W jednym domu mam płytę indukcyjną a w drugim płytę z palnikami gazowymi i mogę tylko tyle powiedzieć w sprawie tych dwóch rodzajów kuchenek:
1.indukcyjna jest rzeczywiście oszczędniejsza, zwłaszcza ta ze specjalnymi dodatkami akumulującymi ciepło, ale należy do niej mieć specjalne garnki, bo nie wszystkie używane na kuchni gazowej będą się nadawać do płyty indukcyjnej, trzeba tez brać pod uwagę średnicę garnków.Kiedyś nie mogłam zrobić naleśników, bo nie miałam odpowiedniej patelni dostosowanej do płyty indukcyjnej

poza tym takie specjalne naczynia należy też mieć, bo wtedy oszczędność jest większa.Jednak oszczędność zależy też od ilości gotowanego jedzenia i częstotliwości używania gazu lub energii z indukcji,
2.potrawy ugotowane na gazie są bez wątpienia smaczniejsze{to moja sugestywna opinia}ale są też zdrowsze{a to jest już poparte badaniami naukowymi},
3.gaz może okazać się zabójczy w przypadku braku szczelności

, konieczne są też przeglądy gazowe,
4.każda z tych dwóch rodzajów płyt nadaje kuchni inny charakter, tj.płyta gazowa nie jest aż tak industrialna i laboratoryjna w wyglądzie jak niektóre płyty indukcyjne,
5.każdy rodzaj płyt wymaga innych środków do czyszczenia(zarówno chemii jak i ścierek),
6.kwestia awaryjności to czysty przypadek i traf, naprawdę-ten element brałabym jako ostatni pod uwagę.
Powodzenia w wybieraniu!
