Futrzane stado Paprykarza
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Re: Futrzane stado Paprykarza-Toffi chory :(
Można się było wystraszyć, widząc taki duży strup, ale jeśli to rzeczywiście martwica, to chyba nic złego jej od tego nie będzie?
Mam nadzieję, że nie. Bo już nie wyrobię 

W naszym wariatkowie się sporo dzieje.
14-go w piątek o godzinie 8.40 zaczyna się akcja punkcji pęcherza u Toffiego, badanie krwi i takie tam inne.
Winnie i Ginger przez tydzień brały syrop na kokcydia i wyglądają jak nieboskie stworzenia. Bo przecież trzeba było pluć. Ginger to ma tylko pod brodą a Winnie wszędzie, łącznie z plecami. Miały być kąpane w środę ale .... ehh no tak, o tym później.
Mam na tymczasie Radarka po wyleczeniu z grzybicy a jeszcze odebrałam 3 małe samiczki, które okazały się mieć wszoły. Dwie pojechały dzisiaj na tymczas do Oxi a jedna jest zarezerwowana w Szczecinie. W domu było 16 świń na małej powierzchni mieszkania.
Wieści od moich prosiaków: Włada już bez tego wielkiego strupa, ładnie się goi powstała rana. Pierrette miała akcje z wahaniem wagi i biegunkami ale to akurat po lekach na tarczycę. Do tego krople do oczu. Yeti też kropelki. KAżda mieszkała w osobnej klatce bo obserwowałam je i podawałam non stop jakieś specyfiki. Wlada z tym strupem też musiała sama siedzieć bo reszta na nią właziła i wąchała. Spokoju biedna nie miała.
W środę miałam na rano do pracy. Zadowolona jechałam do domu z myślą, że odpocznę. Moja zmienniczka jest na urlopie i głównie teraz po południu jestem w pracy. Wróciłam i wyszłam na dwór z psami. Poszłam tam gdzie zawsze i puściłam wariatów, żeby szukali piłki. Toffi znalazł...... małego kociaka ledwo żyjącego. No w sumie mógł się pomylić. Piłka mała zielona, kulista a kociak czarno-biały kształtu kota. No podobne co nie?
Wróciłam do domu po transporter, zabrałam to brudne i słabe stworzenie do domu. W uszach miał kopalnie świerzbowca, oczu nie było widać takie zaropiałe, owrzodzenie rogówki lewego oka (możliwe, że oko nie do uratowania:() brudny, poklejony. W łazience przygotowałam mu świńską klatkę, żeby nie trzymać go w pokoju z powodu moich kotów. Zauważyłam, że kociątko dziwnie oddycha.Szybko wsiadłam w taksówkę i pojechałam do lecznicy, gdzie pracuję. Potem wszystko poszło błyskawicznie. Tlen, inkubator, leki, RTG, test FIV/ FeLV. Płynu w płucach nie było, czyli mogliśmy wykluczyć FIP. Nikt nie miał nadziei, że przeżyje noc. No, może malutką. Zabrałam go do domu. Długo siedziałam i patrzy lam jak śpi taki mały i biedny, z wenflonem w brudnej, chudej łapce. Wcześniej psikałam go fiprexem bo pchły po nim skakały jak szalone. Spał a ja wyciągałam kleszcze i dobijałam uciekające pchły.
Położyłam się po północy a o 1.30 obudził mnie Toffi. Myślałam, że chce na dwór ale on zaprowadził mnie pod drzwi łazienki. Mały cichutko miauczał. Weszłam a on stał na chwiejących się nóżkach w kuwecie. Wczoraj zaczął już sam jeść. Wykąpałam go bo był okropnie brudny. Cały kociak jest pogryziony przez pchły, całe ciałko w strupach. I tak sobie żyjemy. Smarujemy, czyścimy, psikamy, zastrzykujemy, kroplówkujemy. Zaraz też ze mną do pracy jedzie.
14-go w piątek o godzinie 8.40 zaczyna się akcja punkcji pęcherza u Toffiego, badanie krwi i takie tam inne.
Winnie i Ginger przez tydzień brały syrop na kokcydia i wyglądają jak nieboskie stworzenia. Bo przecież trzeba było pluć. Ginger to ma tylko pod brodą a Winnie wszędzie, łącznie z plecami. Miały być kąpane w środę ale .... ehh no tak, o tym później.
Mam na tymczasie Radarka po wyleczeniu z grzybicy a jeszcze odebrałam 3 małe samiczki, które okazały się mieć wszoły. Dwie pojechały dzisiaj na tymczas do Oxi a jedna jest zarezerwowana w Szczecinie. W domu było 16 świń na małej powierzchni mieszkania.
Wieści od moich prosiaków: Włada już bez tego wielkiego strupa, ładnie się goi powstała rana. Pierrette miała akcje z wahaniem wagi i biegunkami ale to akurat po lekach na tarczycę. Do tego krople do oczu. Yeti też kropelki. KAżda mieszkała w osobnej klatce bo obserwowałam je i podawałam non stop jakieś specyfiki. Wlada z tym strupem też musiała sama siedzieć bo reszta na nią właziła i wąchała. Spokoju biedna nie miała.
W środę miałam na rano do pracy. Zadowolona jechałam do domu z myślą, że odpocznę. Moja zmienniczka jest na urlopie i głównie teraz po południu jestem w pracy. Wróciłam i wyszłam na dwór z psami. Poszłam tam gdzie zawsze i puściłam wariatów, żeby szukali piłki. Toffi znalazł...... małego kociaka ledwo żyjącego. No w sumie mógł się pomylić. Piłka mała zielona, kulista a kociak czarno-biały kształtu kota. No podobne co nie?

Położyłam się po północy a o 1.30 obudził mnie Toffi. Myślałam, że chce na dwór ale on zaprowadził mnie pod drzwi łazienki. Mały cichutko miauczał. Weszłam a on stał na chwiejących się nóżkach w kuwecie. Wczoraj zaczął już sam jeść. Wykąpałam go bo był okropnie brudny. Cały kociak jest pogryziony przez pchły, całe ciałko w strupach. I tak sobie żyjemy. Smarujemy, czyścimy, psikamy, zastrzykujemy, kroplówkujemy. Zaraz też ze mną do pracy jedzie.
Ojej mała bida
dobrze że Toffik ją znalazł 
Niech zdrowieje

Niech zdrowieje

Rzeczywiście sporo się u Was dzieje... Trzymam kciuki za cały zwierzyniec...
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
Co za bieda kocia...

Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
- martu.ha
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
a to kitulek, nawet nie wie, jakie miał szczęście, że go Toffi wyniuchał
no teraz to już tylko lepiej być musi
no teraz to już tylko lepiej być musi

Kicionek bida
Ale urodził się chyba pod szczęśliwą gwiazdą
Jesteś wielka 

- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Trafiają się farciarze, nawet w kociej górce.
niech rośnie zdrowo, sierotka!

niech rośnie zdrowo, sierotka!