Nie znalazłem takiego tematu więc zakładam nowy, jak jest podobny to proszę go przenieść.
Kupiłem ostatnio suszoną żurawinę do ciasta i trochę jej zostało. Można ją dać w małej ilości śwince? Czy może jej zaszkodzić? W składzie jest : żurawina suszona, cukier i olej słonecznikowy.
Pozdrawiam.
Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilościach?
Moderator: pastuszek
Re: Czego świnki nie powinny jeść? A co mogą w małych ilości
Owoce są z dodatkiem cukru, więc nie polecam dla świnki.
Na problemy z układem moczowym zaleca się rozcieńczony wodą sok z żurawiny, ale bez cukru właśnie.
Na problemy z układem moczowym zaleca się rozcieńczony wodą sok z żurawiny, ale bez cukru właśnie.
a prosiakowi można dac suszone banany takie z sklepu?
w składzie są:
-banany
-olej kokosowy
-cukier
-miód
w składzie są:
-banany
-olej kokosowy
-cukier
-miód
A czy świniaki mogą jeść lubczyk?
Kasiu - zawierają dodatkowy cukier, więc odradzam podawanie
Uwaga do suszonych owoców ze sklepu: owoce w trakcie suszenie dość poważnie kwaśnieją, więc prawie wszystkie są dosładzane i to niemało, te tańsze są raczej podsmażone w cukrze niż suszone. Nie nadają się dla świnek a i dla ludzi nie są takim super zdrowym ekwiwalentem słodyczy.
Mam pytanie... kupiłam dziś botwinkę i tak się zastanawiam czy można liście dać prosiakom???
Ponawiam pytanieHahnoto pisze:A czy świniaki mogą jeść lubczyk?

I dodaję jeszcze jedno. Jak to jest ze skrzypek polnym? Wiem, że mogą jeść suszony, ale czy świeży też?
Chyba mogą, chociaż moje nie chcą ruszyć
, a co do skrzypu polnego , to ponoć dobrze działa na drogi moczowe i sierść
. Ostatnie w dziale "chorobowym" któraś dziewczyna podleczała świnkę właśnie skrzypem ( maluch miał jakieś złogi w moczu ). Więc raczej nie zaszkodzi gałązka od czasu do czasu