Dobrze, będę miała w pamięci. Jednak póki co naprawdę ciężko przewidzieć jak się sytuacja rozwinie. Na razie waga stanęła w miejscu i ani drgnie. Jak pisałam- byłyśmy na kontroli i Szarytka miała pobraną krew- wyszły kiepskie wyniki wątrobowe, a w probówce morfologicznej- niestety skrzep, trzeba będzie powtórzyć. Ona ma się świetnie, z zachowania jest ciekawska, rozbrykana i szybka. Tyle, że jednak malutka, co skutecznie maskuje coraz dłuższe i bardziej roztrzepane futro.Oktawia pisze: W przyszlym tygodniu jestwm umowiona na kastracje Czocha, jesli Szarytka bedzie ostatwcznie zdrowa i kozliwa do adopcji, prosilabym o rezerwacje. Czas jej "wyjasnienia" byc moze zbieglby sie z tygodniami do odczekania po kastracji Czocha. ??
Ratri, Blanche, Cubana, Karotka, Marcjanka, Savannah,Weronka
Moderator: silje
- silje
- Moderator globalny
- Miejscowość: Sztum/Czernin
- Kontakt:
Re: Dziewięć puchatych [Sztum]
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Cubana i maluchy (Kaloria, Marcjanka, Weronka i Savannah) w końcu definitywnie żegnają się z grzybicą
Mam nadzieję, że kolejnej reaktywacji nie będzie.
Już niedługo będą gotowe do przeprowadzki.
Trochę zarosły
Mam nadzieję, że kolejnej reaktywacji nie będzie.
Już niedługo będą gotowe do przeprowadzki.
Trochę zarosły
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +9 w DT
- zwierzur
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Irokez na ostatniej fotce wymiata!
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
-
- Miejscowość: turek
- Kontakt:
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Bardzo dziękuję pucce69 i jolce za przeprowadzenie wizyty przedadopcyjnej dla Irenki i Kalorii
Beatrycze- dziękuję za wizytę dla Marcjanki
Dziewczyny już w najbliższą sobotę jadą do swoich nowych domów
Beatrycze- dziękuję za wizytę dla Marcjanki
Dziewczyny już w najbliższą sobotę jadą do swoich nowych domów
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Marcjanka pojechała wczoraj do swojego domku w Warszawie
Czekam na wieści z łączenia.
Do swojego domku w Warszawie (ale innego) pojechała też Kaloria .
Razem z Irenką z innego wątku.
Mała Szarytka, córka Ratri miała ponownie pobraną krew- na morfologię (był skrzep)- jest idealna. Czyli na razie tylko wątroba jest podejrzana, jeśli chodzi o słaby wzrost, a właściwie brak wzrostu. Podaję leki, ale póki co z marnym efektem.
Dziś prośka kończy 3 miesiące, a waga raptem... 257g..
Mamy jeszcze w planach USG i nie wiem czy coś więcej można zrobić.
Pojawił się na horyzoncie domek zainteresowany Ratri i Szarytką właśnie. Jest jednak jeszcze parę kwestii, które się muszą wyjaśnić (zdrowie rezydentki, zdrowie Szarytki). Domek jednak jest gotów przyjąć Szarytkę razem z mamą także i wtedy, kiedy przyczyna jej karłowatej postury pozostanie nieznana.. Biorą problem i niepewną przyszłość "na klatę".
Zobaczymy, jak nam się sprawy ułożą. W każdym razie malutka ma szansę na domek- mimo swoich tajemniczych problemów.
Ratri i Szarytka- wst. rezerwacja dla p. Kasi z Łodzi
Ed. 6.03.2021
Rezerwacja Szarytki i Ratri jednak nieaktualna- ze wzedu na stan zdrowia świnki- rezydentki.
A Szarytka- no cóż.. nadal nie rośnie. Pojutrze USG, może coś się nam rozjaśni.
Czekam na wieści z łączenia.
Do swojego domku w Warszawie (ale innego) pojechała też Kaloria .
Razem z Irenką z innego wątku.
