Powoli się przymierzam do swojego pierwszego akwarium i pierwszych wodnych stworzeń, ale jestem ciekawa czy są tu osoby mające w temacie mniejsze lub większe doświadczenie.
Akwarystyka
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
-
sempreverde
Akwarystyka
Są na forum pasjonaci akwarystyki? Lub posiadacze akwariów?
Powoli się przymierzam do swojego pierwszego akwarium i pierwszych wodnych stworzeń, ale jestem ciekawa czy są tu osoby mające w temacie mniejsze lub większe doświadczenie.
-
Olek
Re: Akwarystyka
Swego czasu miałem 4 akwaria, nadal rozmyślam na akwarium tylko że większym pojemnościowo około 240 L może nawet więcej z biotopem Tanganika albo Malawi - nie ma nic piękniejszego 
Co prawda nie wiem jakie są teraz nowinki ale mogę się przydać jakby co
Co prawda nie wiem jakie są teraz nowinki ale mogę się przydać jakby co
-
sempreverde
Ha, ja mam zerowe doświadczenie, więc po zastanowieniu się i przeczytaniu kilku wątków na różnych forach zdecydowałam się wstępnie na niezbyt duże akwarium i bojownika. Ale do zakupu mam jeszcze parę ładnych miesięcy - daję więc sobie przyzwolenie na zmianę koncepcji.
Widzę, że w zaawansowaniu jesteśmy lata świetlne od siebie.
A skąd się bierze rybki? Ze sklepów? Ta kwestia mocno mnie nurtuje.
Widzę, że w zaawansowaniu jesteśmy lata świetlne od siebie.
A skąd się bierze rybki? Ze sklepów? Ta kwestia mocno mnie nurtuje.
-
Olek
Bojownika dobrze trzymać w haremie 1 samiec i 2 samice żeby jednej nie zamęczył, ważne aby to był 1 samiec bo one się bardzo lubią gryźć z innymi samcami.
Biotop to azja, nie pamiętam dokładnie jakie rośliny i jakie jest wymagane ph ale ogólny zarys znajdziesz na jakimś forum akwarystycznym.
Na początku kupowałem w sklepie, ale często są chore, później rybki i rośliny ogarniałem od znajomych akwarystów.
Biotop to azja, nie pamiętam dokładnie jakie rośliny i jakie jest wymagane ph ale ogólny zarys znajdziesz na jakimś forum akwarystycznym.
Na początku kupowałem w sklepie, ale często są chore, później rybki i rośliny ogarniałem od znajomych akwarystów.
-
Gosława
Sempre przygotuj zestaw pytań na piątek, to postaram się pomóc
Akwarium słodkowodne mam odkąd pamiętam.
Akwarium słodkowodne mam odkąd pamiętam.
- Elurin
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Ja marzę o aksolotlach, ale wiem, że nie są łatwe w prowadzeniu. Duże akwarium plus utrzymywanie stałej, niezbyt wysokiej temperatury...
Peu importe notre âge
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
On est tous écoliers
Il faut tourner des pages
Réapprendre à voler
Par Lynda Lemay
- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
Ja mam pewne doświadczenie, ale głównie pod kątem welonek. A jak wiadomo każda ryba to nieco inne warunki itp. Zresztą ostała mi się jedna 8 letnia welonka, ale nie chcę już kontynuować hodowli. Pływa sobie w 112l... jakbym znalazła dla niej naprawdę dobry dom...
-
sempreverde
A jeden bojownik na początek nie może być?
@diefenbaker - na mnie nie patrz, ja w 112l nie będę na razie wchodzić.
Myślałam o przedziale 20-30l i kostce.
@diefenbaker - na mnie nie patrz, ja w 112l nie będę na razie wchodzić.
Myślałam o przedziale 20-30l i kostce.
-
Gosława
Jeden bojownik może być, choć nie skazywałabym go na samotność. Bojownik w jednym akwarium może przebywać z innymi rybami: małymi, łagodnymi, najlepiej dziennymi. To mit, że bojownik musi być sam. Prawdą jest jednak to, że nie może być w jednym akwarium z innym samcem bojownikiem. Dochodzi wtedy do walk między nimi. Często kończy się to utratą zdrowia lub nawet życia któregoś z bojowników. Samiec bojownika może być z samiczką, ale tutaj bywa różnie: albo się dogadają, albo on ją zamęczy, albo ona jego zamęczy. Ważne, żeby w akwarium były kryjówki, gdzie jedno z nich mogłoby się ukryć.
Ale ostrożnie z rzeczami w akwarium, a to dlatego, że bojowniki są bardzo ciekawskie i lubią wpływać w różne zakamarki. Tak może być w przypadku niektórych filtrów do wody, które mają niezabezpieczone szklane rurki.
Mitem jest również to, że bojowniki czują się dobrze w małych akwariach. Owszem w sklepach zoologicznych, są w malutkich pojemniczkach, ale to ze względu na wygodę sprzedaży. Mój bojownik pływa w akwarium 120 litrów. Fakt, nie jest sam.
Zanim wpuścimy ryby/rybę do akwarium musimy upewnić się, czy parametry wody są dla niej odpowiednie. Np. czy nie jest za ciepła lub za zimna, czy nie jest za twarda lub za miękka...
I całkowicie odradzam kupowanie plastikowych roślin.
To tak na szybko kilka podstawowych informacji o bojowniku
Ale ostrożnie z rzeczami w akwarium, a to dlatego, że bojowniki są bardzo ciekawskie i lubią wpływać w różne zakamarki. Tak może być w przypadku niektórych filtrów do wody, które mają niezabezpieczone szklane rurki.
Mitem jest również to, że bojowniki czują się dobrze w małych akwariach. Owszem w sklepach zoologicznych, są w malutkich pojemniczkach, ale to ze względu na wygodę sprzedaży. Mój bojownik pływa w akwarium 120 litrów. Fakt, nie jest sam.
Zanim wpuścimy ryby/rybę do akwarium musimy upewnić się, czy parametry wody są dla niej odpowiednie. Np. czy nie jest za ciepła lub za zimna, czy nie jest za twarda lub za miękka...
I całkowicie odradzam kupowanie plastikowych roślin.
To tak na szybko kilka podstawowych informacji o bojowniku
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Ja miałam dawno temu akwarium, jakieś 70 l. Daj sobie spokój z 20 l, szybko uznasz, że za małe.
Polecam na początek jakieś żyworódki, np. gupiki albo mieczyki lub molinezje. Ładne, niewymagające, nieduże. Niestety, jak masz parkę, to będziesz miała ciągle małe, jak u myszek
. Swoją drogą, gupików już dawno nie widziałam w sklepach... A takie śliczne były kiedyś, "pędzone" chyba jakimiś hormonami. Ogony miały ogromne i kolorowe jak skrzydła motyla.
Czerwone mieczyki i czarne molinezje powinny nadal być w sprzedaży.
Polecam na początek jakieś żyworódki, np. gupiki albo mieczyki lub molinezje. Ładne, niewymagające, nieduże. Niestety, jak masz parkę, to będziesz miała ciągle małe, jak u myszek
Czerwone mieczyki i czarne molinezje powinny nadal być w sprzedaży.