Biegunki i miękkie bobki
Moderator: Dzima
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Biegunki i miękkie bobki
A jak się nie unormuje w ciągu 2-3 dni, to boby do badania pod kątem pasożytów, do tego morfologia i biochemia.
Podpis usunięty przez administratora.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Te glutki coś oznaczają, nie pamiętam na pewno, ale czy nie grzybicę?
Dziś bobki wyglądają o wiele lepiej, po pracy zrobiłam sprzątanko i nie zauważyłam bobów z tą kleistą wydzieliną
W sumie to niedawno dziewczyny miały robione badania pod względem pasożytów, skorzystałyśmy z możliwości przebadania ich (lek.wet Dawid Jańczak, Zakład Parazytologii Lekarskiej w Warszawie ), było ogłaszane na forum. Wtedy nic nie wyszło, ale może i coś się zmieniło od tego czasu

W sumie to niedawno dziewczyny miały robione badania pod względem pasożytów, skorzystałyśmy z możliwości przebadania ich (lek.wet Dawid Jańczak, Zakład Parazytologii Lekarskiej w Warszawie ), było ogłaszane na forum. Wtedy nic nie wyszło, ale może i coś się zmieniło od tego czasu

U nas od miesiąca nawraca problem piszczenia przy robieniu bobków. Są miększe niż normalne i lekko "wonne", ale w większości kształtne. Cały miesiąc jest na suchej diecie. Świnka zachowuje się normalnie, nie traci na wadze, dostaje Bio-Lapis, herbatkę z kopru i wit c. Kilka dni jest dobrze, a kilka następnych piszczy i tak na zmianę. Pasożytów brak (bad. dr Jańczaka). O jakie badania prosić naszego weta? Rozmaz i co jeszcze? USG jest niewykonalne, bo nikt w mieście nie ma tak małej głowicy. Badanie krwi raczej też odpada
Jeden wet sugerował zapchanie woreczka odbytowego, ale to samica, więc chyba nie trafił...

Jeden wet sugerował zapchanie woreczka odbytowego, ale to samica, więc chyba nie trafił...
-
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Feluska-piszczenie czyli bolesność przy oddawaniu bobków może oznaczać jakaś torbiel , która uciska na jelito grube, ale może też oznaczać przewlekłe zapalenie jelit.
Najpierw spróbuj kupić tę pastę
http://www.ceva.pl/Produkty/Lista-produ ... plus-pasta
i rano i wieczór po 0,5 ml, a potem daj popić kropelką wody czy herbatki z kopru, żeby wypłukać z pysia resztki. I tak przez tydzień. Pasta ta jest w sklepach internetowych lub u weterynarza.
Jednocześnie 8 część tabletki metronidazolu - rozkrusz, rozpuść i każdego dnia przez tydzień.
W tym samym czasie do jedzenia cienkie delikatne sianko, delikatny granulat, nasionka dyni, listki mniszka i kwiatki krwawnika- kwitną wszędzie.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... 7D2UwlrcsZ
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... E2klC7fJzw
Jeśli po tygodniu nic a nic się nie poprawi to czekasz, a jeśli nic to obserwujesz w kierunku chorób chorób kobiecych i pęcherza, kamienie, siki itd.
Osobiscie widziałam i miałam takie sprawy, ale przy właściwym odżywianiu i cierpliwości właściciela zawsze wszystko kończyło się dobrze.
Najpierw spróbuj kupić tę pastę
http://www.ceva.pl/Produkty/Lista-produ ... plus-pasta
i rano i wieczór po 0,5 ml, a potem daj popić kropelką wody czy herbatki z kopru, żeby wypłukać z pysia resztki. I tak przez tydzień. Pasta ta jest w sklepach internetowych lub u weterynarza.
Jednocześnie 8 część tabletki metronidazolu - rozkrusz, rozpuść i każdego dnia przez tydzień.
W tym samym czasie do jedzenia cienkie delikatne sianko, delikatny granulat, nasionka dyni, listki mniszka i kwiatki krwawnika- kwitną wszędzie.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... 7D2UwlrcsZ
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... E2klC7fJzw
Jeśli po tygodniu nic a nic się nie poprawi to czekasz, a jeśli nic to obserwujesz w kierunku chorób chorób kobiecych i pęcherza, kamienie, siki itd.
Osobiscie widziałam i miałam takie sprawy, ale przy właściwym odżywianiu i cierpliwości właściciela zawsze wszystko kończyło się dobrze.

Bardzo dziękuję za rady i uspokojenie
Wspomniane ziółka ciągle podaję, do tego wit c i Bio Lapis i od paru dni jest super. Podam pozostałe leki i zobaczymy co będzie.
A przy okazji (nie znalazłam odpowiedniejszego działu) - czy ktoś wie co to był za probiotyk, który sprzedawała Kapuszek z karmami? Bo to najchętniej łykały, a już nam wyszło...

Wspomniane ziółka ciągle podaję, do tego wit c i Bio Lapis i od paru dni jest super. Podam pozostałe leki i zobaczymy co będzie.
A przy okazji (nie znalazłam odpowiedniejszego działu) - czy ktoś wie co to był za probiotyk, który sprzedawała Kapuszek z karmami? Bo to najchętniej łykały, a już nam wyszło...
-
- Kontakt:
To daj znać potem co z brzuszkiem
.

Enteroferment ro bylfeluska pisze:Bardzo dziękuję za rady i uspokojenie![]()
Gdzieś od jakiegoś tygodnia mam problem z swoim prośkiem. Zaczął robić nieładną,rzadką i brzydko pachnąca kupę. Od razu jak to zauważyłam to odstawilam warzywa i owoce i jadł tylko suchą karme i sianko. Dostawał pół lakcidu dziennie i listki malin i zaczęło mu się poprawiać ale od dwóch dni jest znów to samo
Pocieszające jest to że świnka nie jest osowiała, jest wesoła, biega i ma apetyt. I tak w tym tygodniu idę z nim do weterynarza ale może jest jeszcze coś co mogę zrobić żeby mu się polepszyło? 

-
- Kontakt:
daj jej zielone delikatne sianko i pół tabl. węgla przez kilka dni,
oraz lizawka solna
oraz lizawka solna