Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
: 05 wrz 2013, 13:40
na starym forum był taki fajny wątek z przepisami
może znacie jakieś sprawdzone przepisy na dobre jedzonko, może macie jakieś swoje ulubione, proste przepisy - podzielcie się. Ja bardzo lubię gotować i ciągle szukam inspiracji, ale w necie trudno znaleźć coś wartościowego. Często w podanych przepisach są błędy, które znacząco wpływają na ostateczny efekt, albo wykorzystywane są składniki bardzo drogie lub trudno dostępne w Polsce.
Ja cenię sobie jedzenie z naszych polskich sezonowych produktów, bardzo lubię wertować stare książki kucharskie i podpytywać starsze pokolenie o tradycyjne przysmaki.
Na dobry początek wklejam bardzo prosty przepis na pyszne biszkoptowe ciasto z owocami. Nauczyła mnie go babcia i robię je od czasów podstawówki, jest więc na prawdę proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto na oleju
składniki:
- półtorej szklanki mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jeden cukier waniliowy
- sezonowe owoce - jabłka, wiśnie, truskawki, śliwki, może być też rabarbar, dżem lub czekolada
wykonanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel - mogel. Jeśli cukier się nie rozpuści do końca - nie szkodzi. Dodajemy mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - mieszamy wszystko. Powstaje dość gęste płynne ciasto. Piec nagrzewamy do 180 stopni i wylewamy ciasto na blachę nasmarowaną masłem lub olejem. Na wierzch układamy owoce - i tak się zapadną w cieście. Ja najbardziej lubię z truskawkami, jagodami, a zimą z kwaśnym jabłkiem i cynamonem. Ciasto piecze się ok. pół godziny - patyczkiem trzeba sprawdzić, czy jest suche w środku. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Całość wykonania nie zajmuje dłużej niż 45 minut łącznie z obieraniem owoców.
W podstawówce na ZPT dostałam za nie 6 a dzieciaki z nauczycielem zjedli zanim zdążyło ostygnąć dobrze i raz na sylwestra robiłam na szybko w trakcie imprezy, bo jedzenia zabrakło. Więc polecam
może znacie jakieś sprawdzone przepisy na dobre jedzonko, może macie jakieś swoje ulubione, proste przepisy - podzielcie się. Ja bardzo lubię gotować i ciągle szukam inspiracji, ale w necie trudno znaleźć coś wartościowego. Często w podanych przepisach są błędy, które znacząco wpływają na ostateczny efekt, albo wykorzystywane są składniki bardzo drogie lub trudno dostępne w Polsce.
Ja cenię sobie jedzenie z naszych polskich sezonowych produktów, bardzo lubię wertować stare książki kucharskie i podpytywać starsze pokolenie o tradycyjne przysmaki.
Na dobry początek wklejam bardzo prosty przepis na pyszne biszkoptowe ciasto z owocami. Nauczyła mnie go babcia i robię je od czasów podstawówki, jest więc na prawdę proste i szybkie w wykonaniu.
Ciasto na oleju
składniki:
- półtorej szklanki mąki
- szklanka cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jeden cukier waniliowy
- sezonowe owoce - jabłka, wiśnie, truskawki, śliwki, może być też rabarbar, dżem lub czekolada
wykonanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel - mogel. Jeśli cukier się nie rozpuści do końca - nie szkodzi. Dodajemy mąkę, olej, cukier waniliowy i proszek do pieczenia - mieszamy wszystko. Powstaje dość gęste płynne ciasto. Piec nagrzewamy do 180 stopni i wylewamy ciasto na blachę nasmarowaną masłem lub olejem. Na wierzch układamy owoce - i tak się zapadną w cieście. Ja najbardziej lubię z truskawkami, jagodami, a zimą z kwaśnym jabłkiem i cynamonem. Ciasto piecze się ok. pół godziny - patyczkiem trzeba sprawdzić, czy jest suche w środku. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Całość wykonania nie zajmuje dłużej niż 45 minut łącznie z obieraniem owoców.
W podstawówce na ZPT dostałam za nie 6 a dzieciaki z nauczycielem zjedli zanim zdążyło ostygnąć dobrze i raz na sylwestra robiłam na szybko w trakcie imprezy, bo jedzenia zabrakło. Więc polecam