Re:Psotka za TM ;( /Chomiś i Brunia

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Chmurek
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Re: Abba i April w nowym domu :)

Post autor: Chmurek »

Lilith88 pisze:No i Odeta miała rację ;) Obserwuj pewnie, bo to ważne, jeśli takie siuśki się zdarzają to nic strasznego, problem jest jak są takie ciągle czy bardzo często, wtedy jasne, że do weta trzeba biec a tak spokój i jeszcze raz spokój i cieszenie się z pupili ;) Aaa i jak dasz buraka to się nie wystrasz nie tylko siuśki będą czerwone ale i boby hahaha
To wyczytałam przed momentem. A buraczek kupiony wczoraj czeka na podanie do miseczki - przy obecnym stanie rzeczy chwilę się z nim wstrzymam.
Kropcia pisze:Jakoś sobie nie potrafię wyobrazić Wojta dającego ogóra świnkom Zrób mu fotkę i wyślij mi na pw xD
Spoko, jak tylko nadejdzie dzień, że wstanę tak wcześnie jak on - na pewno to zrobię (chociaż zbyt szybko to nie nastąpi bo o tej porze przewracam się na drugi bok :D )
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
jazzliee

Post autor: jazzliee »

aaależ cudnie Was tu widzieć :love:
Aprilka u mnie też piła mniej - nie stresuj się:) Możesz dla pewności podsunąć jej pyszczek pod kulkę od poidełka, ruszyć kulkę palcem i dotknac jej pysia, a potem delikatnie dotknąć jej pyszczkiem poidła, ja tak je uczyłam korzystać z poidełka i zadziałało :102:
dziewczyny wyglądają na bardzo szczęśliwe - jak już Ci pisałam w mailu, mają świetną klatkę a materacyki, które uszyłaś są przepiękne :love:
podoba mi się też pomysł z wybiegiem - super, że póki co go ogrodziłaś, dasz czas prośkom na poznanie Ciebie i "rozejrzenie" się w otoczeniu:) Dajcie im razem troszkę czasu i uzbrojeni w cierpliwość czekajcie aż zaczną wychodzić na cmokanie czy wołanie :buzki:
Chmurek
Kontakt:

jazzliee pisze:aaależ cudnie Was tu widzieć :love:
Aprilka u mnie też piła mniej - nie stresuj się:) Możesz dla pewności podsunąć jej pyszczek pod kulkę od poidełka, ruszyć kulkę palcem i dotknac jej pysia, a potem delikatnie dotknąć jej pyszczkiem poidła, ja tak je uczyłam korzystać z poidełka i zadziałało
Jazzliee dzięki że do nas zajrzałaś. Dzięki za radę pewnie tak zrobię, ale mam wrażenie że prośki mnie znienawidzą. April na pewno zejdzie na zawał (większy z niej cykor i mam wrażenie że udziela się to też Abbie) Przynajmniej raz dziennie już są wyjmowane z klatki na przymusowe mizianie połączone z zieloną łapówką, potem idą z moją pomocą na wybieg a ja ogarniam ich bajzel :szczerbaty: Przed wyjęciem z klatki mam popłoch i uciekanie synchroniczne - jedna w lewo druga w prawo. Jak raz zmiatałam boby kiedy były w klatce to były tak wystraszone, że odwróciły się do mnie tyłkiem i stanęły na dwóch łapkach w jedynym z rogów. Aż mi się ich żal zrobiło.

Wrzucam kilka fotek. Dzisiaj był kolejny dzień z cyklu 'oswajamy się' próbowałam przekonać prosięta, że poza klatką nie czeka ich nic złego. Łapówą była świeża trwa (co za szał! jak tylko weszłam do pokoju z workiem to one już wiedziały!)
Sukcesy z dzisiejszego oswajania:
1. April po raz pierwszy zjadła z ręki trawę (pracujemy nad tym żeby wzięła też kawałek ogórka).
2. Abba sama wyszła z klatki (łakomczuch)

Łapówka została rzucona:
Obrazek

Wyzwanie wejścia na mostek pierwsza podjęła Abba, Aprila wtórowała obok i komibnowała jak mieć trawę, żeby tam nie wchodzić
Obrazek

Ku mej radości Abba skusiła się zrobić krok za mostek i wejść na polarek :jupi:
Obrazek

A potem był mały hop z pudełka i już była na wybiegu ... Aprila dołączyła później z moją pomocą:
Obrazek

Ogólnie chyba wymęczyłam dzisiaj prosięta. Od dwóch godzin leżą w klatce ze stopiszczami na boku i tylko co jakiś czas dziubną sianko. Abba już wylegiwała się na wybiegu:
Obrazek

Mam dwa pytania:
Nie wiem czy rozumiem dobrze świńska mowę tą głosową i ciała. Miziałam Abbę na wybiegu - pod wpływem ręki zaczęła się rozciągać jak naleśnik - uznałam to za dobry znak - jednocześnie trochę z boku wystawało kopytko. (jakby chciała mogłaby uciec mi spod ręki spokojnie. Zastanawiałam się tylko czy dźwięki które do mnie wydaje mam interpretować pozytywnie -popiskiwanie na niskich tonach - brzmiało średnio dlatego mam dysonas - czy to był zrelaksowany czy zestresowany świnek?

