Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
twojawiernafanka

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: twojawiernafanka »

Właśnie zgapiając z Sempre zrobiłam potrawkę z ciecierzycą :)

Namoczyłam pół opakowania ciecierzycy na noc, ugotowałam do miękkości. W osobnym garnku w małej ilości wody poddusiłam trzy papryki (czerwona, zielona, żółta), kiedy lekko zmiękły (nie całkiem) dodałam ugotowaną ciecierzycę, starty imbir (kawałek świeżego) i dwa ząbki czosnku. Do tego jeden mały koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku chilli i odrobiną soli, dodałam trochę ugotowanych wcześniej ziemniaków pokrojonych w kostkę.Na koniec wsypałam jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Pycha!
Karti

Post autor: Karti »

Może nie tyle przepis na jedzenie ale bardzo dobry(zdrowy zamiennik) dla cukru wanilinowego.
mozemy zrobic cukier waniliowy ale ja wam podaje przepis na ekstrakt waniliowy.
Potrzebujemy
- od 3 do 5ciu laseczek wanilii(im wiecej tym ekstrakt ma mocniejszy smak i uzywamy mniej)
- 200ml wódki
Spokojnie pozniej alkohol wyparuje przy pieczeniu i troche podczas przegryzania sie z wanilia.
-słoiczek

Laski wanilii tniemy na pol i w poprzek lyzeczka wydlubujemy nasionka i dajemy do sloiczka. resztę co zostanie również. wlewamy wódkę i stawiamy w chłodne miejsce co jakiś czas potrzasamy i otwieramy i zamykamy(żeby ciśnienie zeszło)
po ok 2msc możemy wykorzystać do ciast, ciastek. Ja nawet do pepsi daje ciutkę mmmm :3
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Ostatnio miałam ochotę na tzw. kluski na szmacie :), czyli pampuchy lub inaczej drożdżowe kluski na parze. Są niedrogie, smaczne i można je podawać zarówno na słodko, jak i do mięs. Domowe są o wiele lepsze niż kupione w sklepie, zapewniam.

Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, 20 g świeżych lub torebeczka suszonych drożdży, grudka masła lub margaryny - trzy łyżki po roztopieniu, szklanka mleka i w zależności od gustu i przeznaczenia, od pół łyżki do 3 łyżek cukru.

Drożdże wymieszać z częścią cukru i lekko ogrzanym mlekiem, można dosypać nieco mąki; zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać sól i resztę cukru, zrobić w niej zagłębienie, wlać spienione, wyrośnięte drożdże, wlać mleko i wbić jajko. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, aż zacznie odstawać od brzegów naczynia. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jeśli w domu jest chłodno, miskę z ciastem wstawić do drugiej miski, do której nalewamy wcześniej gorącej wody.
Kiedy ciasto wyrośnie, dolać do niego roztopione masło i wyrobić dokładnie, zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować grubo i wyciąć z niego szklanką krążki. Rozłożyć je na ściereczce do wyrośnięcia.
Tymczasem można już przygotować garnek do gotowania na parze. Jeśli macie specjalny garnek do parowania, to nie trzeba niczego przygotowywać. Jeśli dysponujemy tylko zwykłym garnkiem, należy przygotować czystą szmatkę, kawałek gazy lub ściereczkę. Garnek napełnić do połowy wodą, nakryć ścierką i obwiązać sznurkiem, postawić na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, na szmatce położyć kilka wyrośniętych już bułeczek i nakryć metalową miską (plastikowa się stopi!). Gotować na parze około 10 minut. Miskę należy podnosić przez uchwyty kuchenne, albo jeszcze lepiej, rękawice, bo rozgrzaną miską i gorącą parą łatwo się poparzyć.
Podawać na słodko z masłem, cukrem, śmietaną, jogurtem owocowym lub sosem ze zmiksowanych truskawek, lub z gulaszem, sosem z grzybów w śmietanie, itp.
lubię

Post autor: lubię »

