W regulaminie pojawił się wątek Kandydaci i Czarna Lista.
Miejsce, gdzie będą wpisywane osoby niewywiązujące się z kupna, sprzedaży, wysyłki, wpłaty etc.
Proponuje by w wątku były dwie listy.
"Kandydatów" do Czarnej Listy i właściwa "Czarna Lista".
Kandydaturę zgłaszają sprzedający - gdy osoba kupująca nie wpłaciła, nie odpowiada na pw itd., kupujący - gdy sprzedający nie wysyła, przesyłka nie dotarła, sprzedający nie odpowiada na pw. itd.
Różnie w życiu bywa, więc pojawienie się na Liście Kandydatów nie jest równoznaczne z oskarżeniem danej osoby o nieuczciwość itp. Głównie będzie ona służyć do wyjaśnienia sprawy w wyznaczonym terminie. Dopiero gdy informacja o kandydaturze oraz kolejne ponaglenie nie poskutkuje osoba taka trafi na Czarną Listę - tutaj też nikt nikogo o nieuczciwość nie będzie oskarżał (proszę o tym pamiętać), ale jakaś kara musi być za niepoważne podchodzenie do sprzedaży i zakupu.
Rezerwacja będzie podchodzić pod zakup.
W praktyce wyglądałoby to tak:
-sprzedający piszą do mnie pw z informacją, że osoba o takim nicku nie wywiązuje się z zawartej x czasu temu transakcji, nie odpowiada na pw itd. itp. (zastanawiam się czy nie ustalić jakiegoś czasu, po którym można zgłosić taką osobę )
- ja wpisuje taką osobę na Listę Kandydatów i wysyłam do niej informacje, że znajduje się na takowej liście, za co i czym to skutkuje oraz podam termin w jakim ma się wywiązać (tutaj nie wiem czy ustalić odgórnie czy w zależności od sytuacji, czy zgłaszający mają go ustalać - w końcu to ich interes ).
- I albo dojdzie do rozwiązania problemu, albo osoba trafi na Czarną Listę, z której nie ma już odwrotu.
Jak Wam się to widzi, nie widzi?
Wątek "Kandydaci i Czarna Lista"
Moderator: pastuszek
- pastuszek
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Re: Nowy regulamin działu Sprzedam/Oddam, Kupię i Bazarek
W pierwszej kwestii - jak najbardziej warto ustalić czas, po którym można zgłosić osobę. Proponuję około tygodnia, ale to do dogadania jeszcze.pastuszek pisze: -sprzedający piszą do mnie pw z informacją, że osoba o takim nicku nie wywiązuje się z zawartej x czasu temu transakcji, nie odpowiada na pw itd. itp. (zastanawiam się czy nie ustalić jakiegoś czasu, po którym można zgłosić taką osobę )
- ja wpisuje taką osobę na Listę Kandydatów i wysyłam do niej informacje, że znajduje się na takowej liście, za co i czym to skutkuje oraz podam termin w jakim ma się wywiązać (tutaj nie wiem czy ustalić odgórnie czy w zależności od sytuacji, czy zgłaszający mają go ustalać - w końcu to ich interes ).
- I albo dojdzie do rozwiązania problemu, albo osoba trafi na Czarną Listę, z której nie ma już odwrotu.
Co do czasu wywiązania się - powinien to ustalić zgłaszający, ale z zastrzeżeniem, że czas ten nie może być krótszy niż np. trzy dni.
I pytanie jeszcze. Czy Czarna Lista uniemożliwia udział w bazarku? A może ma być tylko sugestią dla sprzedającego? Warto dokładnie uregulować te kwestie, żeby później nie było z tym problemu.
Sprzedający powinien sam decydować, czy osoby z czarnej listy mogą u niego cokolwiek kupować.
Co z osobami, które trafią na czarną listę z powodu całkowitego braku kontaktu, a po czasie okaże się, że powodem braku kontaktu był przypadek losowy (wypadek, szpital, cokolwiek niespodziewanego?
I czy w ogóle można się "wypisać" z czarnej listy.
