Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
monii1990

Re: Suchy pokarm

Post autor: monii1990 »

nieznam składu wiem ze karma ta dostepna jest w maxizoo. Co powinna zaierac najlepsza karma . CC jest stosunkowo droga moze cos tanszego a tez dobrego polecicie ? ;)
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: effcien »

Cavia Nature, Greenwoods, JR Farm Grainless Complete, Beaphar Nature, Brit- wszystkie oczywiście dla świnek morskich. Z droższych Beaphar care +, Trovet.
Co powinna mieć? Postać granulatu, najlepiej all in one - zapobiega to selektywnemu wyjadaniu; jak najwięcej włókna surowego, niewiele tłuszczu, popiołu i umiarkowaną ilość białka. Nie powinna mieć ziaren w składzie, kapusty, pora, cebuli i innych warzyw niedozwolonych. Nie może też mieć w skłądzie produktów piekarniczych, bekonu, miodu, cukru.
missfried

Post autor: missfried »

effcien pisze:Cavia Classic - bardzo niska cena, słaba jakość. Ma dużo ziaren, co ją dyskwalifikuje do codziennego podawania. Zawiera także dużo małych pellecików (z identycznych składa się Crispy Pellets dla świnek), których żadna ze świnek, jakie w moim domu były, nie chciała jeść. Może się nadać jako karma przejściowa, gdy świnka nie chce jeść granulatu, bo długo była źle karmiona.
Crispy Muesli - wyższa cena, jakość bardzo średnia. Skład bardzo podobny do Cavii Classic, dodatkowo ma trochę sieczki.
z tymi pelletami mój świniak też omijał je szerokim łukiem (w crispy muesli) i bardzo często słyszałam opinie że świnki go nie jedzą. Zastanawiam się co w nim jest :?:
Crispy Muesli była pierwszą karmą mojej świnki w nowym domku, kupiona niestety w pośpiechu, i faktycznie wyjadała tylko niektóre składniki. no i te ziarna..:/
Talia

Post autor: Talia »

My teraz wypróbowaliśmy JR Farm Witamina C z papryką. Myślę, że o dobra karma dla moich grubych babek ;) Do tego mają FR Farm speciał ziołowy. Babulinka Grapcia zajada się Cavią Complete i na wypróbowanie dostała Greenwoods.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

U mnie przebojem jest ostatnio Trovet... Jantar je mało siana, więc jak pochrupie twardego Trovetu, to dobrze mu zrobi na ząbki. Uwielbia! A reszta też chętnie zjada.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Ja się czaję teraz na zakup Brita http://hipcio.sklep.pl/produkt/brit-ani ... a-pig-300g i http://hipcio.sklep.pl/produkt/supreme- ... a-pig-350g
Miał ktoś jadły świnie chętnie/mniej chętnie?
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Brit to absolutny przebój u mnie i w dodatku ma fajne rzeczy w sobie a mało kalorii. Nie marnuje się nic absolutnie.
paciorowa

Post autor: paciorowa »

U mnie też Brit schodzi bez problemu, a wręcz z apetytem.
Awatar użytkownika
pauli
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: pauli »

Talia pisze:My teraz wypróbowaliśmy JR Farm Witamina C z papryką. Myślę, że o dobra karma dla moich grubych babek ;)
i jak tam wcinanie tej karmy? ja dzisiaj dorzuciłam do zamówienia z zooplusa, cena przyjemna, a nuż widelec posmakuje. gorzej jak nie posmakuje i będą jeść pół roku jak greenwoodsa :szczerbaty:
Obrazek
Awatar użytkownika
jolka
Wiceprezes ds. adopcyjnych
Kontakt:

Post autor: jolka »

porcella pisze:U mnie przebojem jest ostatnio Trovet... Jantar je mało siana, więc jak pochrupie twardego Trovetu, to dobrze mu zrobi na ząbki. Uwielbia! A reszta też chętnie zjada.
moje dziś dostały i też się zajadają :like:
Chantal Jaśminka TM /16.11.2014
Kafelek TM 04.06.2018-
Zuzia TM 21.06.2018
Myszka TM 26.12.2018
Grusia TM 15.11.2019
Patryczek TM-21.12.2020
Olala TM-2.04.2021
Agatka TM-8.07.2021
Blusia TM-6.08.2021
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”