Mała Szarytka, córka Ratri miała ponownie pobraną krew- na morfologię (był skrzep)- jest idealna. Czyli na razie tylko wątroba jest podejrzana, jeśli chodzi o słaby wzrost, a właściwie brak wzrostu. Podaję leki, ale póki co z marnym efektem.
Dziś prośka kończy 3 miesiące, a waga raptem... 257g..
Mamy jeszcze w planach USG i nie wiem czy coś więcej można zrobić.
Pojawił się na horyzoncie domek zainteresowany Ratri i Szarytką właśnie. Jest jednak jeszcze parę kwestii, które się muszą wyjaśnić (zdrowie rezydentki, zdrowie Szarytki). Domek jednak jest gotów przyjąć Szarytkę razem z mamą także i wtedy, kiedy przyczyna jej karłowatej postury pozostanie nieznana.. Biorą problem i niepewną przyszłość "na klatę".
Zobaczymy, jak nam się sprawy ułożą. W każdym razie malutka ma szansę na domek- mimo swoich tajemniczych problemów.
Ratri i Szarytka- wst. rezerwacja dla p. Kasi z Łodzi
Ed. 6.03.2021
Rezerwacja Szarytki i Ratri jednak nieaktualna- ze wzedu na stan zdrowia świnki- rezydentki.
A Szarytka- no cóż.. nadal nie rośnie. Pojutrze USG, może coś się nam rozjaśni.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Wczoraj do swojego domku pojechały Weronka i Savannah
Bardzo dziękuję Ewie i Michałowi za wizytę przedadopcyjną dla nich
Szarytka miała zrobione USG, później wkleję wynik. W sumie niewiele z niego wynika. Mam przy następnej okazji ponownie zawieźć bobki do badania, bo chyba jednak tam trzeba szukać.
Bardzo dziękuję Ewie i Michałowi za wizytę przedadopcyjną dla nich
Szarytka miała zrobione USG, później wkleję wynik. W sumie niewiele z niego wynika. Mam przy następnej okazji ponownie zawieźć bobki do badania, bo chyba jednak tam trzeba szukać.
- silje
- Moderator globalny
- Kontakt:
Dziś do swojego domu pojechały Blanche i Cubana
Oby się ładnie dogadały z koleżankami
Oby się ładnie dogadały z koleżankami
- Doktorowa
- Miejscowość: Polska
- Kontakt:
Wszystko idzie ku dobremu. Dziękuje serdecznie Renacie za cierpliwość i zorganizowanie transportu. Takich wytrwałych ludzi to ze świecą szukać
Oby świnki zostały ze mną jak najdłużej.
Oby świnki zostały ze mną jak najdłużej.
On board: Rudi, Elżbieta (Łokietkówna), Wiewiórka,
Over the rainbow: Chobia, Chobi, Prince, Barbara (Radziwiłłówna), Maleństwo, Niga, Jadwiga (Andegaweńska)
Over the rainbow: Chobia, Chobi, Prince, Barbara (Radziwiłłówna), Maleństwo, Niga, Jadwiga (Andegaweńska)
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Trzymam za długie i szczęśliwe życie puchatych!
Co do Szarytki, to pewnie jest sytuacja podobna do mojej Otonii, z tym, że przynajmniej mała ma oczy, bo moja urodziła się bez. Nikt nie wie, dlaczego Otonia nie urosła i już 3 lata i 7 miesięcy idzie śmiało przez życie wyglądając jak półroczna świnka i ważąc po dobrym obiedzie niemal 700gramów, a to i tak dopiero po sterylce w wieku 2 lat, wcześniej było święto i otwieranie szampana jak ważyła 600. Zajrzałam do zeszytu i widzę, że 400g osiągnęła w wieku 4miesięcy, czyli niby ok w miarę, ale jak w wieku 5 miesięcy lekko przeszła 500, to tak trwała przez kolejne półtora roku.
Nerwicowa jest i jej dobrostan bardzo zależy od składu stada, czyli faktycznie Szarytka koniecznie z mamą i w jak najstabilniejsze warunki. Choć niestety w świńskim świecie najstabilniejsze warunki się mogą posypać w kilka tygodni........