, i one pożerają wrotycz również. Niezbyt lubią kwiatki, a to właśnie kwiatki maja w sobie ten składnik na robaki :)
Tu u tej świnki z glistą, czyli z nicieniem lub tasiemcem, liście wrotyczu z powodu swego zapachu mogą się przydać, byle nie dawać za dużo, i za często. Bo świnka, która rzadko dostaje ziele z łąki może zareagować luźniejszym stolcem. (znaczy bobkiem)
Jeśli to tasiemiec to też wrotycz może pomóc. Zaś lek Fenbendazol żel działa na różne pasożyty , ale niezbyt na owsiki, a więc trzeba wziąć robaka do słoika, zrobić zdjęcie dla dokumentacji leczenia, i dać to do zbadania. Potem dopiero właściwy lek się dobierze. Można też zrobić mu zdjęcie z bliska i wstawić tu na wątku, to zobaczymy co w trawie piszczy :?
Zdjęcie przydałoby się także dla innych użytkowników, na wszelki wypadek.
patrynia99

Bardzo Ci dziękuję za obszerną odpowiedź, na pewno zastosuję twoje zalecenia i mam nadzieję że Speedy pozbędzie się tego paskudztwa!!! :)
A co do glizdy bardzo spanikowałam i szybko starłam ze skóry i wyrzuciłam, ale jeśli to się powtórzy to na pewno dodam fotki ;)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Zamiast czekać, żeby się powtórzyło, idź do weterynarza. Można podać śwince także iwermektynę (oczywiście w przychodni), też działa odrobaczająco.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

Koniecznie do weta i najlepiej zebrać bobki i jak najświeższe oddac wetowi do badania w tym kierunku. Szybko wykryją, co to jest, bo jesli coś zyje, to jaja będą w bobach. Potem wiadomo, czym leczyć. I pewnie dadzą od razu iwermektynę.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Pelcia
Kontakt:

Jak będziesz niosła bobki to weź i poszukaj z kilku dni, aby nie były z jednego dnia.
Przypomnij sobie dobrze jak wyglądał ten robak i narysuj, bo może być tak, że w bobkach nic nie wyjdzie, a więc trzeba będzie zebrać drugie i zanieść. Ważne jest jaki to rodzaj - czy tasiemiec czy glista? A rysunek zawsze pomaga w identyfikacji, przynajmniej dla siebie.
Często jest tak, że w kupie nic nie ma, a człowiek widział na własne oczy.
Po zastosowaniu leków pamiętaj o zmianie podłoża każdego dnia co najmniej po 2 razy przez okres 2 tygodni!
patrynia99

Byłam wczoraj u weta i okazało się, że była to najprawdopodobniej glizda... :( A jeśli chodzi o kupki to "gołym" okiem widać jaja... :(
Speedy dostał leki, poza tym zmieniamy trociny i za 2 tyg. mamy kolejną wizytę u weta i mam nadzieję, że szybko pozbędzie się tego dziadostwa... :fingerscrossed:
Dzięki wszystkim za pomoc (w szczególności PELCI) ;)
Pelcia
Kontakt:

Speedy, jedz i nie martw się :buzki:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”