Sernik inny, oryginalny przepis tutaj, bardzo pyszny
http://www.kwestiasmaku.com/desery/sern ... zepis.html
a ja trochę pozmieniałam, może być bezglutenowo, jak ktoś chce
Składniki:
Spód:
• 1 paczka (160 g - 190 g) maślanych ciasteczek
• 50 g roztopionego masła
Może być bez spodu
Masa serowa:
• 500 g gęstego twarogu sernikowego
• 500 g serka mascarpone
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%
• 5 jajek
• 300 g białej czekolady
Do tego owoce, bardzo pasują leśne, można dać świeże lub z mrożonek, np mieszanka kompotowa. Owoce dajemy do środka i na wierzch, można polać galaretką lub czekoladą - białą
Mrożone owoce rozmrozić, odsączony sok można użyć do przygotowania galaretki.
Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Roztopić masłok, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać a następnie dokładnie wygładzić łyżką. Warstwa ciastek ma zachodzić na łączenie spodu i boków tortownicy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno piekarnika wstawić dwie małe formy keksowe (lub jedną blaszkę) i napełnić je wrzącą wodą z czajnika (do około 2/3 wysokości) - to jest bardzo ważne, dzięki temu sernik zachowuje wilgotność. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, mąką ziemniaczaną lub pszenną, cukrem.. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka (starać się nie napowietrzać masy).
Śmietankę podgrzać i roztopić w niej czekoladę. Gładką masę dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Dodać owoce.
Masę wylać na spód z ciasteczek lub bezpośrednio do tortownicy (26cm - duża porcja) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Tortownicę postawić na środkowej kratce piekarnika, pomiędzy kratkę a tortownicę włożyć arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem masy z sernika. Sernik piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. - te szczegóły są ważne, aczkolwiek ja zawsze piekę trochę dłużej, bo jakoś w 90 min mi się nie ścina ta masa. Najlepiej pod koniec pieczenia ostrożnie sprawdzić patyczkiem. Nie otwierać piekarnika co chwilę, bo sernik "siądzie". Sernik studzić początkowo w zamkniętym piekarniku (przez 15 minut). Następnie po troszku uchylać drzwiczki piekarnika i w ten sposób stopniowo studzić sernik.
Sernik wysunąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Na powierzchni ułożyć owocki.
Jak to wszystko ostygnie wylać galaretkę, najlepiej truskawkową lub o smaku owoców leśnych. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje na drugi dzień. Można mrozić.
Zachęcam do różnych kombinacji, czekoladowy z wiśniami lub malinami też jest super!