Co z osobami, które trafią na czarną listę z powodu całkowitego braku kontaktu, a po czasie okaże się, że powodem braku kontaktu był przypadek losowy (wypadek, szpital, cokolwiek niespodziewanego?
a może tak jak na allegro tam jest chyba 3 razy ostrzeżenie a później dopiero ograniczony dostęp do zakupów czy tam uniemożliwiony na pewno nikt do szpitala nie trafi 3 razy pod rząd no chyba że pechowiec jakiś
Też mi się wydaje, że Lista powinna być informacją dla sprzedających/kupujących, co z nią zrobią to ich sprawa (może ktoś lubi takie zabawy?).
Czas zdecydowanie musi być ustalony odgórnie i minimalny, i maksymalny. Tydzień maksymalnego jest najczęściej spotykanym marginesem, ale ja osobiście miałam już z nim parę razy problem (padł internet, coś namotali w banku, wyjazd, brak zasięgu i klops). Z drugiej strony dwa tygodnie trochę długo Warto by tez Listę przypiąć, żeby nie ginęła.
Czas zdecydowanie musi być ustalony odgórnie i minimalny, i maksymalny. Tydzień maksymalnego jest najczęściej spotykanym marginesem, ale ja osobiście miałam już z nim parę razy problem (padł internet, coś namotali w banku, wyjazd, brak zasięgu i klops). Z drugiej strony dwa tygodnie trochę długo Warto by tez Listę przypiąć, żeby nie ginęła.
- pastuszek
- Kontakt:
Myślę, że tydzień - 2 tygodnie. I chyba bardziej jestem za tymi 2 tygodniami, bo różnie bywa w życiu. W ciągu 2 tygodni powinno się już cokolwiek wyjaśnićtwojawiernafanka pisze: W pierwszej kwestii - jak najbardziej warto ustalić czas, po którym można zgłosić osobę. Proponuję około tygodnia, ale to do dogadania jeszcze.
Też jestem za tym, że to zgłaszający powinien wyznaczyć czas na rozwiązanie kwestii, i że 3 dni to minimum.twojawiernafanka pisze:Co do czasu wywiązania się - powinien to ustalić zgłaszający, ale z zastrzeżeniem, że czas ten nie może być krótszy niż np. trzy dni.
twojawiernafanka pisze:I pytanie jeszcze. Czy Czarna Lista uniemożliwia udział w bazarku? A może ma być tylko sugestią dla sprzedającego? Warto dokładnie uregulować te kwestie, żeby później nie było z tym problemu.
oxi30 pisze:Sprzedający powinien sam decydować, czy osoby z czarnej listy mogą u niego cokolwiek kupować.
Jestem za tym, żeby była to tylko sugestia. Jeśli ktoś nie będzie chciał widzieć u siebie tych osób, będzie mógł zaznaczyć w wątku, ze nie przyjmuje od nich ofert.olam pisze:a może tak jak na allegro tam jest chyba 3 razy ostrzeżenie a później dopiero ograniczony dostęp do zakupów czy tam uniemożliwiony na pewno nikt do szpitala nie trafi 3 razy pod rząd no chyba że pechowiec jakiś
Wypisać jako tako nie.oxi30 pisze:Co z osobami, które trafią na czarną listę z powodu całkowitego braku kontaktu, a po czasie okaże się, że powodem braku kontaktu był przypadek losowy (wypadek, szpital, cokolwiek niespodziewanego?
Uzasadnione wypadki i za zgodą zgłaszającego będą mogły anulować osobę z listy - co myślicie nad takim rozwiązaniem?
Chociaż wydaje mi się, że większość osób ma kontakt tel. z innymi użytkownikami forum i może poprosić o przekazanie info na forum, że jest np.w szpitalu, ma utrudniony dostęp do forum, nie ma internetu itd.
Boję się tylko, że dla kogoś to może być niespodziewany wypadek a dla reszty nic takiego (typu pojechałam na urlop i nie miałam jak się odezwać, zapomniałem, a nie miałem dostępu itd. itp.), i że taka osoba może wypisywać do osoby zgłaszającej, że skoro się odezwała i zapłaciła/wysłała to może by ją zgłosić do usunięcia z listy Nękanie zgłaszającego skutkowałoby ostrzeżeniem oczywiście. Zastanawiam się czy ostatecznej decyzji o usunięciu z listy nie zostawić modom Żeby całe zło i obelgi nie leciały na zgłaszającego.
