Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Posty: 23114
Rejestracja: 07 lip 2013, 22:39
Miejscowość: Warszawa
Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: porcella »

Ale jak to??? Ogórki gotowane? A gdyby z samym czosnkiem, w razie alergii na chilli?
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
lubię

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: lubię »

Nie, tutaj w sumie nic nie gotujesz, zalewę tylko podgrzewasz, żeby się cukier dobrze rozpuścił, ogórki w tym czasie czekają posolone, puszczając wodę. Potem je mieszasz z przestygniętą zalewą. Ale tak swoją drogą to ogórkowa ze świeżych ogórków jest przepyszna :) A propos gotowanych ogórków, znaczy się ;)
Nie wiem jak to wyjdzie, bo to wychodzi takie wyraźnie słodko-ostre w smaku, czosnek jest niezbędny w tej kompozycji, ale nie dominujący, więc rezygnacja z chilli da coś zupełnie innego. Może mielona gorczyca zamiast chilli?
Awatar użytkownika
Iza
Posty: 4442
Rejestracja: 14 lip 2013, 18:43
Miejscowość: Bydgoszcz
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Iza »

A jak długo taki słoik musi leżakowac?
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
lubię

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: lubię »

Musi czy może? Bo w sumie ja w trakcie nakładania zawsze podjadam i już są całkiem spoko, po tych 12h. Potem się te smaki trochę docierają, znaczy ogólne wrażenie zmienia się na nieco łagodniejsze. Mogą za to stać spokojnie rok, po dwóch latach bywa różnie, znalazłam ostatnio słoik trzyletni i już jakiś dodatkowy proces tam zaszedł, chyba fermentacji, bo nie spleśniały, tylko nabrały nieco kwaśniejszego smaku (tak, zjedliśmy z tż, tylko dzieciom nie dawaliśmy :szczerbaty: ). Tylko wyparz słoiczki przed nałożeniem (ja wrzucam do zmywarki na 70 st. lub do piekarnika na chwilę w 150).
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Posty: 3160
Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
Miejscowość: Łódź
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: kimera »

Na pewno byłyby dobre. Nie każdy może jeść ostrą paprykę, albo mu nie smakuje.
Wcześniej pisałam o sokowirówce, teraz z kolei będę chwalić garnek parownik do soku. Super sprawa. można zrobić sok do picia od razu, ale także do przechowania na zimę. Jest sezon na wiśnie, można zrobić sok wiśniowy. Bardzo dobry jest także z porzeczek, i jak ktoś ma wystarczająco dużo malin, to także z malin. Można zrobić sok z jagód, jeżyn, aronii. Na truskawki już za późno, ale jeśli ma się garnek, to w sezonie można zrobić super sok truskawkowy. Sok można słodzić od razu w garnku. Do przechowywania na zimę trzeba dać więcej cukru, żeby sok nie sfermentował.
Można nawet zrobić z jabłek, ale muszą być soczyste, albo nie wygotuje się dużo soku. Ostatnio zrobiłam sok ze spadów jabłkowych z dodatkiem śliwek dla smaku i koloru.
Pewnie z pomidorów też można byłoby wygotować sok, chociaż nie próbowałam.
Sokownik normalnie kosztuje od około 100 zł, ale ja kupiłam na rynku używany za 30 zł. Obsługa banalnie prosta, trzeba tylko pilnować, żeby nie wygotowała się woda w komorze do tworzenia pary, bo się garnek przypali (oczywiście udało mi się to natychmiast zrobić :)). Garnek działa na zasadzie zbliżonej do działania kawiarki, którą stawia się na kuchence, tylko kolejność komór jest inna. Na wierzchu jest sito do wsypywania owoców, a zbiornik na sok jest pod nim. Na samym dole jest garnek z wodą.
Obrazek
lubię

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: lubię »

Z pomidorów też można, ale ja wolę usunąć to gniazdko od szypułki i zblendować, więcej treści :lol:
Awatar użytkownika
Asita
Posty: 9429
Rejestracja: 18 lut 2015, 18:11
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Asita »

Czy ktoś by miał przepis na jakiś fajny szybki pasztet wegetariańsko-bezglutenowy bez soi i bez cieciorki?
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
twojawiernafanka

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: twojawiernafanka »

Fasola, soczewica?
Awatar użytkownika
Asita
Posty: 9429
Rejestracja: 18 lut 2015, 18:11
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Asita »

Też nie, żeby nie było wzdymające....
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Dropsio

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Dropsio »

Coś mi się obiło o uszy, że jak się podczas namaczania strączków doda do wody sody, to wzdyma znacznie mniej. Nie wiem jak jest na prawdę i czy to faktycznie ma znaczenie, kilka razy tak robiłam i faktycznie nie mam później żadnych "problemów", a smaku sody też nie czuć ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”