Strona 24 z 26

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 03 gru 2017, 4:33
autor: Pani Strzyga
Szukam inspiracji kuchennych dla wymagającej diety ;) mianowicie - musi być bezglutenowo, wegetariańsko, z jak najmniejszą ilością strączkowych, bez kaszy gryczanej oraz kukurydzy w jakiejkolwiek postaci. A jednocześnie zależy mi na wysokiej treściwości i kaloryczności, bo mocno spadam z wagi.

Zainstalowałam sobie aplikację, podliczającą wartości kaloryczne posiłków i okazało się, że mimo pięciu sytych posiłków i przekąski ledwo co zapewniam sobie minimum energetyczne...

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 03 gru 2017, 11:44
autor: Asita
Polecam np naleśniki z nadzieniem (na 8 szt):
1. naleśniki:
1/2 szkl mąki jaglane, 1/2 szkl mąki bananowej (plantan)
2 jaja od zielononóżki najlepiej
1 szkl mleka ryżowego
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego
usmażyć naleśniki

nadzienie:
papryka zielona
papryka żółta
cebula
kolendra
2 pomidory
sól/pieprz
opcjonalnie można dodać fetę (jeśli laktoza Ci nie szkodzi)

pokroić wszystko prócz pomidorów z drobną kostkę i udusić na oliwie
pomidory obrać ze skórki, pokroić drobno, usmażyć na oliwie aż do utworzenia ciapki z jak najmniejszą ilością "wody"
połączyć na jednej patelni jeszcze chwilę podsmażając
kolendrę można dodać na koniec - wtedy jest bardzo aromatyczna, a jak ktoś woli może na początku, wtedy jest mniej aromatyczna

naleśniki przesmażyć jeszcze raz na oliwie, żeby były fajne i chrupiące i na to nawalić nadzienie (ps. to jest salsa criolla :) )

naleśniki, jeśli nie jemy ich od razu trzeba przykryć folią, bo inaczej się zeschną i stwardnieją.

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 03 gru 2017, 11:48
autor: Asita
Albo mniej ispaniolsko a bardziej asia-tycko :lol:

papryka żółta
pół cukinii
marchewka
cebula

pokroić w duże kawałki i przesmażyć do zmięknienia na oliwie, na to dodać puszkę mleczka kokosowego dobrze wymieszanego, do dać sól i jakie tam przyprawy chcesz, do tego ugotować ryż (albo można go ugotować smażąc na oliwie jak na risotto, jest smaczniejszy moim zdaniem)

wczoraj taki sos zjadłam z batatem, tylko wtedy do tego obowiązkowo "winna" surówka (np czerwona kapusta z jabłkiem), bo batat i mleczko kokosowe jest w parze dość mdłe :)

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 03 gru 2017, 11:49
autor: Asita
A wcześniej dawałam przepis na biszkopt, to jak dodasz do niego np rozwodniony lukier cytrynowy (dużo limonki i cytryny, starta skórka z obu plus dużo cukru pudru) to wyjdzie świetny cytrynowiec :)

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 03 gru 2017, 13:32
autor: kimera
Słodkie ziemniaki -bataty - gotowane są mdłe, ale pieczone nabierają smaku, a frytki ze słodkich ziemniaków, takie smażone na głębokim tłuszczu, są wspaniałe!
Poza tym, odkryłam, jak przyrządzić kaszę jaglaną, żeby była smaczna, bo zdrowa już jest. Można zrobić przepyszny i sycący koktail owocowy. Ugotowaną kaszę - ja daję płatki jaglane, szybciej się gotują- tak mniej więcej łyżkę, miksuję ze szklanką mleka (dla wegan/osób nietolerujących laktozy mlekiem roślinnym: najlepsze jest kokosowe) i porcją owoców, najlepiej jagód, malin lub truskawek. O tej porze roku są mrożone, nawet gotowe mieszanki na koktaile, z dodatkiem banana. Powstaje puszysty, gładki i pyszny koktail, idealny na śniadanie.

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 03 gru 2017, 15:13
autor: Asita
A tak, jaglanka też jest fajna. Ja robię bez owoców: 100g kaszy (przepłukać w zimnej wodzie minimum 5x) do tego 400ml mleka kokosowego (jak pisze kimera), ugotować, zmiksować z bananem i do tego dodać posiekane orzechy włoskie. Mniam :)

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 04 gru 2017, 11:04
autor: Pani Strzyga
Dziękuję Wam bardzo :) Bo ja głównie warzywa z patelni, i o ile smaczne, to jednak w dużej porcji pokazuje mi ok. 150 kcal ;)