O, to jest przepis na parowańce! :) U nas, jak większość klusków i niektóre ciasta, robi się je na oko - ale wtedy bardzo trudno komuś wytłumaczyć, jak to się robi :P Najczęściej jemy na kolację, z różnymi jogurtami do wyboru, albo z tłustym i gęstym greckim i zestawem dżemów i konfitur. Albo po prostu z maślanką - pycha! :love:
A propos ciecierzycy - przepis (no, coś na kształt) na falafele (u nas przebój od jakiegoś czasu).
Ciecierzycę namoczyć prze noc w zimnej wodzie. Odcedzić, dodać 2-3 jajka (na ok. 2l namoczonej ciecierzycy), kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz, cząber, trochę mielonego kminku (jak ktoś ma to przyprawę do falafeli lub zatar, a jak lubi zaszaleć to i kozieradka, i kumin, i gałka muszkatołowa, i ras-el-hanout, i korzeń galangi... co kto lubi, byle próbować po drodze, bo ciecierzyca ma delikatny smak i łatwo schrzanić falafelki). Wszystko razem blenderujemy, dodajemy startą marchewkę, mieszamy. Formujemy nieduże kotleciki, panierujemy i smażymy na złoto, na głębokim tłuszczu. Pyszne na ciepło i na zimno, ze szpinakiem, z sosem pomidorowym, grzybowym, koperkowym - co kto woli :)
Agmeszka

Post autor: Agmeszka »

Ciekawy przepis - koleżanka robiła :like:
Ja mam zamiar zrobić w tym tygodniu, jak znajdę wreszcie trochę czasu :)

Ponoć dobrze dodać ze 3 łyżki mąki, chociaż nie ma w przepisie

Brownie z batatów i awokado
Składniki:
- 700 g batatów
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5-6 łyżek ciemnego niesłodzonego kakao
Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.
Gotową masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
lubię

Post autor: lubię »

Podoba mi się i będzie za mną łazić, aż zrobię :lol: Awokado nie gorzknieje pod wpływem temperatury?
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Apple pie, czyli mała szarlotka.
Piecze się ją w naczyniu kształtu i wielkości talerza do zupy; ja używam starego emaliowanego blaszanego talerza. Ostatecznie można też użyć foremki do tarty, ale nie będzie już tego charakterystycznego kształtu. Tortownica jest za głęboka.

Ciasto:
250 g mąki, około szklanki
2 żółtka
125 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
4 lub 5 kwaskowych jabłek
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier - w zależności od słodyczy jabłek i upodobania, podobnie cynamon i rodzynki.

Jeśli macie blender, wrzucacie do niego zimne pokrojone w kostkę masło i mąkę, i miksujecie kilkoma pulsami do uzyskania konsystencji grubej kaszy. Jeśli nie macie, masło trzeba posiekać nożem z mąką. Do mąki wymieszanej z masłem dodajemy żółtka i cukier i mieszamy dokładnie, szybko zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt kruche i suche, można dodać trochę kwaśnej śmietany. Zlepioną bryłkę ciasta wstawiamy do lodówki i szykujemy jabłka.
Jabłka można dodać w postaci surowej lub uprażonej, jak kto woli. Surowe to mniej pracy i czasu. Obrane jabłka należy pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem cytrynowym, żeby nie sczerniały, posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną.
Z zimnego ciasta odkroić 1/3, większą część rozwałkować i wyłożyć nią talerz do pieczenia. Przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysypać na nią groch, fasolę, ryż, cokolwiek do obciążenia. Jeśli nie dysponujemy niczym takim, wystarczy ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem, żeby nadmiernie nie spuchło. Pieczemy ciasto do lekko złotawego koloru, około 15 min.
Wyjmujemy podpieczony spód i napełniamy wgłębienie surowymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i mąką, lub uprażonymi jabłkami bez mąki. Mąka ma na celu zatrzymanie soku w trakcie pieczenia.
Pozostałą 1/3 ciasta należy rozwałkować cienko i pociąć na paski, którymi nakrywamy jabłka. W miarę chęci i umiejętności robimy z nich kratownicę. Można też zostawić trochę więcej ciasta i zrobić drugi cieniutki placek, którym nakrywa się jabłka w całości; wtedy trzeba pokrywę naciąć w kilku miejscach, aby para mogła się swobodnie wydostawać z gotujących się jabłek.
Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, ewentualnie białkiem, które zostało z zagniatania ciasta (glazura z całego jajka wygląda ładniej), i pieczemy, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Taki "paj" jest bardzo smaczny z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub kremem z śmietanki i żółtek, ale jest doskonały także bez żadnych dodatków. Taki talerz wystarcza na osiem małych porcji lub cztery solidne.
Smacznego - właśnie zjadłam ostatni kawałek paja upieczonego wczoraj w nocy :).
Agmeszka

