Dylan_Gorzów Wlkp.

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Kanja
Miejscowość: Gorzów Wlkp.
Kontakt:

Dylan_Gorzów Wlkp.

Post autor: Kanja »

Imię świnki – Dylan
Wiek świnki – ok. roku (na dzień 18.08.2017)
Płeć – samiec
Nr adopcyjny – 3588
Stan adopcji - wstrzymana
Miejscowość, w której przebywa zwierzę oraz u kogo – Gorzów Wlkp. Kanja
Historia zwierzęcia – Dylan jest świnką, którą odebrałam wczoraj po informacji, że w jednym ze sklepów zoologicznych świnka przebywa w akwarium z królikami, a panie z tego sklepu nie mają na niego pomysłu, bo pewnie się nie sprzeda. Świnek został odebrany i od razu odwiedził weta. Standardowo tabuny wszołów, dużo zestrupień, ran po wygryzaniu się, wyłysienia na brzuchu. I tym zajęliśmy się na początek. Niestety prosiak był pewnie bardzo źle żywiony, otłuszczony jest okropnie. Poza tym ma dziwne grudkowate guziole na brzuchu – to do diagnozy w przyszłym tygodniu.
Informacje dotyczące diety – ponieważ świnka do tej pory była najprawdopodobniej źle odżywiana wszystko bardzo ostrożnie - VL CN, poza tym sianko, wszystkie suszone ziółka, świeże (na razie umiarkowanie).
Kontakt do opiekuna wątku- pw na forum Kanja,
Kto wydał zgodę na założenie wątku – ja

Jestem śliczny i kochajcie mnie
Obrazek

edit: Dylan jest do adopcji z Morrisonem :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =99&t=7956
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, 12:15 przez Kanja, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Prosiak Srosiak
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Kontakt:

Re: Dylan_Gorzów Wlkp.

Post autor: Prosiak Srosiak »

Jaki przystojny chłopak :love: Tak jak Pan Świń sobie życzy: kochamy i podziwiamy :) Oby guzy nie okazały się groźne :fingerscrossed:. Wracaj do zdrowia śliczny chłopaku.
Prosiak Srosiak[*] Elmo[*] Misia[*] Bisia[*] Emil[*] Amitka[*] Puszilda[*] Dariusz[*] Monster[*] Zuzanna[*] Kędzior[*] Sweety[*] Alicja[*] Gwiazdka[*] Zbysiu[*] Groszek[*] Lusia[*] Onyk[*]
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Biedny świnek :( Oby to nie było nic poważnego :fingerscrossed:
Zróbcie mu też test na e. cuniculi
Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Post autor: Beatrice »

Już Cię kochamy śliczny! :!: Aniu,a może był kiedyś "w lepszej formie tłuszczowej" i biedaczek ostro schudł ,stąd te guzki? Z moim bratem tak było gdy był mały i panowała ogólna,a potem się okazało,że to komórki tłuszczowe? No nie wiem,czy można zastosować taką analogię,ale trzymamy za to mocne kciuki :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Kanja
Kontakt:

Beatrice pisze:Już Cię kochamy śliczny! :!: Aniu,a może był kiedyś "w lepszej formie tłuszczowej" i biedaczek ostro schudł ,stąd te guzki? Z moim bratem tak było gdy był mały i panowała ogólna,a potem się okazało,że to komórki tłuszczowe? No nie wiem,czy można zastosować taką analogię,ale trzymamy za to mocne kciuki :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Nie wiem, na pewno był bardzo źle żywiony, ponieważ jest maga otłuszczony. Dzisiaj był na badaniach, niestety wątroba mocno powiększona, choć na usg niby bez zmain (ale wiadomo jak to jest). Krew pobrana (czekamy na wyniki), boby oddane do badania. Te guzy dr Asia zakwalifkowała do wycięcia, ale dopiero jak świnek dojdzie do siebie. Mówła, że wyglądają na tłuszczaki, ale na usg wyszło, że w środku jakieś cysty są.
martuś pisze:Biedny świnek :( Oby to nie było nic poważnego :fingerscrossed:
Zróbcie mu też test na e. cuniculi
Oczywiście zrobimy.

A Dylan ma wszystko gdzieś, apetyt dopisuje, zje nabobczy i idzie spać.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 sty 2019, 12:16 przez Kanja, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Beatrice
Kontakt:

Cudny jest! Tłuszczaki,cysty , jedno i drugie do ogarnięcia,będzie dobrze! :fingerscrossed: :fingerscrossed: Czekamy na wyniki /dobre! :fingerscrossed: !
Obrazek
oraz mopsik Bella
Kanja
Kontakt:

Wyniki krwi mamy (niestety morfologia nie wyszła), biochemia - parametry wątrobowe podwyższone, ale tego mażna było się spodziewać. Najbardziej martwi mnie to, że on siedział z królikami. Zobaczymy. Dylan jest uroczą świnką, waga się ustabilizowała, jest radosny.
Awatar użytkownika
Beatrice
Kontakt:

A co z "króliczym" wynikiem ....? Czekamy!Nie ma się co bać "na wszelki wypadek"!Główka w górę i duuużo zdrówka! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: :buzki:
Obrazek
oraz mopsik Bella
Kanja
Kontakt:

Beatrice pisze:A co z "króliczym" wynikiem ....? Czekamy!Nie ma się co bać "na wszelki wypadek"!Główka w górę i duuużo zdrówka! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: :buzki:
Nie wiem właściwie, co jest ważniejsze. On ma te guziole paskudne na brzuchu - do usunięcia, poza tym pod przednimi łapkami jakieś coś. Dr Asia mówi, że to tłuszczaki (takie kuleczki miękkie). :sadness: Ogólnie jest cudny, je, bobczy, ale jak patrzę na niego - to nie jest zdrowa świnka.
Kanja
Kontakt:

Dylan miał dzisiaj robioną biopsję guzów, czekamy na wyniki. :fingerscrossed:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”