Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Nikodemcio

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Nikodemcio »

W takim razie czekam na opinię :) . Mam jeszcze 5l granulatu 'Kicio' i akurat skończy sie jakoś za miesiąc wiec będę (o ile się sprawdzi) kupować pellet opałowy.
Honorata

Post autor: Honorata »

Ja od dawna kupuję pellet opałowy tylko, że w OBI. Jeśli dobrze pamiętam to ok 15zł za 15 kg.
Ostatnio też kupiłam bezpośrednio od producenta, taki jaśniejszy niż ten z OBI tylko ma większe te granulki.
nitusiek

Post autor: nitusiek »

W praktikerze za 15kg dalismy 16,99zł jest ciemniejszy i ma takie krótkie te żwirki jak zacznę używać to napisza jak sie sprawdza.
Awatar użytkownika
sophiee
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: sophiee »

U mnie to wyglądało tak: najpierw były zwykłe trociny, jednak świnka kichała i miała katar - byłam u weterynarza, okazało się, że nie jest to przeziębienie a najprawdopodobniej reakcja alergiczna. Zmieniłam więc ściółkę na pinio + na to gruby ręcznik, jednak świnka nie bardzo polubiła nowe podłoże. Zmieniłam po raz kolejny, na pinio+kocyk - też taki sam efekt, śwince nie pasowało, mało się ruszała (tyle co do miseczki po jedzonko i znów na hamak) . W końcu stanęło na trocinach Chipsi, z racji że są bezpyłowe, ale ostatnio mój mały podopieczny znowu ma lekki katar :glowawmur: .
Już nie wiem co wymyślić :meeting:
bea99

Post autor: bea99 »

Ja w końcu znalazłam swój idealny sposób, a próbowałam wszystkiego. Przy klatce 140 zaczynałam trochę bankrutować na żwirku, trociny walały się wszędzie, a poza tym już w sumie na drugi dzień zaczynało śmierdzieć, szczególnie teraz kiedy okna w domu często są zamknięte bo jest chłodno, a inaczej to świniaki by marzły. Zaryzykowałam i zakupiłam drybed i podkłady higieniczne. Oprócz tego każda ma na swojej połówce kuwetę ze żwirkiem i o dziwo załatwiają się praktycznie tylko tam, a wcześniej sikały i bobczyły wszędzie. Podkłady tnę zazwyczaj na 3 części, dzięki czemu mogę wymieniać tylko te kawałki które są najczęściej zasikiwane bez konieczności wyrzucania w 3/4 nowego podkładu. Myślałam, że podkłady zrujnują mnie finansowo jeszcze bardziej, bo liczyłam mniej więcej 2 sztuki na jedną świnke dziennie, ale wręcz przeciwnie wynosi mnie to mniej niż przy trocinach i żwirku, a jest i dużo szybsze. Z kuwetki wybieram to co brudne co 2 dzień i jest cudownie. Nie zamienię tego sposobu już na żaden inny. I w końcu jak się wchodzi do domu nie czuć że są zwierzątka :)
Polecam podkłady, o których już ktoś tutaj wcześniej pisał, więc i ja postanowiłam spróbować: http://www.reha24.pl/produkt/lilbed-pod ... bd-8421-02 Na prawdę mają solidną chłonność - są cienke, ale o dziwo mają dużo waty w przeciwieństwie do tych babydream z rossmanna(może Seni są jeszcze lepsze - nie wiem, bo nie próbowałam). No i przesyłka ekspresowa zamówiłam w poniedziałek a w środę już były :)
PALATINA

Post autor: PALATINA »

Ja chyba jestem jakaś dziwna, bo używając podkładów przez chwilę, miałam strasne wyrzuty sumienia, że tyle śmieci produkuję.
Tak mnie to męczyło, że wróciłam do drewnianego żwirka.
Ale mam jeszcze jedną paczkę Seni (30 sztuk), którą pewnie kiedyś zużyję.
Aguś79

Post autor: Aguś79 »

W Kauflandzie jest pellet 15kg. po 11,99
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Czy są jakieś tańsze podkłady niż seni?
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Aguś79 pisze:W Kauflandzie jest pellet 15kg. po 11,99
Oj to musze sie wybrac i zrobic zapas.
Gaja
Miejscowość: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: Gaja »

Aguś79 pisze:W Kauflandzie jest pellet 15kg. po 11,99
Kupiłam ten pellet na próbę i właśnie wysypałam do klatek z postanowieniem,że jak się sprawdzi przez kilka dni to zrobię zapas, bo cena jest zachęcająca. Niestety, chyba się do niego nie przekonam. Jest ciemniejszy, mniejszy i, mam wrażenie, twardszy niż ten który kupowałam ( pellet dla zwierząt z allegro ). Bez maty, dry beda lub warstwy trocin na pewno się nie nadaje, bo świnkom będzie nie wygodnie, lub pokaleczą sobie łapki. Dodatkowo martwi mnie to, że ma do 1,5% zawartości popiołu ( nie znam się na pelletach opałowych, może to normalne) oraz, że nie doczytałam się na opakowaniu, z czego tak naprawdę jest produkowany - jest tylko napisane, że pellet jest ekologiczny. No cóż, zobaczymy.
Dla zainteresowanych dodam, że produkt ten jest w kauflandzie w promocji tygodniowej, czyli w tej cenie do środy w przyszłym tygodniu ( 15 października ).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”