Post autor: Agmeszka »

lubię pisze:Podoba mi się i będzie za mną łazić, aż zrobię :lol: Awokado nie gorzknieje pod wpływem temperatury?
Nie gorzknieje, ciasto wychodzi słodkie i ma konsystencje takiego musu
Jak ktoś lubi mega słodkie ciasta to lepiej dodać więcej miodu :)
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

*** Chili con detoks***
Skład (na 3-4 porcje)
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 cebule, 2 marchewki, 2 łodygi selera, 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), kolendry i chili w proszku
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 puszki pomidorów, 2 puszki czerwonej fasoli, puszka karczochów
- 3 garści jarmużu
- 250 ml bulionu wołowego

* Grzejemy piekarnik do 180 stopni. W dużym garnku (nadającym się do piekarnika) rozgrzewamy olej , wrzucamy posiekaną cebulę, marchewki, czosnek, selera. Podsmażamy 2-3 minuty
* Dodajemy przyprawy i mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Wrzucamy następnie odsączone pomidory, fasolę, karczochy i jarmuż. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30 minut
* Wyjmujemy i energicznie mieszamy. Jeżeli danie wygląda na zbyt suche, dolewamy 0,5 litra wody, wstawiamy na średni ogień i gotujemy kolejne 30 minut, aż się nie zredukuje.

Uwagi:
- dodatkowe 8 gram białka dostarczymy (w porcji), jeżeli dodamy 170 g komosy ryżowej i puszkę ciecierzycy
- 67 kcal mniej uzyskamy, jeżeli wołowinę wymienimy na indyka.

***Jajko sadzone z polentą i jarmużem***
Zagotuj 1/2 szklanki mleka, 1,5 szklanki zimnej wody i 1/2 łyżeczki soli. Dosyp 1/2 szklanki polenty, zmniejsz ogień i gotuj 10-15 minut, często mieszając. Wrzuć na patelnię z oliwą garść posiekanego jarmużu (bez twardych końcówek) i podsmażaj, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z patelni. Wlej na nią łyżeczkę oliwy, rozgrzej i wbij jajko. Smaż, aż białko się zetnie, no koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z polentą i jarmużem.

***Sałatka "krzyżowa"***
skład
- miód (1 łyżka)
- ocet balsamiczny
- garść jarmużu
- garść brukselki
- garść orzeszków piniowych
- 2 garści czerwonych porzeczek
- parmezan

Robimy słodki sos, mieszając dokładnie ocet i miód. Dodajemy jarmuż i brukselkę (uprzednio drobno ją siekając), orzeszki piniowe i porzeczki. Mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Całość posypujemy tartym parmezanem.

*** Pikantna Pak Choi i steki z tuńczyka***
- 4 główki pak choi (krojone wzdłuż)
- chili bez ziaren
- 2 ząbki czosnku
- imbir (wielkości kciuka)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 6 szt. nerkowca
- posiekana kolendra

Blanszujemy główki pak choi. Następnie blendujemy chili, czosnek, imbir z dodatkiem sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy pokrojone główki kapusty. Dodajemy zblendowane chili z czosnkiem, potem orzechy nerkowca i kolendrę. Podajemy ze stekami z tuńczyka.

***Sosy na różne okazje***

Sos z bazylii i estragonu zabijający zarazki
Duży pęczek bazylii i estragonu, łyżeczka masła i miodu. Wyciśnięty sok z limonki i pomarańczy (plus starta skórka). Całość blendujemy

Antyoksydanty w pesto z zielonej pietruszki
Duży pęczek natki pietruszki, 3 ząbki zmiażdżonego i podpieczonego czosnku, garść orzechów włoskich, oliwa z oliwek, czarny pieprz. Całość blendujemy

Miętowy dressing na trawienie
Duży pęczek mięty, wyciśnięta cytryna, ząbek czosnku, 1/2 chili bez nasion, oliwa z oliwek. Blendujemy

*** Mocarna musztarda***
1 łyżka greckiego jogurtu, 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej, 1/2 posiekanej papryczki chili, 2 ząbki czosnku (zblendowane), łyżka octu balsamicznego. Wszystko oczywiście blendujemy. Taki tam specyfik na bakterie ;)
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Iza »

Na wykonanie musztardy chyba się skuszę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”