Będzie tak jak ustalimy
Będzie podpiętalubię pisze:Warto by tez Listę przypiąć, żeby nie ginęła.
Jasne, dwa tygodnie są ok - faktycznie, przez ten czas powinno się wszystko wyjaśnić.
A co do decyzji - myślę, że lepiej zostawić modom i tyle - żeby nie prowokować niepotrzebnych kłótni między użytkownikami. Mod przecież też człowiek, zrozumie losowe wypadki
Pastuszku - robisz kawał dobrej roboty z tymi regulaminami!
A co do decyzji - myślę, że lepiej zostawić modom i tyle - żeby nie prowokować niepotrzebnych kłótni między użytkownikami. Mod przecież też człowiek, zrozumie losowe wypadki
Pastuszku - robisz kawał dobrej roboty z tymi regulaminami!
- pastuszek
- Kontakt:
Re: Wątek "Kandydaci i Czarna Lista"
Regulamin:
1. Zgłoszenie należy wysłać do moderatorów: Panny Fiu Fiu albo pastuszka.
2. Zgłoszenie osoby na Listę Kandydatów może nastąpić nie wcześniej niż po 14 dniach od nie wywiązania się przez nią z zawartej transakcji - kupna, sprzedaży bądź zamówienia.
3. W zgłoszeniu musi się znaleźć nick zgłaszanej osoby oraz informacja, o którą transakcje chodzi i/lub dołączony link do wątku oraz termin, w jakim osoba zgłaszająca ma się wywiązać z danej transakcji (nie krótszy niż 3 dni).
4. Jeśli zgłaszający nie określi terminu, moderatorzy odgórnie określą go na 7 dni od dnia wysłania pw, w którym poinformują adresata, że znalazł się na Liście Kandydatów, za co i jakie niesie to za sobą dalsze konsekwencje.
5. Po wyznaczonym terminie osoba zgłaszająca ma obowiązek poinformować moderatora czy transakcja została zakończona pomyślnie czy nie. Nie zgłoszenie może skutkować ostrzeżeniem.
6.Jeśli w wyznaczonym terminie dojdzie do porozumienia i zakończenia transakcji osoba zgłoszona jest usuwana z Listy Kandydatów. Jeśli nie dojdzie do dokończenia transakcji - osoba zgłaszana zostanie wpisana na stałe, na Czarną Listę.
7. W uzasadnionych przypadkach, przy zgodzie zgłaszającego oraz zgodzie 2 moderatorów (Panna Fiu Fiu i pastuszek) będzie możliwe usunięcie danej osoby z Czarnej Listy. Ostateczną decyzje o usunięciu podejmują moderatorzy.
8. W przypadku gdy w spór będzie zaangażowany jeden z moderatorów, zgodę na usunięcie oprócz pozostałego moderatora będzie musiała wyrazić osoba z Zespołu Administracyjnego forum. W przypadku dwóch moderatorów zaangażowanych w spór decyzje podejmą dwie osoby z Zespołu Administracyjnego.
9. Wszelkie prośby, wymuszenia zgody na usunięcie z Czarnej Listy kierowane nachalnie pod adresem osoby zgłaszającej oraz moderatorów/osoby z Zespołu Administracyjnego forum będą skutkowały ostrzeżeniem, a w dalszej konieczności banem.
10. Znalezienie się na Czarnej Liście nie będzie uniemożliwiać zawieranie dalszych transakcji na forum - będzie jedynie sugestią dla drugiej strony, która może z góry taką ofertę odrzucić.
Może być?
1. Zgłoszenie należy wysłać do moderatorów: Panny Fiu Fiu albo pastuszka.
2. Zgłoszenie osoby na Listę Kandydatów może nastąpić nie wcześniej niż po 14 dniach od nie wywiązania się przez nią z zawartej transakcji - kupna, sprzedaży bądź zamówienia.
3. W zgłoszeniu musi się znaleźć nick zgłaszanej osoby oraz informacja, o którą transakcje chodzi i/lub dołączony link do wątku oraz termin, w jakim osoba zgłaszająca ma się wywiązać z danej transakcji (nie krótszy niż 3 dni).
4. Jeśli zgłaszający nie określi terminu, moderatorzy odgórnie określą go na 7 dni od dnia wysłania pw, w którym poinformują adresata, że znalazł się na Liście Kandydatów, za co i jakie niesie to za sobą dalsze konsekwencje.
