Suchy pokarm
Moderator: pastuszek
Re: Suchy pokarm
Tak, zgadza się. Moi ją jedli przez jakiś miesiąc, ale sukcesywnie zmniejszalo się zainteresowanie, aż całą wyrzucałam do kosza.
Ile łyżek dziennie podawać 2 świnką morskim CAVI Complete i CAVI Nature Re Balance ?
A to zależy, ile ważą. Generalnie dzienna porcja suchej karmy dla świnki to 2-3 procent jej masy (np. świnka ważąca 1kg powinna dostać do 30g karmy dziennie)
Moje preferują Xtra Vital Junior Guinea Pig Feed, firmy nie pamiętam.
Ostatnio kupiłam na spróbowanie Vitapol'a, jedzą.
Ich ulubiona karma jest tylko w M1, w tym tyg. się tam wybiorę.
Ja osobiście podaję moich świneczkom trochę ziarenek, zazwyczaj mieszam całą paczkę granulatu z kilkoma łyżkami jakiejś ziarenkowej karmy.
Ich ulubiona karma jest tylko w M1, w tym tyg. się tam wybiorę.
Ja osobiście podaję moich świneczkom trochę ziarenek, zazwyczaj mieszam całą paczkę granulatu z kilkoma łyżkami jakiejś ziarenkowej karmy.
Ta pierwsza to beaphar, moje też ją uwielbiają, ale skład nie najlepszyOrinoka pisze:Moje preferują Xtra Vital Junior Guinea Pig Feed, firmy nie pamiętam.

Analiza: białko surowe 18,6%, oleje i tłuszcze surowe 3%, włókno surowe 14%, popiół surowy 5,6%, wilgotność 10,7%, wapń (Ca) 0,78%, fosfor (P) 0,37%, sód (Na) 0,06%.
Ale wersja dla "dorosłych" jest jeszcze gorsza, 8,8% włókna

Co do Kakadu, to dodawałam mojemu królikowi 2-3 łyżki dodatkowo do karmy, którą jadł.
Jeśli chodzi o ANIMALS to też się zawiodłam

U mnie to jest tak z karmami wypróbowałam Bunny Basic marzenie świnki morskiej i co posmakowało tylko że szkoda że w hipciu nie ma większych opakowań a w zooplusie 4 kg to troche za dużo więc zamówiłam to Beaphar Nature Guinea Pig 1,25kg
jeszcze do tego próbki i zobaczymy ktoś próbował moim zdaniem podobna do Bunny Basic a ktoś wie gdzie można większe worki kupić
jeszcze do tego próbki i zobaczymy ktoś próbował moim zdaniem podobna do Bunny Basic a ktoś wie gdzie można większe worki kupić

Moja opinia beapher nature super świnki jedzą jak szalone podobna troszeczkę do Bunny Basic Serdecznie polecam 

Ehem, ehem.
Bardzo pobieżnie przeglądam wątek i nasuwa mi się kilka pytań, błagam, nie bijcie.
A więc, świnka, jak wspomniano np. na pierwszej stronie nie jest ziarnojadem. A mimo to, nieco ponad 70% polecanych karm zawiera w sobie przede wszystkim zboża.
Tak z innej beczki- sądzę, że do spożywania zbóż itp. jest przystosowanych stosunkowo mała ilość organizmów- ot co chomiki, myszy, niektóre ptaszki.
Na czytaniu składów karm z lekka się znam, mój pies mnie do tego zmusił, a i sama dietetyka zwierząt to taka moja ulubiona dziedzina weterynarii
Salsa, z racji istnienia moich rodziców, je Cavia Nature, ale nie ukrywam, że jestem zwolenniczką karmienia zwierząt tym, czym żywią się w naturze. Czyli np. psy, koty moim zdaniem powinny jeść mięso, podroby, kości, a świnki warzywka, owoce, sianko, gałązki, mnóstwo zieleniny, oczywiście w granicach rozsądku.
Tak więc zapytuję, dlaczego wszędzie słyszę, że świnki MUSZĄ jeść granulat, skoro zęby mogą sobie ścierać na sianku, na drewienkach, a nawet, jak myślę, na wysuszonych warzywkach, ziołach itd?
Bardzo pobieżnie przeglądam wątek i nasuwa mi się kilka pytań, błagam, nie bijcie.

A więc, świnka, jak wspomniano np. na pierwszej stronie nie jest ziarnojadem. A mimo to, nieco ponad 70% polecanych karm zawiera w sobie przede wszystkim zboża.
Tak z innej beczki- sądzę, że do spożywania zbóż itp. jest przystosowanych stosunkowo mała ilość organizmów- ot co chomiki, myszy, niektóre ptaszki.
Na czytaniu składów karm z lekka się znam, mój pies mnie do tego zmusił, a i sama dietetyka zwierząt to taka moja ulubiona dziedzina weterynarii
Salsa, z racji istnienia moich rodziców, je Cavia Nature, ale nie ukrywam, że jestem zwolenniczką karmienia zwierząt tym, czym żywią się w naturze. Czyli np. psy, koty moim zdaniem powinny jeść mięso, podroby, kości, a świnki warzywka, owoce, sianko, gałązki, mnóstwo zieleniny, oczywiście w granicach rozsądku.
Tak więc zapytuję, dlaczego wszędzie słyszę, że świnki MUSZĄ jeść granulat, skoro zęby mogą sobie ścierać na sianku, na drewienkach, a nawet, jak myślę, na wysuszonych warzywkach, ziołach itd?