Małe świnkowe osobistości =)

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skiti
Miejscowość: Grudziądz
Kontakt:

Re: Małe świnkowe osobistości =)

Post autor: Skiti »

Mani się wszystkie choróbska naraz zebrały :sadness:
Niestety nie dała sobie pobrać krwi. Próbowali z trzech naczyń. Udało się tylko zebrać na jeden parametr - kreatyninę - wyszła dobrze.
Mani śmierdzi z buzi i zalega jej trochę jedzenia - wetka podejrzewa ropnia, bo z oczka sączy się płyn i ma ropkę w nich. Poza tym ten zapach podobny do ropy... Mani obejrzeli trzonowce (są w porządku), ale wetka nie mogła zobaczyć tyłu za trzonowcami. Mówi, że najlepiej byłoby ją znieczulić/wziąć pod narkozę (nie pamiętam co mówiła) i sprawdzić. Tylko, że ona jest bardzo osłabiona, waży 600 gram i mogłoby to być ryzykowne. Wetka twierdzi, że usunięcie ewentualnego ropnia (niby duży nie mógłby być, bo go nie czuje pod palcami) i zęba jest bardzo inwazyjne, może się to udać, ale świnka jest słaba i wiekowa. Stoję pod murem - nie mogę dać jej pod narkozę, bo ona tego nie przeżyje, a jak mam ją wyleczyć bez tego?? :sadness: Na razie walczymy antybiotykiem, żeby spróbować czy on coś pomoże. Zawsze to mniej inwazyjne. Jutro zapytam jaką ma nazwę. Dziś nie miałam na to głowy - za dużo informacji jak na jeden dzień. Do oczka mamy kropić Tobrexan. Oczywiście muszę ją dokarmiać. Jutro nawet chcę przemycić świnkę do pracy. Nie wiem czy na dobre wyjdą jej te podróże, ale jak ma 8 godzin być głodna? Dobrze, że ona nie panikuje przy jeździe autem. Do pracy mam 5 minut na szczęście.
Z USG wyszła wielka cysta... Robiłam USG rok temu i nic tam nie było! :glowawmur: Powiedziano mi, że lepiej to zostawić, bo najprawdopodobniej, kiedy to ruszy, może się źle skończyć.
Edit: ta cysta jest na nerkach.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 lut 2014, 20:18 przez Skiti, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Faktycznie wszystko na raz :(
A ciekawe, czy na RTG nie byłoby widać tego ropnia. Kurcze, pewnie jest, skoro czuć ropę, ona ma specyficzny zapach.
600g- malutko..
Dobrze, że ją weźmiesz jutro do pracy. Dobrze, ze masz taką możliwość. Inaczej byś się ciągle zadręczała.
Trzymam mocno :fingerscrossed: . Oby ten antybiotyk pomógł!
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
Skiti
Kontakt:

Wetka mówi, że gdyby to był ropień to na RTG nie byłoby widać, ponieważ byłby mały + mała świnka. Dlatego żeśmy RTG nie robiły. Może antybiotyki coś zadziałają. Podobno jest bezpieczny dla gryzoni i działa na dodatek osłonowo na nerki.
W środę nie będę mogła zabrać Mani, bo przychodzi dyra :glowawmur: Ona kategorycznie zabrania...
Mania mi się wzbrania od karmienia, nie chce jeść, muszę jej wmuszać a ona kręci głową i ucieka. Ona biedna cały czas leży z głową na dół. Oddycha wolniej niż zdrowe świnki.
Mania zawsze ważyła ok. 800 gram :sadness: Niby nie za dużo, ale jest drobnej budowy, ma małą główkę, jest krótka. No ale 600 gram to już masakra.
Ja się boję, że ona już z tego nie wyjdzie, a jak się polepszy, to i tak długo już ze mną nie pobędzie. To takie straszne :sadness:
Najgorsza jest myśl, że nie mogę poddać jej narkozie, ani znieczuleniu, bo po prostu tego nie przeżyje. Tak mi się wydaje, kiedy patrzę na jej maleńkie wyczerpane ciałko, w ogóle niechętne do życia.
Roksi147

Post autor: Roksi147 »

Skiti dacie radę,musicie, nie można poddawać się bez walki. :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

trzymamy kciuki.. :fingerscrossed: :fingerscrossed: nie myśl o najgorszym.. walczcie razem dzielnie.. :pocieszacz:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Awatar użytkownika
Skiti
Kontakt:

Ja się nie poddam, ale Mania też nie może. Powiedz to jej :(
Co ja mogę zrobić, jeśli każda narkoza będzie dla niej najprawdopodobniej ostatnim pożegnaniem? Nie wiem czy antybiotyk tutaj pomoże, jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Pozostaje tylko nadzieja.
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

nie tylko nadzieja, ale AŻ.. wiesz.. jak sama nie będziesz w to wierzyła, to Mania też nie.. Całe forum będzie trzymało kciuki :fingerscrossed: :buzki:
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Miłasia
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: Miłasia »

Nigdy nic nie wiadomo , nie można się poddawać :pocieszacz: , Maniulka bardzo mocno trzymamy :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Ostatnio zmieniony 03 lut 2014, 22:31 przez Miłasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

Za Manię trzymamy :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Laraine

Post autor: Laraine »

Mania jest dzielna, nie podda się, wygra z chorobą, zobaczysz :pocieszacz: :fingerscrossed:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”