
Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- Chrumka
- Moderator globalny
- Posty: 2039
- Rejestracja: 10 lip 2013, 7:56
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Praga Południe
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Poszukuję sprawdzonego przepisu na smaczny sernik z sera z tzw wiaderka... Moje już mi się znudziły. Ma ktoś może ? 

- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3163
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Bardzo dobry i ciekawy sernik: http://alebabka.blogspot.com/2011/10/se ... anowy.html
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
http://www.lekkowkuchni.pl/2013/11/diet ... ernik.html ja ten polecam, niebo w gębieChrumka pisze:Poszukuję sprawdzonego przepisu na smaczny sernik z sera z tzw wiaderka... Moje już mi się znudziły. Ma ktoś może ?
- Iza
- Posty: 4442
- Rejestracja: 14 lip 2013, 18:43
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Co pysznego u Was na święta? U mnie tradycją jest nie żurek, a barszcz z kwaszonych buraków, pyyyycha! I jak nigdy nie lubiłam galatu, to w tym roku mama zrobiła go na agarze z brokułem, marchewką i szparagami. Zajadałam, aż się uszy trzęsły
I tarta z gruszkami
U mojego dziadostwa niestety sobie nie pojadłam, albo alergeny, albo odzwierzęce ;] Szkoda, że wcześniej nie wpadłam na stronę vegezone.pl, bo babcia dostałaby taki prezent: http://vegezone.pl/kubki/263-kubek-aaa- ... czka-.html


- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3163
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Ostatnio naszła mnie ochota na lody. Ale nie takie zwykłe ze sklepu, tylko robione samodzielnie. Fajna zabawa, ale uwaga, trzeba się trochę napracować, nawet jeśli się ma maszynę do lodów. A jeśli się nie ma, to jeszcze trochę więcej, ale się da.
Nie mam maszyny, ale chciałam się pobawić. Wyszły świetne!
Potrzebujemy tylko dwa pojemniki, jeden koniecznie metalowy, o takich rozmiarach, żeby jeden zmieścił się w drugi i zostało jeszcze trochę miejsca. Mogą to być np. metalowe puszki do kawy, a nawet puszka po owocach, ale wtedy potrzebna jest jakaś pokrywka. Nadają się wieczka np. od kubeczków twarożku. Potrzebny jest także lód, całkiem sporo lodu, kilka łyżek soli, łyżka, oraz - oczywiście - masa do zamrożenia.
Masa może być sorbetowa: syrop z cukru zagotowanego z wodą miesza się ze zmiksowanymi owocami, jogurtowa lub śmietankowa. Masa śmietankowa może być z dodatkiem żółtek lub bez nich.
Masa śmietankowa: dwie części tłustej śmietanki miesza się z jedną częścią tłustego mleka, cukrem oraz wanilią lub innymi dodatkami. Jeśli w masie mają być żółtka, daje się je w ilości 2 żółtka na każdy kubek śmietanki z mlekiem. Mleko z połową śmietanki i cukrem zagrzewa się w garnuszku, następnie przelewa po trochu do rozbełtanych żółtek (tzw. temperowanie). Masę z żółtkami przelewa się z powrotem do garnka i ogrzewa ostrożnie dalej. Masa zacznie lekko gęstnieć, wtedy żółtka będą już bezpieczne, sparzone. Przelewa się ją do reszty śmietanki i ochładza. Potem dodaje się resztę składników: aromaty, zmiksowane owoce, roztopioną czekoladę, alkohol, itp.
Schłodzoną masę przelewamy do metalowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika. Metalowa puszka też powinna już znajdować się w zamrażalniku.
Mocno oziębioną masę przelewamy do zamrożonej puszki i zamykamy wieczkiem. Wstawiamy ją do drugiego pojemnika i przestrzeń między ściankami wypełniamy kruszonym lodem posypywanym solą. Zamykamy pojemnik i zaczynamy nim potrząsać, ewentualnie turlać go po stole. Co jakiś czas otwieramy metalową puszkę i zeskrobujemy ze ścianek osadzające się na nich lody. Gęstniejące lody trzeba dobrze mieszać, aby wbić do nich jak najwięcej powietrza. Czas mieszania/turlania zależy od objętości masy wypełniającej puszkę.
Gdyby ktoś nie miał ochoty na tyle pracy, ale zjadłby domowe lody, polecam granitę. Owoce z syropem cukrowym, sok owocowy lub nawet wino wlewamy do metalowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas należy przegrzebać marznącą masę, aby zmieniła się w jednolity smaczny śnieg.
Nie mam maszyny, ale chciałam się pobawić. Wyszły świetne!
Potrzebujemy tylko dwa pojemniki, jeden koniecznie metalowy, o takich rozmiarach, żeby jeden zmieścił się w drugi i zostało jeszcze trochę miejsca. Mogą to być np. metalowe puszki do kawy, a nawet puszka po owocach, ale wtedy potrzebna jest jakaś pokrywka. Nadają się wieczka np. od kubeczków twarożku. Potrzebny jest także lód, całkiem sporo lodu, kilka łyżek soli, łyżka, oraz - oczywiście - masa do zamrożenia.
Masa może być sorbetowa: syrop z cukru zagotowanego z wodą miesza się ze zmiksowanymi owocami, jogurtowa lub śmietankowa. Masa śmietankowa może być z dodatkiem żółtek lub bez nich.
Masa śmietankowa: dwie części tłustej śmietanki miesza się z jedną częścią tłustego mleka, cukrem oraz wanilią lub innymi dodatkami. Jeśli w masie mają być żółtka, daje się je w ilości 2 żółtka na każdy kubek śmietanki z mlekiem. Mleko z połową śmietanki i cukrem zagrzewa się w garnuszku, następnie przelewa po trochu do rozbełtanych żółtek (tzw. temperowanie). Masę z żółtkami przelewa się z powrotem do garnka i ogrzewa ostrożnie dalej. Masa zacznie lekko gęstnieć, wtedy żółtka będą już bezpieczne, sparzone. Przelewa się ją do reszty śmietanki i ochładza. Potem dodaje się resztę składników: aromaty, zmiksowane owoce, roztopioną czekoladę, alkohol, itp.
Schłodzoną masę przelewamy do metalowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika. Metalowa puszka też powinna już znajdować się w zamrażalniku.
Mocno oziębioną masę przelewamy do zamrożonej puszki i zamykamy wieczkiem. Wstawiamy ją do drugiego pojemnika i przestrzeń między ściankami wypełniamy kruszonym lodem posypywanym solą. Zamykamy pojemnik i zaczynamy nim potrząsać, ewentualnie turlać go po stole. Co jakiś czas otwieramy metalową puszkę i zeskrobujemy ze ścianek osadzające się na nich lody. Gęstniejące lody trzeba dobrze mieszać, aby wbić do nich jak najwięcej powietrza. Czas mieszania/turlania zależy od objętości masy wypełniającej puszkę.
Gdyby ktoś nie miał ochoty na tyle pracy, ale zjadłby domowe lody, polecam granitę. Owoce z syropem cukrowym, sok owocowy lub nawet wino wlewamy do metalowej miseczki i wstawiamy do zamrażalnika. Co jakiś czas należy przegrzebać marznącą masę, aby zmieniła się w jednolity smaczny śnieg.
- porcella
- Moderator globalny
- Posty: 23170
- Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Już przy czytaniu się zmęczyłam 
Choć rezultat na pewno pyszny.
Jestem entuzjastką Jamiego Olivera i jego piętnastominutówek.

Choć rezultat na pewno pyszny.
Jestem entuzjastką Jamiego Olivera i jego piętnastominutówek.

- Iza
- Posty: 4442
- Rejestracja: 14 lip 2013, 18:43
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
to wegetarianka się pochwali
https://www.facebook.com/iza.zatorska/m ... 910&type=3

- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3163
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Dziś zrobiłam lody z serkiem mascarpone. Bardzo smaczne
. Kawa affogato z takimi lodami to już prawie tiramisu.
Wbrew pozorom, te lody nie są aż takie pracochłonne, aczkolwiek, kiedy napisałam o tym koleżankom, reakcja była taka sama - "poczułam się zmęczona od samego czytania"
.

