Karmy - czy to prawda?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Iza1

Karmy - czy to prawda?

Post autor: Iza1 »

Czy to prawda, że świnkom morskim nie powinno się dawać do jedzenia żadnych karm, tylko sianko, warzywa i owoce? Słyszałam, że wtedy świnki żyją 13-15 lat. A jak się podaje karmy (w karmach są konserwanty), to wątroba i nerki nie wytrzymują i wtedy świnka żyje maksymalnie 8 lat.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: Karmy - czy to prawda?

Post autor: joanna ch »

Nie powinno się podawać karm z nieprzetworzonymi ziarnami - czyli vitapol i spółka.
Najlepiej dawać Versele Laga Cavia Nature lub Complete. Nie brałabym się za samodzielne karmienie świnki bez pomocy karmy bo naprawdę ciężko dobrać składniki w odpowiednich proporcjach i wyszłoby jeszcze gorzej...
Iza1

Post autor: Iza1 »

Dziękuję za odpowiedź :) Mam jeszcze jedno pytanie. Kupuję świnkom karmę Vitakraft. Uważasz, że powinnam ją zmienić na Versele Laga?
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

z Vitakraftu to dobra jest jedynie seria Emotion, a nie ta podstawowa najtańsza, ja czasem Emotion kupuję i mieszam z innymi. Jednak Versele Laga jest jakościowo chyba najlepsza - a Versele Laga Cavia Nature to najtańsza z dobrych karm.
Arya90

Post autor: Arya90 »

Hmmm... ja też karmię VL ale zaczęłam się zastanawiać, bo sprawdziłam dokładnie skład i jest tam groch którego świnki przecież nie powinny jeść. Zaczęłam się zastanawiać skoro to taka dobra karma, to dlaczego producent ładuje w nią coś czego być tam nie powinno?
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

A dlaczego nie powinny jeść grochu? Jego jest tam niewiele, nie ma ryzyka wzdęcia.
Arya90

Post autor: Arya90 »

Dlatego, że na wszystkich stronach rośliny strączkowe są zakazane w podawaniu świnkom, co jest także wyszczególnione na stronie naszego forum: http://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php? ... Itemid=112
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Ale te białe kuleczki w VL to soja jest. A ze strączkowymi jest tak napisane, żeby dzieci głównie nie dawały głupio. Dorosły ma swój rozum. Z umiarem można wszystko podać. Ale dobrze, że mi listę podesłałaś, będę aktualizował i pisał, dlaczego tego i tego nie wolno/nie powinno się dawać.
Świnkowa

Post autor: Świnkowa »

Beaphar też jest dobrą karmą, ja jednak stosuje Lersele-Laga Cavia Complete (LV CC) :świnka1:
Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

Jack Daniel's pisze:. Dorosły ma swój rozum.
och, na prawdę? śmiem wątpić

może też kwestia tego, że świeże strączkowe, a szczególnie sam strąk, a nie ziarno może być szkodliwe. Natomiast suszone tuczące i wzdymające, tak, ale nie zawierają szkodliwych enzymów np fasolamina już się chyba rozkłada w suszonych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”