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 04 gru 2017, 22:20
autor: kimera
Dla zwiększenia kaloryczności i wartości posiłku polecam wszelkie pasty, sosy i posypki z orzechów. Najtańsze i najbardziej dostępne jest masło z orzeszków ziemnych, ale samodzielnie można też robić pasty z migdałów, orzechów laskowych lub wiórków kokosowych. Orzechy na posypkę nabierają smaku jeśli są podprażone na patelni, a leciutko skarmelizowane, czyli posypane cukrem w trakcie prażenia, świetnie pasują do sałatek.
Kalorii i smaku dodadzą też podprażone ziarna słonecznika i sezamu. Posiłki trzeba też wzbogacać różnymi olejami. Najzdrowsze będą tłoczone na zimno, z wszelkich pestek i siemienia lnianego do sałatek, a z oliwek i rzepaku do potraw na gorąco.
Domowy chleb lub bułeczki z mąki żytniej lub żytnio-owsianej są bezglutenowe (??!!) i bardzo smaczne. Piekłam żytni chleb, jest płaski, twardy, gliniasty i bardzo smaczny. Długo pozostaje świeży.
Babeczki/chlebki pieczone w słoikach. Przepis z pamięci, oryginał na stronie dla bezglutenowców. https://cookit.pl/przepis/208341/-+sere ... tina+India
W ich skład wchodziła mąka żytnia i owsiana ( ja robiłam tylko z pszennej - nie muszę unikać glutenu), dojrzałe banany, jajko podzielone na żółtko i pianę z białka, twarożek Arla Apetina India z papają i czarnuszką. Do tego suszone owoce i orzechy, jeśli chlebek jest na słodko, zioła, czosnek, papryka, pestki, jeśli na słono. Fantastycznie pasuje do obu wersji posypka z ziół z sezamem i sumakiem pod nazwą zatar. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i oczywiście przez internet.
Ciasto wlewamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i posypanych pestkami i ziołami. Foremką może być słoik, jeśli jest w kształcie walca, jak np. po pasztecie firmy Szubryt. Pieczemy chlebki około pół godziny, aż wyrosną i się zrumienią. Można je przechowywać w słoikach!
Przypomniało mi się jeszcze po reklamie: Ratatouille! Ratatuj, czyli pyszna zapiekanka z warzyw, caponata z bakłażanem, szakszuka z sadzonym jajkiem, serem feta i szpinakiem, makaron bezglutenowy i pommodore fritto, czyli sos z długo duszonych pomidorów z oliwą, czosnkiem i bazylią, makaron z sosem z sera żółtego i brokułami, omlet z gotowanymi warzywami i ziołami, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i sparzoną surową cebulą, bliny, czyli placuszki z mąki gryczanej, domowe batoniki z płatków owsianych, amarantusa, miodu, musu jabłkowego i bakalii, owsianka z płatków prażonych na oleju kokosowym z wiórkami kokosa, owocami i orzechami. Sałatki i kanapki wzbogacane awokado lub masłem orzechowym. Pieczona dynia Hokkaido na słodko lub słono, zupa z dyni na słodko na mleku z kluseczkami lub na słono z ziemniakami. Humus, czyli pasta z gotowanej ciecierzycy z oliwą, czosnkiem i pastą sezamową- tahiną. Baba-ganoush z pieczonego bakłażana z tahiną i czosnkiem. Och, tyle tego jest...

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 04 gru 2017, 22:31
autor: porcella
kimera pisze: Domowy chleb lub bułeczki z mąki żytniej lub żytnio-owsianej są bezglutenowe i bardzo smaczne. Piekłam żytni chleb, jest płaski, twardy, gliniasty i bardzo smaczny. Długo pozostaje świeży.
Babeczki/chlebki pieczone w słoikach. Przepis z pamięci, oryginał na stronie dla bezglutenowców. https://cookit.pl/przepis/208341/-+sere ... tina+India
W ich skład wchodziła mąka żytnia i owsiana ( ja robiłam tylko z pszennej), dojrzałe banany, proszek do pieczenia, jajko podzielone na żółtko i pianę z białka, twarożek Arla Apetina India z papają i czarnuszką. Do tego suszone owoce i orzechy, jeśli chlebek jest na słodko, zioła, czosnek, papryka, pestki, jeśli na słono. Ciasto wlewamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i posypanych pestkami i ziołami. Foremką może być słoik, jeśli jest w kształcie walca, jak np. po pasztecie firmy Szubryt. Pieczemy chlebki około pół godziny, aż wyrosną i się zrumienią. Można je przechowywać w słoikach!
AAAAA! @Kimero! W życiu!!!! żyto i owies zawierają gluten! Nie wolno!!! Pszenica, jęczmień, żyto zawierają gluten. Na 100%, choć w różnych proporcjach. Owies jest dyskusyjny, polski uważa się za glutenowy, ponieważ jest bardzo zanieczyszczony jęczmieniem.
Na stronę cookit.pl nie można wejść - jest internal error :idontknow:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

: 04 gru 2017, 22:52
autor: kimera
Oj, to przepraszam, na stronie pisali, że istnieje coś takiego, jak mąka żytnia bezglutenowa. Ja się nie znam, trawię gluten. Musi być chyba jednak jakaś mąka, która nadaje się do wypieków? Mąkę należy więc zastąpić taką, która jest dopuszczalna, reszta pozostaje bez zmian.
Przepis znika czasami, ale przed chwilą go widziałam na cookit. Można poszukać pod hasłem Chlebek Indios- bananos.