Strona 1 z 1
nać selera
: 17 lip 2017, 23:59
autor: Renika
Czy natka zwykłego selera (nie naciowego) ma dużą zawartość wapnia (podobnie jak natka pietruszki) i nie należy jej zbyt często podawać?
Re: nać selera
: 18 lip 2017, 10:19
autor: Bulletproof
Em.. a seler naciowy to nie jest po prostu nać selera?

Re: nać selera
: 18 lip 2017, 14:19
autor: kimera
No nie, zwykły seler ma ogromny jadalny korzeń i nać, której się raczej nie je. To znaczy my jej nie jemy, świnki morskie mogą zjeść, jak chcą. Seler naciowy ma soczyste, duże łodygi, które je się razem z wiotkimi liśćmi. Korzeń nie jest jadalny - a przynajmniej nigdy nie widziałam go w sprzedaży.
Nota bene, jeśli w tekście angielskim mamy "celery", oznacza to selera naciowego. Seler korzeniowy to "celeriac root".
Podobnie jest z pietruszką - samo słowo "parsley" oznacza natkę, a korzeń pietruszki to "parsley root".
Re: nać selera
: 18 lip 2017, 22:14
autor: Renika
Moim świnkom smakuje natka z selera korzeniowego ale jedna z nich ma dużo osadu w moczu więc zastanawiam się czy mogę jej tą nacią zastąpić nać pietruszki

Re: nać selera
: 25 lip 2017, 20:52
autor: habibi
moje maluszki jakoś zupełnie nie-naciowe są

)))