Długo się do tego zbierałam, w końcu chyba jestem gotowa pożegnać się z Fionką i opowiedzieć wam jej historię...
Kochana, proludzka i proświnkowa, godzaca się na wszystko, zawsze chętna do głaskania, ugodowa, chyba dlatego tak dobrze układało jej się z dominującą Balbi.
Fioneczka to adopciak z SPŚM, przejechała do mnie długa drogę od Usi z Chorzowa do Pastuszek we Wrocławiu, skąd ją odebrałam zimą 2013/2014 roku. Od razu zdobyła moje serce, łączenie z Balbi też przebiegło szybko, dziewczyny zamieszkały razem w jednej klatce. Nie łączył ich wielka miłość, nie były może zbyt blisko siebie, raczej Balbi tolerowała jej obecność, ale dobrze im było razem - Balbina przewodziła stadku, Fioneczka za nią podążałą. Fionka bardzo łaknęła jej bliskości. Pod koniec przytulały się do siebie, były takie jakie zawsze być powinny, przyjaciółki świnki...
Ze zdrówkiem nie miała większych problemów, poza usunięciem cyst na jajnikach kilka lat temu. Ale jak się w końcu sypnęło to się wszystko posypało... Zaczęło sie od obrzęków pod szyjką i za łapkami. Badania, diagnoza że tarczyca i zabieg usunięcia płata. Potem to już poszło lawinowo - zęby do korekcji, potem łapki zaatakowało podo, obrzęki nie schodziły więc leki na serce i zalecenie echo (którego już się nie doczekaliśmy), podo się pogłębiało, obejmowało inne łapki, na końcu paraliż tylnych łapek. Leżała w swoich odchodach, myłam ją dwa, trzy razy dziennie, miała podstawione jedzenie, picie, lecz moja dzielna świnka się poddała, poddałam się i ja... Po rozmowie z dr. P. zdecydowałam się pomóc jej odejść, skrócić tą męczarnię ten ból. To była najtrudniejsza decyzja w moim życiu. Pojechałam do weterynarza do Kłodzka i to był największy błąd w moim życiu. Powiedziałam jak wygląda sytuacja i że chcę jej zakończyć cierpienie. Wet. zobaczył Fionkę i zgodził się na uśpienie. Przygotował strzykawkę i powiedział że mogę wyjść, nie zgodziłam się, powiedziałam mu że chcę być z Fionką do końca. On to ok po czym wziął ją w rękę i wbił igłe prosto w serce, Fioneczka zapiszczała i już jej nie było... Przepraszam Cię Fioneczko że tak to się odbyło, nie tak to miało wyglądać... Miałaś dostać środek na sen, ja bym cię głaskała, mówiła ci na uszko że cię kocham i że jestem przy Tobie, a ty odpłynęłabyś za TM...
Po wszystkim byłam w szoku, zabrałam ciałko, zapakowałam w ulubioną norkę i pojechałam do rodziców. Fioneczka spoczęła na ogrodzie u rodziców pomiędzy ukochanym psem Amikiem i kotem Jackiem, jest jej tam dobrze, babcia o nią zadba...
Biegaj szczęśliwie kuleczko za TM, ja zapamiętam Cię taką...
Fioneczka najsłodsza pysieczka-*27.06.2019
Moderator: pastuszek
- urszula1108
- Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
- Kontakt:
Re: Fioneczka najsłodsza pysieczka-*27.06.2019
Są takie świnki, które głęboko zapadają w serce. Z jednej strony, po ich odejściu człowiek odczuwa głęboki żal, z drugiej czuje wdzięczność, że dane nam było się spotkać.
Dla Fionki
Dla Fionki
- Siula
- Miejscowość: Tarnowo Podgóne
- Kontakt:
Boże balbinkowo strasznie mną wstrząsnęła to jak zachował się ten wet. Przepraszam, że to pisze, ale serce mnie zabolało. Ja siedziałam z Tosinką na rękach, aż zasnęłam, dostała 2 zastrzyki, Pani dr sprawdzała czy śpi mocno. Potem wyszłam, bo tak chciałam, ale zapytali czy chce. Dzięki podejściu weta było łatwiej i jestem jej za to wdzięczna, choć nie było naszej dr Karoliny tylko inna.
Fioneczko kochana biegaj szczęśliwa za TM razem z moimi dziewczynami. Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Tak bardzo przypominałaś mi Tosinkę. Mam nadzieję, że się tam spotkałyście.
Fioneczko kochana biegaj szczęśliwa za TM razem z moimi dziewczynami. Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Tak bardzo przypominałaś mi Tosinkę. Mam nadzieję, że się tam spotkałyście.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2019, 16:40 przez Siula, łącznie zmieniany 1 raz.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Straszne to co przeżyłyście.. Mi P nie pozwolił być przy tym. Po części go rozumiem.. Ale mówił, że przed zastrzykiem dostała wziewke..
A tu takie coś.. To chyba bolało najbardziej
Dla Fioneczki. Jednej z naszych targowych dziewczyn
Żadne targi zoobotaniczne już nie będą takie same..
A tu takie coś.. To chyba bolało najbardziej
Dla Fioneczki. Jednej z naszych targowych dziewczyn
Żadne targi zoobotaniczne już nie będą takie same..
Wątek moich Pipulek:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
- pastuszek
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Bardzo mi przykro, czas za szybko leci
Chyba we Wrocławiu mało było osób, które by Fiony nie znało. Zawsze w swojej klateczce z Balbiną
Niech się tam odnajdzie z Naszymi prośkami
Chyba we Wrocławiu mało było osób, które by Fiony nie znało. Zawsze w swojej klateczce z Balbiną
Niech się tam odnajdzie z Naszymi prośkami
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Kochana, to potworne, co zrobił ten beduszny wet, ale niech Cię pocieszy, że fakt, że przy niej byłaś sprawił że się nie bała, a ból był tylko przez chwilę i przy Tobie mniejszy. I już nie cierpi.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Balbinkowo dzielnie o nią walczyłaś Chciałoby się żeby one żyły wiecznie ale niestety... Ból po stracie jest ogromny tym bardziej, że musiałaś zrobić to co musiałaś
Ja dotychczas najbardziej przeżywam odejście Toli (niestety też ją trzeba było uspać...). Ze śmiercią Nali i Nutki łatwiej mi było się pogodzić bo odeszły same.
Dla kochanej Fionci
Ja dotychczas najbardziej przeżywam odejście Toli (niestety też ją trzeba było uspać...). Ze śmiercią Nali i Nutki łatwiej mi było się pogodzić bo odeszły same.
Dla kochanej Fionci
- bziki2
- Miejscowość: kraków
- Kontakt:
wyrazy współczucia, dla Fioneczki