Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Moreni

Re: Suchy pokarm

Post autor: Moreni »

Białko surowe - 8,1%
Oleje i tłuszcze - 2,6%
Włókno surowe - 7,9%
Wilgotność - 12%
Popiół surowy - 5%
MEMOrySTICKer

Post autor: MEMOrySTICKer »

Moreni pisze:Białko surowe - 8,1%
Oleje i tłuszcze - 2,6%
Włókno surowe - 7,9%
Wilgotność - 12%
Popiół surowy - 5%
To na pewno skład pokarmu dla świnek morskich?
pagzik

Post autor: pagzik »

Jednak Vitapol to Vitapol :idontknow:
Farizah

Post autor: Farizah »

ja jestem od wrazeniem karmy beaphar. Dzisiaj kupilam półtora kg i jestem pod wrazeniem skladu i tego jak szybko wcinaja ja prosiaki ;)
Świńska Chatka

Post autor: Świńska Chatka »

Farizah pisze:ja jestem od wrazeniem karmy beaphar. Dzisiaj kupilam półtora kg i jestem pod wrazeniem skladu i tego jak szybko wcinaja ja prosiaki ;)
Jeśli można wiedzieć, ile placiłaś za opakowanie tej karmy?
Farizah

Post autor: Farizah »

Świńska Chatka pisze:
Farizah pisze:ja jestem od wrazeniem karmy beaphar. Dzisiaj kupilam półtora kg i jestem pod wrazeniem skladu i tego jak szybko wcinaja ja prosiaki ;)
Jeśli można wiedzieć, ile placiłaś za opakowanie tej karmy?
56 zł za 1,5kg akurat byłam przelotem we wrocławiu więc wzięłam :)
MojProsiaczekTolek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

W tym tygodniu jadę do Niemiec i przy okazji, jak to na włosomaniaczkę przystało, wejdę do DM (dlaczego nie ma go w Polsce? :redface:). Przeglądając ostatnio jednego z niemieckich blogów o świnkach morskich (dziewczyna pisze świetne recenzje akcesoriów dla prośków) natchnęłam się na recenzje karmy `marketówki` Dein Bestes dla świnek morskich oraz ziół dla gryzoni (również z tej samej firmy). Przeczytałam o niej same dobre recenzje i spotkałam się z nią nawet na starym forum. Czy ktoś spotkał się z tą karmą i ziołami? Polecacie czy nie? :roll:
kasia1

Post autor: kasia1 »

Może mi ktoś powiedzieć dlaczego ta firma Vitapol jest taka zła? I jeszcze jedno, w zooplusie jest strasznie dużo karm z firmy Alegia. Wie ktoś może czy opłaca się kupować karmę z tej firmy? :)
Moreni

Post autor: Moreni »

Karmy Vitapolu zawierają wiele nieprzetworzonego zboża (które jest bardzo tuczące dla świnek, a poza tym łuski mogą ranić pyszczek świnki, co może prowadzić do ropni w jamie ustnej i tym podobnych atrakcji) oraz barwników, które nie zawsze są dla świnek zdrowe. Poza tym nawet te z linii "premium" zawierają bardzo mało włókna (na przykład moja dość droga Magic Line ma ok. 9%, podczas gdy zalecana wartość w karmie dla świnek to 16-20%). Tyle wiem, może ktoś będzie miał coś jeszcze do dodania.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

O Alegii nawet nie słyszałam. Vitapol jest po prostu zwykłą tanią karmą. Moim zdaniem, w tej kategorii nie jest gorsza od np. Taniego Vitakrafta. Są o wiele gorsze mieszanki, które składają się tylko z marnego owsa i kolorowych chrupek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”