Wbrew pozorom, te lody nie są aż takie pracochłonne, aczkolwiek, kiedy napisałam o tym koleżankom, reakcja była taka sama - "poczułam się zmęczona od samego czytania"

- porcella
- Moderator globalny
- Posty: 23170
- Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Hummus domowy "z Walnego" 
2 puszki cieciorki odsączonej z zalewy
4 czubate łyzki pestek słonecznika podprazonych na patelni
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
kilka zielonych oliwek
sól do smaku, kilka kropel octu balsamico
sok z pół cytryny
wsypać do miski i blenderem ucierać do gładkiej masy.
Na koniec domieszałam kilka łyżek sosu od duszonych warzyw, ponieważ masa była zbyt gęsta, ale myśle, że można byłoby dodać równiez oliwy, albo np. zalewy od cieciorki. Może po prostu pół pomidora?

2 puszki cieciorki odsączonej z zalewy
4 czubate łyzki pestek słonecznika podprazonych na patelni
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
kilka zielonych oliwek
sól do smaku, kilka kropel octu balsamico
sok z pół cytryny
wsypać do miski i blenderem ucierać do gładkiej masy.
Na koniec domieszałam kilka łyżek sosu od duszonych warzyw, ponieważ masa była zbyt gęsta, ale myśle, że można byłoby dodać równiez oliwy, albo np. zalewy od cieciorki. Może po prostu pół pomidora?
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Zaczyna robić się gorąco, więc może pyszny, zdrowy i dość sycący chłodnik z brokułów? 
Dla 2 osób:
1 Szklanka jogurtu naturalnego
1 Szklanka bulionu warzywnego
1 duży brokuł
4-5 rzodkiewek
1 ogórek szklarniowy bądź kilka gruntowych
pietruszka
koperek
pieprz
sól
Gotujemy brokuł z niewielka ilością soli ( jak się zagadamy i się trochę rozgotuje to nic się nie stanie ) później go wyciągamy i traktujemy zimną wodą. Zostawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie robimy bulion, na szybkiego może być nawet kostka warzywna ( sam często jej używam jak chce go zrobić szybko i nie sądzę strasznie tracił wtedy na smaku ). Bulion odstawiamy również do wystudzenia. Gdy mamy już w miarę chłodny bulion i niezbyt ciepłego brokuła można wziąć się za czynności właściwe
Do blendera wsadzamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki, zalewamy go jogurtem naturalnym, miksujemy, a następnie dodajemy bulionu, również później miksujemy. Gdy uzyskamy już w miarę jednolita konsystencję doprawiamy wg uznania. ( jeżeli chcemy żeby nasz chłodnik był rzadszy to rozrzedzamy go np kefirem spokojnie nie zaszkodzi ). Następnie kroimy ogórki i rzodkiewkę w kosteczkę. Po pokrojeniu można je wrzucić do chłodnika, bądź dodać dopiero przy podaniu. Przelewamy wszystko do miski, która zmieści się w lodówce ( na szybkiego w zamrażarce ) chłodzimy i gotowe! Pietruszka z koperkiem do dekoracji
Chłodnik jest niesamowicie pożywny, ale przede wszystkim zdrowy! W dodatku na takie gorąco jest idealny, polecam każdemu!
Smacznego!

Dla 2 osób:
1 Szklanka jogurtu naturalnego
1 Szklanka bulionu warzywnego
1 duży brokuł
4-5 rzodkiewek
1 ogórek szklarniowy bądź kilka gruntowych
pietruszka
koperek
pieprz
sól
Gotujemy brokuł z niewielka ilością soli ( jak się zagadamy i się trochę rozgotuje to nic się nie stanie ) później go wyciągamy i traktujemy zimną wodą. Zostawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie robimy bulion, na szybkiego może być nawet kostka warzywna ( sam często jej używam jak chce go zrobić szybko i nie sądzę strasznie tracił wtedy na smaku ). Bulion odstawiamy również do wystudzenia. Gdy mamy już w miarę chłodny bulion i niezbyt ciepłego brokuła można wziąć się za czynności właściwe


Chłodnik jest niesamowicie pożywny, ale przede wszystkim zdrowy! W dodatku na takie gorąco jest idealny, polecam każdemu!
Smacznego!