5. Po wyznaczonym terminie osoba zgłaszająca ma obowiązek poinformować moderatora czy transakcja została zakończona pomyślnie czy nie. Nie zgłoszenie może skutkować ostrzeżeniem.
6.Jeśli w wyznaczonym terminie dojdzie do porozumienia i zakończenia transakcji osoba zgłoszona jest usuwana z Listy Kandydatów. Jeśli nie dojdzie do dokończenia transakcji - osoba zgłaszana zostanie wpisana na stałe, na Czarną Listę.
7. W uzasadnionych przypadkach, przy zgodzie zgłaszającego oraz zgodzie 2 moderatorów (Panna Fiu Fiu i pastuszek) będzie możliwe usunięcie danej osoby z Czarnej Listy. Ostateczną decyzje o usunięciu podejmują moderatorzy.
8. W przypadku gdy w spór będzie zaangażowany jeden z moderatorów, zgodę na usunięcie oprócz pozostałego moderatora będzie musiała wyrazić osoba z Zespołu Administracyjnego forum. W przypadku dwóch moderatorów zaangażowanych w spór decyzje podejmą dwie osoby z Zespołu Administracyjnego.
9. Wszelkie prośby, wymuszenia zgody na usunięcie z Czarnej Listy kierowane nachalnie pod adresem osoby zgłaszającej oraz moderatorów/osoby z Zespołu Administracyjnego forum będą skutkowały ostrzeżeniem, a w dalszej konieczności banem.
10. Znalezienie się na Czarnej Liście nie będzie uniemożliwiać zawieranie dalszych transakcji na forum - będzie jedynie sugestią dla drugiej strony, która może z góry taką ofertę odrzucić.
Może być?
- pastuszek
- Kontakt:
Tak sobie myślę, żeby dodać punkt odnośnie dokładniejszej granicy oczekiwania na wpłatę, wysyłkę itp.
Bo o ile termin zostanie ustalony przez osobę zgłaszającą, np. 7 dni - co osobiście liczę od momentu odczytania pw informującego, o tyle osoba zalegająca może nie odczytywać tego pw przez następne pół roku albo specjalnie nie odczytywać wiadomości a przy okazji mieć wyłączone info kiedy była ostatnio na forum...
Dlatego pomyślałam, że jeśli pw nie zostanie odczytane w ciągu wskazanego terminu do zapłaty - dołożyć kolejne 30 dni na oczytanie.
I jeśli ktoś da 7 dni na wpłatę, a po 7 dniach nadal osoba ta nie odczyta pw z informacją ode mnie czy Panny Fiu Fiu dołożyć okres 30 dni.
W momencie kiedy w ciągu tych 30 dni osoba odczyta pw automatycznie będzie miała liczone 7 dni na wpłatę. Jeśli nie odczyta po tych dodatkowych 30 dniach będzie automatycznie trafiać na Czarną Listę.
Co myślicie? Może być?
Bo o ile termin zostanie ustalony przez osobę zgłaszającą, np. 7 dni - co osobiście liczę od momentu odczytania pw informującego, o tyle osoba zalegająca może nie odczytywać tego pw przez następne pół roku albo specjalnie nie odczytywać wiadomości a przy okazji mieć wyłączone info kiedy była ostatnio na forum...
Dlatego pomyślałam, że jeśli pw nie zostanie odczytane w ciągu wskazanego terminu do zapłaty - dołożyć kolejne 30 dni na oczytanie.
I jeśli ktoś da 7 dni na wpłatę, a po 7 dniach nadal osoba ta nie odczyta pw z informacją ode mnie czy Panny Fiu Fiu dołożyć okres 30 dni.
W momencie kiedy w ciągu tych 30 dni osoba odczyta pw automatycznie będzie miała liczone 7 dni na wpłatę. Jeśli nie odczyta po tych dodatkowych 30 dniach będzie automatycznie trafiać na Czarną Listę.
Co myślicie? Może być?
- Iza
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Kontakt:
O tej godzinie i na lekkim rauszu jest to dla mnie lekko zbyt skomplikowane, ale przemawia do mnie fakt, że niektórzy specjalnie nie odczytują wiadomości, więc chyba Cię popieram