Jaka porcja trawy dla dwóch świnek jest optymalna na jeden posiłek? 2 garstki? 3? 4?
Można dać prośką jutro trawę zerwaną poprzedniego dnia (narwałam za dużo;))
Psotka i Chomiś - moje prośki --> http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4674 : )
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Trawę wyłóż gdzieś żeby w reklamówce nie leżała i spokojnie możesz dać na drugi dzień. Nie wiem ile można dać na raz trawy ja daje tyle ile chcą zjeść i nigdy im nic nie było.

Świnie czasem wydaja sprzeczne dźwięki, niby powinny być zadowolenia a np. moje burczą i turkoczą czasem jednocześnie się rozkładając, Tasman marudzi jak go głaszcze, bo nie lubi być na kolanach a i tak się rozkłada :idontknow: Za to w klatce jak go głaszcze to mruczy tylko tak przyjemnie. Świni nie da się zrozumieć :idontknow:

Zdjęcia super, fajnie, że się skusiły i wyszły :D
Chmurek
Kontakt:

Świnkowa tragedia!
Był ostatni kawałek ogóra w klatce i tak sobie wyrywały że poleciał za klatkę :laugh: .... moje 2 prośki stoją osłupiałe, i pytają gdzie jest ogór!
Lilith88 pisze:Trawę wyłóż gdzieś żeby w reklamówce nie leżała i spokojnie możesz dać na drugi dzień. Nie wiem ile można dać na raz trawy ja daje tyle ile chcą zjeść i nigdy im nic nie było.
Dzięki Lilith - dzisiaj dużo zjadły dlatego pytam. Nie chcę ich przekarmiać. One same umiaru nie znają
Lilith88 pisze:Świnie czasem wydaja sprzeczne dźwięki, niby powinny być zadowolenia a np. moje burczą i turkoczą czasem jednocześnie się rozkładając,
Cudownie! A ty się człowieku zastanawiasz o co tym świniom chodzi :think:
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

To świnie, tego nie ogarniesz ;) szkoda, że nie masz zdjęcia osłupiałych prośków. Próbuję to sobie wyobrazić hehehe
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
Chmurek
Kontakt:

Hej,
Dzisiaj panny miały dłuugie mizianie i dobrą wyżerkę. Poniżej wstawiam fotki:

Cz ktoś zamawiał zieleninę z dostawą do domu?
Obrazek

Szamajmy jak najszybciej! Po co dużej ostre zdjęcia? (wcinały aż im się uszy i wąsy trzęsły)
Obrazek

Najlepsze kąski zjedzone więc odwracamy się tyłkami
Obrazek

Kolankujemy - poniżej April . Moje kolana macie gratis ;)
Obrazek

I Abba
Obrazek

Moje prośki ustalają chyba hierarchię w swoim dwuosobowym stadzie. Od wczoraj terkoczą na siebie. Woczraj Abba terkotała całe popołudnie na April. Dzisiaj na odwrót. April terkocze i gania Abbę po klatce próbuje na nią też wchodzić, ale albo dostaje kopa z łapki od Abby lub szturchniecie tyłkiem. Mam nadzieje że dziewczyny dojdą w końcu która ma rządzić.

Zgoda zapanowała tylko na czas jedzenia zielonego
Val

Post autor: Val »

Wyżerka faktycznie przednia. Zdjęcia całkiem ostre, świnki jednak jadły za wolno by je udaremnić ;)
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

No no miały dziewczyny prawdziwą ucztę :D Może one rujkę mają :idontknow: Tak czy inaczej słodkie panny jak zawsze :love:
Awatar użytkownika
Kropcia
Miejscowość: Pruszków
Kontakt:

Post autor: Kropcia »

Stawiam na rujkę, moje mają podobnie. Gadają na siebie, turkoczą, kwiczą i się ganiają ;)
TM Karinka (4.01.17), Karmelka (2.12.18), Lukrecja (12.09.19), Pistacja (1.12.20), Pchełka (25.07.21)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”