Mysza, Winyl i Zołza

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Re: Karmelka, Pchełka i Lukrecja, Karinka (za TM 4.01.17)

Post autor: Kropcia »

Moje kochane trio ma problem ze stopiszczami :/ w poniedziałek przyszłam do weta z Pchełką, bo nie podobało mi się powiększone wyłysienie za uszkami. Mojej wetki wtedy wyjątkowo nie było, ale techniczka spytała co się dzieje. Pokazałam jej łysinkę, ona się dopatrzyła zaczerwienienia tam. Przy okazji wyczaiła zaczerwienienie na stopie. We wtorek TŻ nie mógł się dobić do wetki i w sumie dobrze. Wieczorem wymacałam Karmelę, bo coś mnie tknęło. Stopiszcz z zaczerwienieniem. Słodko... Wzięłam wczoraj całą trójkę na inspekcję. Pchełcia w najgorszym stanie ze stópkami- najbardziej zaczerwienione, potem Karmela, a u Lukrecji ledwo widoczne to. Dostały lek, działamy żeby nie narobiło się znacznie gorzej, żeby nie wkroczyło podo w całej okazałości. Trzymajcie kciuki. Dziś testuję nowe ustawienie przy zmianie podłoża, bo jedynie "za twarde" podłoże uważam za przyczynę. Wagę mają dobrą.
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Awatar użytkownika
Kropcia
Kontakt:

Lukrecja ma piękne stopiszcza. Pchełka dostała dalsze leki, bo poprawy brak. Z Karmelą mamy sajgon. Stopy zaróżowione, ale to najmniejszy problem. Na jednym stopiszczu prawdopodobnie stłuczenie/ zwichnięcie. RTG nie wykazało złamania, a zdjęcie jeszcze obejrzy radiolog. Dodatkowo na zdjęciu wyszedł kamień u ujścia cewki moczowej. Bydle, którego Karmela nie "urodzi". Co ciekawe, świnka normalnie sika, nie piszczy przy tym i nie krwawi. Apetyt ma, pierwsza do piłowania klatki. Trzymajcie kciuki.
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Dziewczynki no co Wy. Mocno trzymam za Karmelcię i reszte :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Kropcia
Kontakt:

Karmela nie ma złamania, radiolog potwierdził. Łapcia się goi powoli i zaczerwienienie na stopach też powoli zanika. Poza tym podejrzany kamień, nie jest tak naprawdę kamieniem tylko zwapnioną strukturą. Prawdopodobnie po sterylizacji zerwała się szyjka macicy tudzież coś innego w tym temacie związanego i to uległo zwapnieniu. Chirurg sam był zdziwiony tym, co zobaczył na rtg i na żywo jak wymacał świnkę. Dopóki to nie przeszkadza w czynnościach, nie robimy nic. Nie naciskałam na usunięcie tego operacyjnie, on też wolał zostawić żeby nie zaszkodzić Karmeli. To nie jest najmłodsza świnka (5 lat w lutym minie), po ostatniej operacji nabawiła się wzdęć, znieczulenie ogólne jest ryzykowne. A ponieważ to nie przeszkadza w funkcjonowaniu, nie ma póki co podstaw do wycinania na siłę.
Awatar użytkownika
Gorgofone
Kontakt:

Post autor: Gorgofone »

Rany, ale macie przejścia... To ja już nie narzekam na pododermatitis..
<3 Teddy Noora i Kari Black <3 Za TM: Susan Sto Helit, Kapitan Morgan, Sułtanka Churrem, Hollywood Hootspig, Ser Pigletius, Zyzia Tłuścioszek, Pisia Gągolina
Awatar użytkownika
Kropcia
Kontakt:

Karmela miała niedawno pobieraną krew i mocz. Z krwi wyniki są dobre, z moczu nieprawidłowy ciężar właściwy. Odstawiamy na miesiąc lespe i wtedy zobaczymy, co się zmieniło. U Lukrecji zauważyłam dzisiaj zaróżowioną stópkę, więc znowu Hotspot w jej przypadku będzie grany (Karmela i Pchełka na stałe mają). Karmela 23 idzie na usg i ponowny rtg stopiszcza. Póki co nadal lekko powiększone po tym urazie, ale nie przeszkadza jej to w niczym. A poza tym to panny oink-oinkają, bobczą i zachowują stały tryb życia :)
Awatar użytkownika
Kropcia
Kontakt:

Mała diablica przeszła dziś samą siebie. Sprzątałam. TŻ trzymał Pchełcię (psikane stopiszcza lekiem), a resztę stada musiałam dać tym razem w transporterek. Za chwilę TŻ mi mówi "patrz". Odwracam się, a Lukrecja na podłodze... Wyskoczyła z transporterka... Transporterek to koszyk piknikowy o wysokości ok 25 cm. Zazwyczaj zostawiam otwarty od góry i żadna świnka jeszcze nie wyszła z niego. Do dziś...
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: porcella »

heh, witamy w klubie skoczków :-)
znałam samczyka, który potrafił wskoczyć do transportera typu trixie! Górą! Inna rzecz, że bardzo mu się nie podobało badanie lekarskie, ale jednak zaskoczył nas. Więc - zaczekajcie, co też mala jeszcze wykombinuje ...
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Kropcia
Kontakt:

Nie strasz.... Ja się zastanawiam czy nie będę musiała za jakiś czas zabudować zagrody od góry w obawie przed ciekawością tego wieprza
Chmurek
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Chmurek »

Hehehe,
Wiesz Psota kiedyś u weta skoczyła ze stołu weterynaryjnego, ale to skrajny przypadek. Na szczęście nic się nie stało.

Moje miśki na luzie wyskakują z klatki w której kuweta ma wysokość 17 cm, jak czasem widzę z jakim zapasem wskakują to 25 cm nie wydaje się nieosiągalne.
Fajnie że jest ciekawska - dzieje się xD

Moja pierwsze prosiaki były takie, że ich świat sięgał tam gdzie ich kocyk ;)
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”