Szybka Mufka stanu wolnego [Gdańsk] - w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Princes87

Re: Szybka Mufka stanu wolnego [Gdańsk] - w DS

Post autor: Princes87 »

Chciałabym zrozumieć te moje małe kobietki... :think: W klatce kładą się po obu stronach kratek, blisko siebie, wąchają się z zaciekawieniem i bez żadnej agresji. Dziś, po kilku dniach odpoczynku, wypuściłam je na wspólny wybieg. I wyszło na to, że Snowy to mała panikara. Uciekała przed Mufką tak szybko, że ta w końcu zaczynała ja gonić :glowawmur: Ale patrzyłam uważnie i Mufcia nie robi Snowy nic złego. To chyba zwykłe ustalenie hierarchii. Skacze na Snowy i wącha ją. A ta mała panikara wykonywała dziś takie skoki i ewolucje o jakie jej nie podejrzewałam. W końcu Mufcia, też przestraszona schowała się do tunelu z kartonu. I tak wyglądał wybieg. I to wybieg dosłownie, bo prawie latały w powietrzu. Wzięłam też obie na kolana. Tam z kolei Snowy wtulała się we mnie ze stoickim spokojem i rozanieleniem a Mufcia była jedą wielką paniką. Mam nadzieję, że po takich codziennych wybiegach obie dziewczyny się uspokoją. Nie ukrywam, że z każdym dniem bardziej zakochuję się w tym uroczym pysiu Mufci :love:
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Dobrze będzie, mówię Ci :) Skoro to panika bezzasadna, a nie ma między dziewczynami agresji, to na pewno się dogadają, jak ochłoną :)
Princes87

Mam nadzieję :) I jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc i rady :buzki:

Edit: I jest kolejny kroczek do przodu w oswajaniu Mufci. Mała zrozumiała, że kiedy biorę ją na kolana to wcale nie chcę jej otruć i po kilku chwilach zastanowienia zjadła pietruszke :)
sempreverde

No i małymi krokami do przodu :)
Princes87

Kolejny odcinek dreszczowca pod tytułem wybieg właśnie trwa. Snowy świetnie wczuwa się w rolę szybkiego sprintera i dodaje do tego wyskoki. Mufcia ją goni. Może myśli, że to zabawa w berka. A wygrywa ten, kto wskoczy na plecy koleżanki. Mufka jest w tym mistrzynią. Wtedy Snowy wchodzi w swoją drugą rolę. Włamywacza próbującego wejść przez zamkniętą klatkę do środka. Jako łomu używa swoich ząbków. Niestety przerwę na jedzenie ma tylko Mufka. Snowy jest bardzo zaangażowana w swoją rolę. A mnie serce naprawdę wali jak przy najlepszym dreszczowcu...

A tak na serjo, to mam wrażenie, że jakby ta moja mała panikara się uspokoiła, to było by dużo lepiej. Mufcia już kładzie się obok Snowy i skubie sianko. A ja czuję się jak potwór kiedy nie wypuszczam Snowy z wybiegu a ona szuka każdej szczeliny żeby się wydostać.

Teraz trzymam Snowy na rękach. Wtula się we mnie, ale serduszko bije jej bardzo, bardzo szybko. Nie wiem czy na to pozwalać czy jednak rozdzielać je wcześniej...
sempreverde

Spróbuj je przytulać razem na kolanach, to naprawdę może pomóc. I Mufce i Snowy :)
Princes87

Będę próbować :) Dziś już naprawdę myślałam, że jest lepiej, kiedy widziałam Mufkę leżącą obok Snowy. Ale teraz się przestraszyłam, bo ponad pół godziny próbowałam uspokajać Snowy. Tak roztrzęsionej jej jeszcze nigdy nie widziałam... Chcę, żeby dziewczyny były szczęśliwe a boję się, że którejś z nich zaszkodzę...
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Branie razem na kolana i głaskanie jedną ręką to dobra metoda- u mnie się sprawdza. Można też zamieniać je miejscami w klatkach, aby przywykły do zapachów. Trzymam :fingerscrossed:
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Imre, Lotka +13 w DT
Princes87

Zamieniam miejscami - i prosiaczki w klatce i przedmioty, które do nich należą, żeby poznawały zapachy. Dziś dam im spokój ze wspólnym wybiegiem, żeby Snowy się uspokoiła i zafunduję wspólne kolankowanie. Jeszcze tylko powinnam nauczyć się prosiaczkowego języka, żeby wytłumaczyć Snowy, że Mufcia nie chce jej zrobić nic złego :lol:

I taki mały off-top. - dziś mija dokładnie rok, kiedy świnki pojawiły się w moim życiu. Dużo się przez ten czas działo. To były piękne dni, takie lepsze i pełniejsze :) Żałuję tylko, że Łatka nie doczekała tego pełnego roku... Ale teraz mam nadzieję, że już wszystkie kolejne lata będą świńskie :love:
zaspana

Post autor: zaspana »

Łatka pewnie chrumka szczęśliwie za TM i spogląda co to się wyprawia na JEJ salonach.
Nikt dziewczyn nie goni. niech sobie spokojnie wyjaśnią czy przedyskutują ważne świńskie sprawy a potem zgodnie konsumują wiosenna trawkę :fingerscrossed:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”